Trend

Kağıt Nasıl Üretilir?

Kağıtlar dijitalleşen dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalsa da şu an için kullanımı son hızla devam ediyor. Kullanılan kağıtların yapım aşamasının nasıl olduğu hep merak edilenler arasında olmuştur. Peki siz günlük hayatta sıkça kullandığımız kağıtların nasıl üretildiğini hiç merak ettiniz mi ? Gelin kağıt nasıl üretilir anlatalım.

Kağıt Üretimi İçin Gerekenler

Kağıt üretmek için gerekli olan malzemeler listesinde ilk olarak selüloz lifi için gerekli olan kaynağı bulmak geliyor.

Bu kaynak sizin de tahmin edebileceğiniz üzere ağaç.

Kağıt üretiminde genel olarak kullanılan ağaç türleri; ladin, huş ağacı, karaçam, köknar olarak sıralanabilir.

Sonrasında geleneksel kağıt üretiminde kullanılan selüloz lifinin kağıt halini alabilmesi için, düzleşmesini sağlayan eleğe benzer bir tabaka ve kurutulmasına yarayan fırın gerekiyor.  Fabrikasyon üretimde ise presleme, kurutma, parçalama işlemleri için çeşitli makineler gerekiyor. 

Kağıt Nasıl Üretilir?

Kağıt nasıl üretilir dediğimizde 2 yöntemle gerçekleşiyor. Biri en basit hali olan geleneksel yöntem, diğeri ise çok daha kapsamlı olmasa da üretim aşaması itibariyle daha ayrıntı gerektiren fabrikasyon üretim yöntemi.

Geleneksel yöntemde daha çok ağaç kabukları kullanılır. Ancak fabrikasyon üretimde genellikle ağacın kendisi kullanılır. Bu ağaç gövdesinin fabrika ortamında daha kullanışlı olduğu için tercih edilmesiyle alakalı bir durum.

Geleneksel yöntemi en basit haliyle anlatalım.

Geleneksel Yöntem İle Kağıt Yapımı

İlk olarak lifleri elde etmek için suya yatırılan ağaç kabukları yumuşadıktan sonra soyulur. Soyulan bu ağaç kabukları su içersinde dövülerek hamur haline getirilir. Sonrasında suyun içersine el ile saçaklanarak bırakılır. Hamurun su içersinde birbirinden ayrılması ve un gibi dağılması gereklidir. Bu kağıdın yerleşmesi gereken eleğe benzer tabakanın üzerinde her noktaya eşit olarak dağılabilmesi için gereklidir.

Tabaka üzerinde her noktaya eşit bir şekilde dağılmış selüloz lifleri bir kenara çıkartılıp kurumaya bırakılır. Ve kuruyan lifler kağıt görünümüne ulaşmış olur. Son halini alması ve biraz daha yumuşak olması için pürüzsüz bir taşla her noktasına ezme işlemi yapılır ve kağıt kullanıma hazır hale gelir.

Fabrikasyon Kağıt Üretimi Nasıl Oluyor?  

Aslında işler geleneksel kağıt üretiminden pekte farklı değil. Seri üretim olduğu için kağıt üretim aşamaları da hızlı olur.

Hamur yapım aşaması yine burda da geçerlidir. 1 ton hamur yapabilmek için gerekli olan ağaç sayısı 2 tondur.

Başlangıçta kağıt üretimi özel ekimi ve hasat işlemleri yapılan ağaçların kamyonlarla fabrikaya gelmesiyle başlar.

Gelen ağaçlar ilk olarak kabuk soyma tamburunda kabuklarından ayrılır ve kabuklar gelenekselde olduğu gibi kağıt yapımında kullanılmaz. Fabrika kağıt üretmek için gerekli olan buharı bu kabukların yakılmasıyla elde eder.

Kabuğu soyulan odunlar hamur oluşumunu kolaylaştırmak için un ufak edilir. Küçük parçalar haline getirilmiş yığınlar bir yerde toplanır. Hamura çevrilmek üzere yıkama bölümüne yıkamaya götürülürler. Daha iyi bir sonuç için suyun odun parçalarının her yerinde bulunması gerekir. 

Şimdi ise hamur haline gelmiş ağaçlar alkalik pişirme yöntemiyle büyük bir silindirin içersinde 160°C de çeşitli kimyasallar ve basıncın birleşmesiyle yıkandıktan sonra hamurun kıvamı test edilir ve sonrasında yoğunlaştırıcıya gönderilir.  

Sırada beyazlatılma işlemi var. Klorin dioksit ile hamur beyazlar ve içersindeki suyun büyük bir bölümü dışarıya atılır.

Hamurun parçalama işlemi bu evrede yine tekrarlanır. Ve hamur biraz daha küçülüp tozumsu bir yapıya bürünür.

Hamur kurutucu bölümüne gelindiğinde ise artık yavaş yavaş kağıt şeklini almaya başlar. Hamur ısıtılmış silindirlerin içinden geçerek kendisinde bulunan nemi atar ve daha da kuru bir hal alır. Küçükte olsa kağıdın üzerinde nem kalır. Bu nem ise kızılötesi radyasyon ile yok edilir.

Son olarak ise takvim bölümü olarak adlandırdığımız alanda kağıdı pürüzsüz yapmak için karşı karşıya monte edilmiş silindirler kullanılır. Sonrasında kağıt ruloları ölçülendirme ve paketleme işlemi için kesme işlemi yapılacak bölüme gönderilir. Ve işte kağıt yapma işlemi tamamlandı.

Hayatımızın her alanında kullandığımız kağıdın üretim aşamalarından bahsettik. En ilginizi çeken aşama hangisi oldu?

Bu Yazılar da Size Faydalı Olabilir!

  • “Evde Kağıt Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?m Nasıl Yapılır?” okumak için buraya tıklayın.
  • “Akıllı Ev Hakkında 20 İlginç Gerçek!” okumak için buraya tıklayın.
  • Evde Yokken Yardımcı Olacak Otomatik Evcil Hayvan Besleyiciler!” okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Abbas Öztürk

Abbas Öztürk

Merhaba ben Abbas. Sakarya Üniversitesi iletişim fakültesi öğrencisiyim. Hayalperest bir insanım fakat gerçek hayatla bağımı kopartmıyorum. Gerektiği zaman hayata uyum sağlayabilen bir insanım ancak düşünsel bir moda girdiğim zaman, hayatı uç noktalarda yaşıyorum ve birden derinlere iniyorum. Hayat bana pratik olmayı öğretti. Bende bu pratikliğimi ve yaratıcılığımı dijital dünyada kullanmak istedim. Ayrıca tiyatro, seslendirme ve grafik tasarımla ilgileniyorum. İçerik yazarlığını yaptığım Moblobi.com’da güzel vakit geçirmeniz dileğiyle… Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı