Norveç’teki Kıyamet Günü Kasası’nda Neler Var?

Bu kasa gelecekte yaşanabilecek iklim değişikliği, küresel kıtlık, nükleer ve biyolojik savaşlar için hazırlandı. İçinde neler var? Haberimizde...

Norveç’te bulunan Kıyamet Günü Kasası tüm ülkeler hatta tüm dünya için büyük önem taşıyor. Peki Kıyamet Günü Kasası neden var ve bu kasanın içinde neler var? İşte detaylar…

Son dönemde yaşadığımız Koronavirüs tehlikesini saymazsak; küresel sorunların başında iklim değişikliği geliyor diyebiliriz. Küresel ısınma bitki ve hayvan popülasyonu gibi birçok konuda doğanın dengesini tehdit ediyor. Uzmanlar küresel ısınmanın son 20 yıl içinde ivme kazandığına değiniyor. Doğada yaşanan bu tahribatın bitki örtüsünün dengesini bozacağı ise kaçınılmaz bir gerçek. Bu sebeple tohumların korunması ve sürdürülebilir tarımın sağlanması için Doomsday yani Kıyamet Günü Kasası kurulmuştu. Bu kasanın kurulmasında en önemli etken iklim değişikliği olsa da gelecekte yaşanacağı öngörülen küresel kıtlık, nükleer ve biyolojik savaşlar diğer önemi etkenler arasında.

Kıyamet Günü Kasası nerede saklanıyor?

Bu kasanın 2008 yılında Norveç’te kurulduğunu hemen belirtelim. Kasada 5 binden fazla türe ait yaklaşık 1 milyon tohum depolanıyor. Kar amacı gütmeyen bu kasaya birçok ülkeden de destek geliyor. Ülkeler topraklarında yetişen her türlü bitkinin korunması için tohumlarını bu kasaya gönderiyor. Böylece dünya genelinde yer alan tohumlar koruma altına alınmış oluyor. Temel besinlerimizden patates, buğday ve mısır tohumlarının yanı sıra endemik yani belirli bölgelerde yetişen bitki türlerine ait tohumlar da yine bu kasa da korunuyor.

Tohumların korunması gen mirasının korunması anlamına geliyor. Bu sebeple bu kasada bulunan tohumlar sayesinde yeni tip tohumlar geliştirilebilir. Geliştirilen tohumlar toleransı yüksek yani su ve güneş ihtiyacı minimum olan tohumlar olabilir. Bilindiği üzere insanlık var olduğu günden bu yana tarım ile uğraşmış. Hatta bazı toplumlarda toprak kutsal sayılmıştır. Bu sebeple Kıyamet Günü Kasası’nın insanlık tarihini korumaya yönelik önemli bir rol aldığını belirtelim.

Kıyamet Günü Kasası’nın içinde neler var?

Kasa tam olarak kapasitesini doldurmuş sayılmaz. Henüz koruma altına alınmamış birçok tohum çeşidi bulunuyor. Bu sebeple belli dönemlerde farklı ülkelerden yeni tohumlar temin ediliyor. Yani kasadaki tohumlar güncelleniyor diyebiliriz. 2019 yılından bu yana kasaya tohum alışı gerçekleşmemişti. Bu yıl yapılan güncelleme ile birlikte 60 bine yakın tohum daha depoda koruma altına alınmış oldu. Risk altında ve tükenmek üzere olan tohumlara öncelik verildiğini de hemen belirtelim. Üstelik dünyaca ünlü birçok üniversite tohumların doğru şartlarda korunması için karşılıksız olarak destek veriyor.

Kıyamet Günü Kasası’nın fiziki özelliklerine de hemen değinelim. Kasanın sıcaklığı tohumların korunması için ideal sıcaklık olan -18 derece civarında tutuluyor. Üstelik herhangi bir güç kesintisi yaşansa da ısının korunmasını sağlayan bir altyapıya sahip. Kasa, yerin 125 metre derininde yer alıyor. Bir tünel olarak inşa edilen yapıyı insan tehdidinden korumak için 4 katlı çelik kapı kullanıldı. Kasanın maliyeti ise 9 milyon dolar olmuştu.

Kutup Çemberi içinde yer alan kasa 2006 yılında sel tehlikesi yaşamıştı. Çünkü küresel ısınmadan etkilenen buzullar erimeye başlamış ve su seviyesi yükselmişti. Yaşanan bu olaydan dolayı 20 milyon avro kasanın fiziki şartlarının iyileştirilmesi için ayrılmıştı. Küresel ısınmaya karşı alınan bir önlem olan Kıyamet Günü Kasası ’nın yine aynı sebep tarafından tehdit ediliyor olması ise üzerine düşünülmesi gereken bir ironi.  Birçok doğa bilimcisine göre alınacak en etkili önlem insanların doğaya karşı daha bilinçli ve sağduyulu bir yaklaşım sergilemesi.

Peki siz Kıyamet Günü Kasası hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu kasada başka nelerin olması gerekir? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Dünyanın Seyrini Değiştiren 10 Robot!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Enerji Savaşları Kapıda Mı?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Gelecekten Haber Veren Bilim Kurgu Filmleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı