Robotlar Kimlerin İşini Çalacak?

Çok yakında bazı meslekler tamamen robotlar tarafında yapılıyor olacak. Peki hangi meslekler risk altında? Haberimizde…

Fazla mesailerden ve iş yükünden çoğu zaman şikayet ederiz. Birkaç yıl içinde robotlar çalışma arkadaşımız olacak ve üzerimizdeki yükleri alacak desek pek de yanlış sayılmaz. Robotlar ile bir arada çalışmak başlangıçta kulağa biraz ürkütücü gelse de, iş ilerleyince bu durum günlük hayatımızın sıradan birer parçası haline geliyor olacak. Aslında bu gelişmenin avantajları olduğu gibi dezavantajları da elbette var. Örneğin bazı meslekler tamamen robotlar tarafında yapılıyor olacak. Peki hangi meslekler risk altında? Haberimizde…

Boston Danışma Grubu, 2025 yılında bugün yapılan işlerin yaklaşık dörtte birinin robotlar ve özel yazılımlar sayesinde yapılacağını ifade ediyor. Oxford Üniversitesi‘nde ise yapılan bir araştırmada da, İngiltere’deki işlerin yüzde 35’inin 20 yıl içinde yazılımsal olarak ilerleyeceği belirtiliyor. Buna bağlı olarak iş yükünün azalmasıyla birlikte elbette ki bazı sorunlar oluşabilecek.

Yapay zeka geliştikçe, insana ihtiyaç da azalacağı için işsizlik problemleri meydana gelecek. Bu problem artık bir varsayım olmaktan çıktı. Fakat robotların hayatımıza girmesi aynı zamanda, farklı alanlarda da iş olanakları da sağlayacak. Yeni iş olanakları arasında; robot koordinatörlüğü, yapay zeka avukatlığı, IT ve loT çözüm mimarlığı, siber güvenlik uzmanlığı, yazılım uzmanlığı, dönüşüm yöneticiliği, 3D yazıcı mühendisliği, endüstriyel veri bilimciliği ve şu an adı koyulmamış birçok yeni meslek bulunuyor.

Robotlar birçok konuda bizlerden üstün olarak tasarlandığı için, neredeyse her alanda faaliyet gösterebiliyorlar. Robotların, endüstrinin dışında uzay, askeri, tıp, arama kurtarma gibi birçok alanda geniş bir araştırma sahası bulunuyor.

Robotlar nedeniyle hangi meslek grupları risk altında?

Günlük ve sürekli aynı çizelgede devam eden işler listenin en başında yer alıyor. Yani ofis çalışanları bu durumdan en çok etkilenecek olan kişiler. Fabrika çalışanları gibi daha tehlikeli ve riskli işleri de Robotlar tarafından üstlenilecek. Böylelikle, insanlar risk altında olmayacak ve daha çok yaratıcı işlerle uğraşacak.

Bir diğer tehlikedeki meslek grubu ise Taksi şöförleri. Artık yazılımla çalışan şoförsüz araçlara biniyor oluşumuz bu meslek grubunu da tehlike altında bulunduruyor. Hatta bunun için Uber ve Google kolları sıvamış durumda. Konu üzerinde detaylı bir yazılım geliştiriyorlar. Hatta yakın bir zaman diliminde İngiltere’de faaliyete geçirecekler. İngiliz hükümeti bu uygulama için altyapı çalışmalarına başlamış. Yolları yenileyip gelecek olan uygulama için koşullar ve kolaylıklar sağlanıyor. Türkiye için şuan çok uzak gözükse de umarız ilerde bu teknolojilerden bizler de faydalanırız.

Gazetecilik, bir diğer risk altında olan meslek  grubu. Gelişen yazılımlar artık insan beynine ihtiyaç duymadan, birçok işlemi yapabiliyor. Quill bu yazılımlardan biri. Quill şirket raporlarını yazabiliyor, her alanda yazı ve içerik üretebiliyor. Ve insan belli bir zaman diliminde sadece 1 içerik üretebilirken; Quill, aynı anda birçok yazı oluşturabiliyor. 15 yıl içinde haberlerin yüzde 90’ının bu tip yazılımlar sayesinde oluşturulacağı tahmin ediliyor.

Diğer meslek gruplarına değinecek olursak, kokteyl garsonları ve doktorlar risk altında gözüküyor. Yazının başında da değindiğimiz gibi, kulağa ürkütücü gelse de doktorlar artık robotlarla çalışmaya başladılar bile. Ameliyatlara beraber giriyorlar; hatta seri oluşlarından ötürü, ameliyat esnasında dikim işlerini robotlar yapıyorlar. Şuan için robotlar daha arka planda tutulup tercih edilmese de, sonraki süreçlerde başarı oranları arttıkça insanların da tercih sebebi olacak gibi gözüküyor. Ancak bunun yanı sıra bazı ameliyatların olumsuz oluşunun sebebi ve ölüm nedenleri de robotlara bağlanıyor.

Tabii bu vermiş olduğumuz bilgiler ülkeden ülkeye değişiklik gösterecektir. Türkiye için konuşacak olursak, Türkiye’deki mesleklerin yüzde 2’si gibi ufak bir rakam için tamamen otomasyon mümkün gözüküyor. Dileriz ki teknoloji sadece iyilik ve gelişmek adına tasarlanır ve iyi yerlerde kullanılır.

Peki sizin mesleğiniz robotlar tarafından yapılacak mı? Siz gelecekte hangi meslekler olacağını ve hangilerinin yok olacağını düşünüyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Gelecekte Karşılaşacağımız 5 İlginç Meslek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Robotlar İnsanların Ölüm Kararını Verebilir!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka İyilik Öğrenmeye Başladı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Büşra Öztürk

Büşra Öztürk

Merhaba, ben Büşra. Beykent Üniversitesi Grafik Tasarım mezunuyum. Gelişen dünyamızdaki dijitalleşmeye entegre olmaya çalışan, gezmeyi, okumayı ve araştırmayı seven bir bireyim. Güncel haberlerden haberdar olmak için sizleri Moblobi köşeme bekliyorum. https://moblobi.com/author/busra-ozturk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı