Kör Olmak İstemiyorsanız Mavi Işıktan Uzaklaşın!

Ekipten doktora öğrencisi olan Kasun Ratnayake ise, maküler dejenerasyonun retinadaki fotoreseptör güçleri öldüğünde ortaya çıktığını ve retinadaki moleküllerin öldüğünü incelediklerini söyledi. Ratnayake, retinadaki zarların bazılarının fotoreseptör hücrelerini değiştirdiğini ve öldürdüğünü de belirtti.

Ekip insan vücudunda bulunan kanser, kalp, nöron ya da buna benzer hücrelere retinadaki molekülleri koyarak mavi ışığa maruz bıraktı. Bu deney sonucunda, moleküllerin başka hücreler üzerinde zehirli etki yaratıp öldürmediğini ve retina içerisinden zehirli oldukları tespit edildi.

Nasıl önlemler alınabilir?

Araştırmacılar, mavi ışık ve retina yapısının birebir zıt olduğunu gözlemledi ve bundan sonra retina moleküllerini daha sağlıklı tutabilmek için çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Her işimizin akıllı cihazlar üzerinde olduğunu düşünürsek, mavi ışığa sürekli maruz kalacağız. Fakat uzun süre değil de aralıklarla ekrana bakarak, gözle ekran arasındaki mesafeyi uzaklaştırarak küçük çaplı önlemler alınabilir.

Günde kaç saatiniz ekran başında geçiyor? Zehir etkisi yaran mavi ışık için sizler bir önlem alıyor musunuz? Yorumlarınızı aşağıdan yapabilirsiniz!

Başka Neler Var?

  • Iphone için fitness ve sağlıklı yaşam uygulamaları… “Fitness ve Sağlıklı Yaşam için Mobil Uygulamalar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Akıllı telefonlardan sık sık mesaj yazmak birtakım sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu sağlık sorununa ise WhatsAppitis diyoruz. İşte detayları… “Yeni Neslin Yeni Hastalığı: WhatsAppitis!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uyumayı, enerji arttırmayı, hafıza güçlendirmeyi hatta diyeti kolaylaştıran bu solunum yoluyla besin takviyesi yöntemi ilaç tedavisinin önüne geçebilir mi? “Solunum Yoluyla Besin Takviyesi Artık Mümkün!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay zeka bilindiği üzere artık tıp alanlarında da insanların en büyük yardımcısı. Yapay zeka artık parkinson hastalığını teşhis edebilecek. Nasıl mı olur? “Yapay Zeka Parkinson Hastalığını Teşhis Edecek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Sizde EHS olabilirsiniz! Wi-Fi alerjisi olan bu sendrom son günlerin popüler konusu. Peki nedir bu EHS? Gelin hep birlikte inceleyelim: “Dikkat Sizinde Wi-Fi Alerjiniz Olabilir!“haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Devrimsel bir buluş olan sihirli nanoçip yaraları tek dokunuşla iyileştirebilecek, yaşlanan hücrelere çözüm olabilecek mi? Detaylar haberimizde… “Yaralarınızı Tek Dokunuşla İyileştiren Sihirli Nanoçip!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Size kan analizi yapan telefon kılıfı geliştirildi desek? Kulağa ilginç gelebilir fakat sağlıkta kolaylık sağlayacak bu teknolojiyi gelin birlikte inceleyelim: “Kan Analizi Yapan Telefon Kılıfı Mı?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Başka Neler Var?

  • QR kod yemeyi tercih eder miydiniz? Yakın gelecekte artık hap yerine yenilebilir QR kodlar hayatımıza girecek. Nasıl mı? Detaylar yazıda.. “Hiç QR Kod Yediniz Mi?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yüz tanıma teknolojisi ilerledikçe bazı firmalar şüpheli davranışları ayırt edebileceğini savunuyor. Peki ya sistem yanılırsa? “Yüz Tanıma Teknolojisi Bir Tehlike Mi?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • MIT bilgisayar bilimi ve araştırma ekibi kablosuz sinyalleri kullanarak kişinin mutlu, üzgün, şaşkın, sevinçli gibi duygu durumlarını ortaya koyuyor. EQ-radyo teknolojisi olarak isimlendirilen bu cihaz şimdiden çok fazla rağbet görmüş durumda. Peki bu cihaz nasıl kullanılıyor öğrenmeye ne dersiniz? “Bu Cihaz Duygularınızı Okuyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Sosyal medyada birşeyleri kaçırmaktan korkuyorsanız, internete erişiminiz olmadığı zamanlarda endişe duyuyorsanız sizde de Fomo olabilirsiniz… “Yoksa Siz de Fomo Musunuz?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yükseklik korkusu ile başlayan sanal gerçeklik yoluyla tedaviye yönelik çalışmalar; akıl hastalıkları, depresyon gibi pek çok alana da yayılacağa benziyor. “Yükseklik Korkusuna ve Depresyona Sanal Gerçeklik ile Tedavi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Fizyoterapistlerin özellikle uzaktaki hastaları ile olan iletişimlerini önemli ölçüde etkileyecek akıllı çorap SoPhy! “Uzaktan Fizyoterapi Sağlayan Akıllı Çorap!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Duygu ve düşüncelerimizi karşı tarafa aktarmada bizlerin tercümanı olan ve iletişim kurabilmemizi sağlayan internet,sanıldığı kadar masum değil.Neden mi? “Sanal Bağımlılık Arttıkça, Şiddet de Artıyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Notalarla ve tat tomurcukları arasındaki etkileyici ilişkiden ilhamla müzikle yemeklerinizden tat almanız arasındaki etkileşimin örneklerini inceledik. “Dinlediğiniz Müzik, Yediklerimizin Tadını Nasıl Etkiler?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Trendlere göre yeme içme alışkanlıklarımızı şekillendirdiğimizin farkında mısınız? Hayatımıza yakın zamanda girecek bazı yeme içme alışkanlıklarını listeledik. “Yeni Teknolojiler Yeme-İçme Alışkanlıklarımızı Nasıl Etkiliyor?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Meryem Ay’ın köşesini Moblobi.com’da takipte kalın ?

Meryem Ay’nun tüm yazıları görmek için buraya tıklayın.

Moblobi.com yazarlarından Meryem Ay’ı sosyal medyada takip etmek isterseniz:
Twitter : meryemaay

Önceki sayfa 1 2
Etiketler
Meryem Ay

Meryem Ay

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi. Hızla değişen,dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak isteyenler için Moblobi.com'daki köşesinde sizler için yazıları olacak. Sosyal medya hesaplarından da ulaşabilirsiniz. Twitter : meryemaay


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı