IQ Testi Nedir ve Neden Yapılır?

IQ Testi, Alfred Binet’ın zeka değerlendirme araştırmaları yapmak üzere gerçekleştirdiği bir yöntemdir. Binet, zeka testi ile kişinin bilgi birikiminin analizini sağlamıştır. Bu test ile kişinin mevcut zeka seviyesi ölçülüp belirlenir. Görsel yetenekler, matematiksel zeka, sözel akıl yürütme ve mantık gibi beceri alanları değerlendirilmektedir.

Aile içi diyalog, insan gelişimi için oldukça önemli faktörlerden biridir. Yapılan diyalogların kalitesiyle birlikte kişinin sözel gelişimine de fayda sağlar. Çocukluktan itibaren ailenin bilgi birikimlerini çocukları ile paylaşması kültürel yanlarını beslemektedir. Zeka testleri her yaşa uygun değildir. 11 yaşından önceki çocuklara beyin gelişimlerinin henüz tamamlanmadığı için yapılması önerilmez. Kısacası görsel ve işitsel zekanın yeni geliştiği dönemlerde doğruluk göstermiyor. Küçük yaşta çocuklara yapılan her zeka testi geçerli değildir. Testin yapıldığı gün, kişinin kendini iyi hissetmesi ve testi yapan kişiyle iletişiminin iyi olması gerekmektedir.

Yüksek bir IQ seviyesi, hayalinizdeki işe ulaşma konusunda size oldukça yardım sağlayabilir. Zeka potansiyelinizin belirlenmesi sonucunda düşük bir IQ sonucu, iyi bir öğrenme sağlayamadığınızı göstermiyor. Dolayısı ile IQ puanları hala tartışılmaya devam etmekte.

Ortalama IQ puanı; 85 ile 115 arasında bulunuyor. 116 IQ ortalama üzeri olarak görülüyor. 130 üzerindeki IQ seviyesi ise yüksek kabul ediliyor. Stephen Hawking ve Albert Einstein gibi dahilerin 160 ve üzerinde IQ puanları bulunmakta.

IQ Testi Neden Yapılır?

Zeka testi, kişinin mevcut potansiyelini veya sıkıntısını tespit ederek ona göre bir eğitim programının hazırlanması amacı ile yapılır. Bu testi yaptıracak kişinin duygusal, sosyal ve akademik sorunları yoksa testin yapılması gerekmiyor. Kişinin uyum sıkıntısı varsa tespit ediliyor.

Bir eğitim programına girişte zeka testi zorunlu ile yapılır. Yeni bir başvurusu için bazı yerler IQ testi isteyebiliyor. İş adayının üretkenlik hızı, hafıza ve bilişsel yetenekleri değerlendirmek üzere bu testler yapılıyor. Kişi bu test sayesinde kendisine ileriye yönelik bir yol çiziyor.

Dünyanın En Zeki İnsanları

Stephan Hawking

Stephan Hawking, 160 IQ seviyesi ile hastalığı olmasına rağmen zekasını her zaman çok iyi kullanmıştır. Bilim adamlarının evrenin macerasıyla ilgili merakları hiçbir zaman bitmiyor.

Hawking; iklim değişikliği, yapay zeka, kara delikler, dünya dışı yaşam, nükleer savaş, salgın hastalıklar gibi pek çok konu ile ilgileniyordu. Yeni gezegen bulmanın şart olduğunu düşünen ünlü fizikçi, evrenin yok oluşunun nasıl olacağını çok merak ediyordu.

Christopher Langan

Öğretmen ihtiyacı duymadan her şeyi kendisi öğrenen Christopher Langan’ın IQ’su 195 olarak bilinmekte. 6 ayda konuşmayı 3 yaşında iken de okumayı öğrenmiştir. Evren hakkında çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

Dr. Evangelos Katsiolis

IQ seviyesi 198 bulunan doktor, felsefe ve tıp alanında pek çok başarıya ulaşmıştır. Katsiolis; doktor, ressam, yüzücü ve başarılı bir psikiyatrdır.

IQ topluluklarından biri olan Dünya İstihbarat Ağı’nı kuran Katsiolis, yetenekli kişilerin tespiti amacı ile bu yola çıkmıştır.

Kim Ung-yong

Koreli inşaat mühendisi olan Kim Ung-yong, Einstein’ın zekasından yüksek IQ’su ile dikkat çekiyor. Mühendisin IQ seviyesi 210 olarak belirlenmiştir.

İngilizce, Çince, İspanyolca, Almanca, Japonca ve Korece dillerini bilmektedir. En karmaşık matematik problemlerini çözmesi ile tanınır. Guinnes Rekorlar Kitabı’nda da adı geçen bu dahi, 3 yaşında üniversiteye çağırıldı. Bunun yanı sıra NASA’dan gelen davet ile çeşitli araştırmalar da gerçekleştirmiştir.

Christopher Hirata

Amerikalı fizikçi ve kozmolog olan Hirata’nın IQ seviyesi 225’tir. Mars’ı fethetmek için NASA ile çalışmalar yürütmektedir.

Terence Tao

230 IQ’ya sahip olan matematik uzmanı Terence Tao, genç yaşta aldığı harika doktora derecesi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Zeka ve IQ Hakkında Bilmeniz Gereken 14 Gerçek!” okumak için buraya tıklayın.
“Zekanızı Test Edebileceğiniz 10 İlginç Soru!” okumak için buraya tıklayın
“Akıllı Cihazlar Zeka Seviyesini Düşürüyor!” okumak için buraya tıklayın.
“Zeka Geliştirdiği Kanıtlanmış 5 Alışkanlık!” okumak için buraya tıklayın.

“IQ Testi Nedir ve Neden Yapılır?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Berna Sayan

Berna Sayan

Merhaba, ben Berna. Işık Üniversitesi Mimari Restorasyon bölümü mezunuyum. Tiyatro ve müzikle ruhumu beslemeyi tercih ediyorum. Teknolojinin faydalarının yansıdığı daha minimalist bir yaşam hayalim var. Empati, yaratıcılık ve samimiyetle... Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı