Nobel Ödülü Hakkındaki 10 Şaşırtıcı Gerçek!

Alfred Nobel'in vasiyeti üzerinde farklı dallarda verilen dünyaca ünlü Nobel Ödülleri hakkında az bilinen 10 ilginç gerçek haberimizde...

Nobel Barış Ödülü dünyanın en prestijli ödüllerinden biri. “Nobel ödülleri nedir” merak edenler için hemen belirtelim: Bu ödül, Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine kurulan dernek tarafından veriliyor. Ödüller insanlığa hizmet eden kişilere veriliyor. Edebiyat, kimya, barış gibi ödül dalları bulunuyor. Nobel ödülü hakkındaki az bilinen 10 ilginç gerçek, haberimizde…

Nobel ödülü hakkındaki ilginç gerçekler:

1- Aday gösterilen diktatörler

Nobel barış ödüllerine İtalyan diktatör Benito Mussolini ve Sovyet diktatör Joseph Stalin aday gösterildi. Alman diktatör Adolf Hitler de aday gösterilmişti ama senato tarafından adaylığı iptal edildi. Barış ödüllerinde diktatörlerin aday olması kamu tarafından ironik bulunuyor.

2- Nobel Ödülünün ilginç hikayesi

Alfred Nobel yeni tip patlayıcıların mucidiydi. Bir gün bir Fransız gazetesi yanlış haber girip Nobel’in öldüğünü belirtti. Başlıkta “ölüm tüccarı” öldü yazıyordu. Bunu gören Alfred Nobel dünyada bu şekilde hatırlanmak istemediğini düşündü ve vasiyetinde Nobel Barış Ödülü’nün adına düzenlenmesini istedi. 1901 tarihinden günümüze kadar Nobel Barış Ödülleri verilmeye devam ediyor.

3- Herkesin Nobel kazandığı aile

Radyoaktiviteyi keşfeden Marie Curie’nin aile bireyleri de fizik ve kimya alanlarında nobel kazandılar. Kocası Pierre, kızı ve kızının eşi de nobel kazandı. Marie Curie’nin diğer damadı ise Unicef adına nobel barış ödülünü almıştı.

4- Nobel gecesinde kıyafet kuralları

Nobel ödülünü kazanan kişiler, kazandığını ve ödülü kabul ettiğini insanlara duyurmak zorundalar. Hatta eğer 6 ay içinde bunu yapmazlarsa ödülleri kabul edilmemiş sayılır. Bu duyuruyu yaparken uymaları gereken bazı kıyafet kuralları da var. Erkekler beyaz kravat, siyah pantolon, beyaz gömlek, siyah çorap ve ciddi bir ayakkabı giymek zorundalar. Kadınlar ise gecenin anlamını yansıtan şık elbiseler giymelidirler.

5- Nobel kazanan Türkler

2006 yılında Orhan Pamuk edebiyat alanında Nobel kazanmıştı. 2015 yılında ise Aziz Sancar Kimya alanında ödül kazandı. Yaşar Kemal de çok kez aday gösterilmiş ama kazanamadan vefat etmiştir.

6- Nobel sadece bir prestij ödülü değil

Nobel Barış ödülü kazanan bir kişi altın madalya, İsveç kralı tarafından alınan bir diploma ve nakit parayla ödüllendiriliyor. 2019 yılında ödül kazanan kişiler yaklaşık 910 bin dolar kazandı.

7- En yaşlı kazanan

2019 yılında John Goodenough isimli 97 yaşındaki adam Nobel kazanan en yaşlı isim olarak tarihe adını yazdırdı.

8- Nobel kazanamayan dünyaca ünlü yazarlar

Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı J.R.R Tolkien filmi en çok izlenen kitaplardan olmasına rağmen nobel kazanamadı. Emile Zola, Leo Tolstoy gibi dünyaca ünlü yazarlar nobel ödülü alamadan vefat ettiler.

9- Ödülü reddeden kişi

Vietnam Barış Anlaşması’ndan sonra Amerikan dışişleri bakanı Henry Kissinger ve Le Duc Tho ödülü paylaştılar. Le Duc Tho Vietnam’da çatışmanın sürdüğünü belirtti ve ödülü reddetti. Ödülü ondan başka reddeden olmadı.

10- Ödül verilmeyen yıllar

Dünya savaşlarının sürdüğü yıllar Nobel Barış Ödülleri yapılmadı. O senelerde verilmesi planlanan para ödülleri ise gelecek senelere aktarıldı.

Peki siz Nobel Barış Ödülü hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Zekanızı Test Edebileceğiniz 10 İlginç Soru!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Tüm Zamanların En İyi 5 Bilim Adamı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Dünya’daki En Zengin 10 İnsanın Yıllık Servetleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Buğra Özad

Buğra Özad

Merhaba, ben Buğra. Beykent Üniversitesi Yeni Medya bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Medya ve spor ile ilgileniyorum. Dijital yeni düzen hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız sizi Moblobi.com’daki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı