İnternette Tehdit, Şantaj ve Hakaretle Karşılaşanlar Ne Yapmalı?

Teknoloji gelişiyor, biz bireyler de gelişen teknoloji ile her gün daha fazla çevrimiçi oluyoruz. Ancak bu gelişmeler ile birlikte dijital ortamlarda işlenen suçlar da arıyor. Kimliğini bilmediğimiz ya da kimliğini gizleyen kişiler tarafından siber zorbalık, tehdit, şantaj ve hakarete maruz kalıyoruz. Birçok kişi bu gibi durumlarla karşılaştığında ne yapacağını bilmiyor. Oysa ki bu tehditleri gerçekleştiren kişiler suçlu olarak kabul edilebiliyor ve yasalar da bizi bunlara karşı koruyor. İşte size bu gibi durumlarla karşılaştığınızda alabileceğiniz önlemlerden bazılar ve yasalarda bu gibi durumlarla ilgili yer alan bazı maddeler:

Bugünün dünyasında online yani çevrimiçi olmayan, dijital platformları kullanmayan ve bu kanallar vasıtasıyla insanlarla etkileşime girmeyen kişi hemen hemen yok gibi.Dijital dünya artık birçoğumuzun yaşamanın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Ülkemizde de en az 45 milyon kişi herhangi bir sosyal medya platformunu kullanmakta ve her gün bu platformlar aracılığı ile etkileşim sağlamakta. Teknoloji bu kadar hayatımıza girip geliştikçe, maalesef bilişim yoluyla işlenmekte olan suçlarda da önemli derecede artış gözlemleniyor. Hatta suçlu olma potansiyeli taşıyan kişiler sosyal medya ve dijital ortamların sunduğu kimliğini gizleme, tehdit gibi pek çok boşluğu kullanarak amaçlarına daha kolay ulaşabiliyorlar. Özellikle de hem dünyada hem de ülkemizde siber zorbalık yaygınlaşıyor ve önemli bir sosyal sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Siber zorbalık nedir? Siber zorbalıkla karşılaştığımızı nasıl anlarız?

Dünya nüfusunun  yaklaşık yüzde 42 si  sosyal medya kullanıyor. sosyal medyadaki en büyük tehditler arasında siber zorbalık bulunuyor. Pek çoğumuz yaşadığımız durumu siber zorbalık olduğunu farkında bile olmayabiliyoruz. ya da farkında olsak da bu durum karşısında ne yapacağımızı bilemiyoruz.  Ancak şöyle bir gerçek var ki sosyal medya kullanıcılarının yüzde 20’si siber zorbalığa maruz kalıyorlar. bu durum ise ne yazık ki ölümle dahi sonuçlanan önemli bir tehdit durumunda. Çünkü özellikle çaresiz hisseden kişiler yardım bulamamaları durumunda intihara bile teşebbüs edebiliyorlar.

Siber zorbalık iletişim ve bilgi teknolojilerini kullanarak kasıtlı olarak, kendini savunma imkanı olmayan birey ya da bireylere  yönelik yapılan saldırgan ve tehditkar davranışlar olarak biliniyor. Siber zorbalar günümüzde kişilere cep telefonları, sosyal medya platformları, mesajlar, forumlar, oyunlar, online platform ya da kanallardan ulaşıyorlar. Kişiler adına sahte hesaplar açıyorlar, fotoğraflarını kopyalıyorlar ya da müstehcen içerikler aracılığıyla şantaj yapıyor, tehdit ya da hakaretlerde bulunuyorlar.

Online kanallar aracılığıyla siber zorbalığa uğrayanlar bazen farkında olamadıkları gibi siber zorbaların birçoğu da yaptığıklarının suç olduğunun dahi farkında olmayabiliyor. Oysa ki gerek sosyal medyada gerekse farklı online platformlarda hemen hemen her gün karşılaşılabilen şantaj, hakaret ve tehdit gibi davranışların suç kapsamına girdiğini unutulmamalı.  

Avukat Baran Usanmaz bu gibi siber zorbalık, iletişim teknolojileri aracılığı ile gerçekleşen tehdit, şantaj ve bunun gibi çevrimiçi suçlara karşı yasal olarak da kendimizi nasıl koruyabiliriz ile ilgili detayları paylaştı. İşte bunlardan sizin için derlediklerimiz:

İnternet ortamında kişiler özellikle anonim olmalarından kaynaklı sahte bir güven duygusunun arkasına sığınıyorlar ve diğer kullanıcılara serbestçe hakarette bulunuyor ya da tehdit ediyorlar. Yapılan araştırmalara bakıldığında ise sizinle daha önce de paylaştığımız gibi özellikle gençler ve kadınlar siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Hatta çocuk internet kullanıcıları bile hedef alınıyorlar.

Kanunlar siber zorbalık karşısında bizi nasıl koruyor?

Ülkemizde önceki yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile bilişim sistemleri aracılığı ile işlenen bu gibi suçlarında, Bilişim suçunun önemli bir yöntemi olarak kabul edildiğini söylüyor. Kanunda tanımlı bir siber zorbalık suçu bulunmuyor olsa da; medeni kanun buna yönelik bir takım düzenlemelerden geçmiş ve kişilik haklarımızın korunması ile ilgili kanunlar bu suçlara yönelik bizleri koruma altına almış durumda. Aynı zamanda Türk Ceza Kanunu’nda yer alan suç vasfını içeren olaylar için uygulanan hükümler; uygulamadaki güncellemeler ve yüksek mahkeme içtihatları ile düzenlenerek; bilişim ortamında işlenen suçlar için de geçerli hale gelmiştir.

Bu gibi durumlarla karşılaşanların bu yasal düzenlemeleri bilmesi; karşılaştıkları bu tehdit karşısında psikolojik açıdan hem dayanıklı olmalarına hem de ortaya çıkan suçun cezasız kalmaması adına harekete geçmelerini sağlayacaktır.  .

Anayasanın 20. maddesine göre herkes, aile ve de özel hayatına saygı duyulmasını isteme hakkına sahiptir ve ayrıca da kimsenin gizliliğine dokunulamaz.

Peki hakaret suçu ile ilgili kanunlarımız neler söylüyor, siber zorbalık karşısında yasalar bizi nasıl koruyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı