İnsanların İnandığı Teknoloji Efsaneleri!

Teknolojik mit aslında bir nevi teknolojik batıl inançlar yani teknoloji efsaneleri demek. Peki en çok nelere inanıyoruz? Haberimizde...

Teknoloji ile ilk tanıştığımız andan itibaren birçok mit kulaktan kulağa dolaşmaya başladı. Teknoloji miti aslında bir nevi teknolojik batıl inançlar diyebileceğimiz söylenceler yani teknoloji efsaneleri demek. Bu mitler genellikle teknolojik bir aleti nasıl kullanmanız gerektiğiyle, ne yaparsanız daha iyi çalışacağıyla ya da ne olursa bozulacağıyla ilgili oluyor. Bunların birçoğu ise kulaktan dolma, yanlış düşüncelerden ya da modern teknolojiye sahip olmayan cihazlardan bugünlere kalan eski bilgiler.

Teknoloji mitlerinin günümüz dünyasındaki yerini ve hala ne kadar insanın bunlara inandığını öğrenmek isteyen bir grup araştırmacı, yüzlerce katılımcının bulunduğu bir anket yaptı. Bu anketten ise oldukça ilginç sonuçlar çıktı. 

En çok inanılan teknoloji miti hangisi?

Toplum içinde en çok inanılan teknoloji miti: yüksek megapixele sahip bir dijital kamerayla daha iyi bir fotoğraf elde edileceğine dair bilinen o yanlış bilgiye ait. İnsanların neredeyse yüzde 86’sı bu mite inanmaya devam ediyor. Ancak bu düşüncenin bir efsaneden ibaret olduğunu hemen paylaşalım.

Gece boyu şarj bataryaya zarar verir mi?

En çok inanılan teknoloji mitleri arasında; telefonu gece boyu şarja bırakmanın telefonun bataryasına bir şekilde zarar vereceği düşüncesi var. İnsanların yüzde 52’si bu efsaneye halen inanmaya devam ediyorlar. Bu mit gerçek olmasa da telefonun tüm gece şarjda kalmasının başka riskler doğurabileceği bir gerçek.

Üstelik batarya efsaneleri sadece bu kadarla sınırlı da değil. Örneğin, insanların yüzde 17’si telefonlarını bataryaları tamamen bitene kadar şarj etmiyor. Eğer şarj ederlerse telefonun bozulacağına inanıyorlar. Ayrıca, telefonunun şarj ömrünü uzatmak için telefonlarını dondurmayı deneyenler bile var.

X-ray cihazları hafızayı etkiler mi?

Ankete göre, insanların yüzde 31’i havaalanında bulunan X-ray cihazlarından geçerken telefonlarının ya da dizüstü bilgisayarlarının hafızalarına zarar gelebileceğini düşünüyor. Analog yani filmli kameraların kullanıldığı dönemde X-ray cihazları bu filmleri yakabiliyor ve hafızalarındaki her şeyi yok edebiliyordu. Bu zamanlardan insanların aklına yerleşen bu mit için endişelenmenize gerek yok. Çünkü X-ray cihazlarının sabit diskler üzerinde herhangi bir etkisi yok. Sabit diskinizi bir MR cihazına sokmadığınız sürece bir problem yaşamanız pek mümkün değil. 

Mac’lere asla virüs bulaşmayacağına inananlar, gece yatmadan bilgisayarların kapatılmasının elzem olduğunu düşünenler… İnsanlar bunlar gibi birçok teknolojik mit inancı bulunuyor. Bu konu üzerine çeşitli çalışmalar yapılmış olsa da insanların aklından bu düşünceleri silmek çok da kolay gözükmüyor.

Siz hangi teknoloji efsaneleri yani teknoloji mitlerine inanıyorsunuz? Bildiğiniz teknoloji mitlerini yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Elektronik Cihazlara Zarar Veren 6 Ölümcül Hata!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Flash Bellekteki Dosyalarınız Görünmüyorsa Ne Yapabilirsiniz?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İnanmayı Bırakmanız Gereken Teknoloji Yalanları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Hüseyin Emre Almaz

Hüseyin Emre Almaz

MEF Üniversitesi, İşletme bölümü öğrencisi. Aynı zamanında vokalistlik ve öykü yazarlığı yapmaya çalışıyor. Kısacası, beyaz yaka olmamak için elinden geleni yapan nevi şahsına münhasır biri. Moblobi.com’da da dijital dünyayla ilgili bildiği şeyleri size aktarma gibi bir gayesi var. Köşesini takipte kalın! https://moblobi.com/author/emre-almaz/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı