Modern Dünyanın Meşhur Sanal Tehdidi, Yapay Zeka!

Teknoloji çağında yaşıyoruz. Bu çağın yaşadığımız bu döneminde kuşkusuz en sık duyduğumuz terim yapay zekaYapay zeka teknolojileri, sanayi, finans, sağlık, güvenlik sistemleri, eğitim ve çok daha fazla alanda elbetteki bize büyük faydalar sağlıyor. Gelecekte ise şüphe yok ki sağladığı bu faydalar çok daha fazla artıyor olacak. Ancak yapay zekanın sunduğu bu faydalar kadar gelecekte getirebileceği bir takım olumsuzluklar da uzmanlar arasında gün geçtikçe çok daha ciddi boyutta tartışmalara sebep oluyor.

Yapay zeka en genel tanımı ile, bir bilgisayar ya da bilgisayar kontrolünde olan bir robotun çeşitli aktiviteleri bizim gibi zeki canlılara çok benzeyecek şekilde yerine getirme kabiliyetine sahip olması olarak tanımlanabilir. Hepimizin bu genel tanımdan da anlayacağın gibi yapay zeka aslında insanı rahatlıkla taklit edebilir. Uzun yıllardır yapay zeka üzerine pek çok çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların birçoğu bilim dünyasının endişeleri ve korkuları sebebiyle çoğu kez durdurulmuştu. Hiç kuşkusuz ki yapay zeka insan kontrolünde gelişiyor olabilirse pek çok konuda insanlığın yararına faydalar sağlayacak. Ancak eğer kendi kendini kontrol etme safhasına gelirse, bilim insanları bu noktada oldukça endişe verici öngörüler ortaya koyuyorlar.

Blockchain Teknolojileri Uzmanı ve Intexcoin CEO’su Erdoğan Köse, yapay zekanın gelecekte ne gibi risklere sebep olabileceğini ve endişelerini açıkladı. İşte görüşlerinden derlediğimiz ilginç detaylar…

Teknolojinin bazı yıkıcı etkileri görmezden gelinmemeli…

Teknolojik gelişmeler aslında kullandığımız ilaçlar gibi pek çok sorunumuzu çözüyor ancak peşinden birçok sorunu da getiriyor. Yapay zekadan önce yaşanan teknolojik gelişmeleri de zaman zaman kötüye kullandık. Mesela birçok canlı türünü yok ettik, doğayı tahrip ettik ve insanı dahi kimi zaman perişan halde bıraktık. Birleşmiş Milletler raporlarının söylediğine göre, her 60 insandan biri maalesef evsiz. Aslında bu kötü durumların pek çoğunu biz insanlar geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde yarattık.

Çok yakın bir gelecekte çok daha çok gelişecek olan bu teknolojilerle insanlığın elinde çok daha ölümcül silahlar olacak; hatta robotar ve yapay zekadan oluşan ordular kurulacak. Hem fiziksel özellikleri hem de duyguları robotlar tarafından taklit edilen insanlığın kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yarattığı bu teknolojilerin birçoğu eğer daha şimdiden iyi kurgulanmazsa ve gerçekleşebilecek yıkıcı etkilerine karşı şimdiden önlemler alınmazsa belki de yakın bir gelecekte içinde bulunacağımız durum pek de iç açıcı olmayacak.

Pek çok sektörde yapay zeka ve robotik teknolojierin birlikteliği bazı durumlarda insanı çok hızlı bir şekilde oyunun dışında bırakabiliyor. Üretim ya da hizmetler insanlar için yapılıyor olsa da üretime katılmadığı noktada kendisi için üretilen tüm bu hizmet ve ürünleri nasıl alacağı sorusu ve bunun henüz bir çözüm yolunun bulunmamış olması kafaları karıştırıyor. Rekabetin gün geçtikçe daha da arttığı bir ortamda ise endüstri 4.0’ın dışında kalan işletmelerin ise yaşama şansı kalmayacak gibi görünüyor. Bu sebeple de karlarını ve verimliliklerini arttırmak isteyen işletmeler en büyük maliyeti oluşturan insan faktörüne yönelik aksiyonlar alacak ve toplu işten çıkarmalar artarak gerçekleştiriyor olacak. İşsiz olan bu insan toplulukları arttıkça dünyanın çok daha büyük bir kaosa sürüklenebileceği için yaşanabilecek gerçekler arasında yer alıyor.

Kontol elden bırakılmamalı!

Bugün tüm bu teknolojik gelişmelerle kontrolün bizim elimizde olması, aslında bugünden sonra da bizim elimizde kalacağı anlamını taşımıyor. Birçok bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bu tip tehlikeleri dikkatlice incelediğinizde ve bunların gerçekleşme ihtimallerini gözden geçirdiğinizde; biz insanların bazı durumlarda ne kadar çaresiz kalabileceğini görebilirsiniz. Aslında çok kolay bir şekilde bizi hiçbir makine yenemez egonuzu bir kenara koyup baktığınızda en basit makinelerin bile alanında bizden üstün yeteneklerinin farkına varabilirsiniz.

En basit bir hesap makinası bile sahip olduğu alanda bizden çok daha güçlü değil mi? Çok basit bir test yapın; örneğin 4 basamaklı iki sayıyı aklınızdan çok kısa sürede çarpmayı deneyin. Siz mi önce buldunuz yoksa o mu? İşte bu sorunun yanıtını kendinize verdiniz bile. Evet, insan beyni inanılmaz bir güce sahip ve henüz hiçbir teknoloji bizim beynimizin kapasitesinde değil. Ancak insan beyni aynı anda birçok farklı alanda ve en yüksek kapasite ile hiç durmadan çalışamaz bunu unutmayalım. Ancak bir bilgisayar aynı anda tıp, matematik, hukuk, mühendislik gibi pek çok farklı alanda en üst seviyede çalışabilecek güçte.

Gelecekte yapay zeka ve gelişen teknolojiler başımıza hangi işleri açabilir? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı