Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısının Sıra Dışı Hayatı!

Ada Lovelace dünyadaki ilk bilgisayar programcısını ve üstün yeteneklere sahip…

Bilgisayar programcılığının gelişmesine katkıda bulunan ve temellerini atan dünyadaki ilk kişi olan Ada Lovelace, gerçekleştirdiği çok önemli çalışmalar ve araştırmalar ile birçok alanda büyük başarılar göstermiş.

Bilgisayar tarihinin öncülerinden kabul ediliyor. Hatta her sene ekim ayı içerisinde Ada Lovelace günü dahi kutlanıyor. Bu kutlamanın amacı ise tüm dünyada kadınların mühendislik, matematik ve teknoloji kategorilerindeki başarılarını hatırlatmak.

Peki Ada Lovelace’nin sıra dışı hayatı nasıl şekillendi?

Sözkonusu dönem içerisinde kadınları en iyi şekilde temsil etmiş olan Ada Lovelace 1800’ler gibi eski bir tarihin ortalarında aristokrat yani soylular sınıfına dahil olan bir kız için sıra dışı bir yeteneğe sahipti. Annesinin bitmek bilmeyen ısrarları sonucunda öğretmenleri onu yetiştirmek amacıyla bilim ve matematik öğretti. Bu çalışmalar o dönemler içerisinde yetişen kadınlar için oldukça zorlayıcıydı. Ada’nın annesi kızını yetiştirmek için bu ısrarında aslında özel bir amaç saklıyordu. Ada’nın babasında “delilik” olarak nitelendirdiği davranışların kızında gelişmesini engellemek amacıyla yaptığını savunuyordu.

Ada Lovelace, çocukluğunda sürekli hastalıklar ile boğuştu. 8 yaşındayken, görme yetisine baskı yapan baş ağrılarıyla uğraştı. 1829 yılında kızamık yüzünden felç geçirdi ve bir yıl boyunca yatağa bağlı yaşadı. Geçirdiği bu hastalıklara rağmen matematik ve teknolojik yeteneklerini hala geliştirmeye devam etti. Zorluklarla dolu bir hayatı oldu.

12 yaşındayken uçmak istediğine karar verdi ve bunun için uçan bir makine icat edip; momentsel hesaplamalarını yaptı. Bu arzusu ileride Charles Babbage’ın ona peri kadın lakabını takmasına neden olacaktı. 17 yaşının civarlarında Ada Lovelace, Cambridge Üniversitesi’nde matematik üzerine çalışmalar ve profesörlük yapan aynı zamanda bir mucit olan Charles Babbage ile tanıştı. Yaşça oldukça büyük olan Babbage, Ada’ya akıl hocası olarak bilgiler verdi. Ada, Babbage’ın bu üstün düşünce ve fikirleri karşısında oldukça etkilenmişe benziyordu.

Tematiksel hesaplamalarını gerçekleştirmek için bir motor icat etti. Ada, bu makineye bitmeden önce bakma şansına sahip oldu ve bu durumdan çok etkilendi. Charles Babbage ise o dönemlerde Analitik Motor ismini verdiği, daha sistematik hesaplamaları yürütmek için tasarlanmış bir başka cihaz için kolları sıvadı. Ada’dan sonra Babbage’ın Analitik Motor’u üzerinde İtalyan mühendis Luigi Federico Menabrea için İsveç gazetesinde yazılmakta olan bir makaleyi kendisinin çevirmesi istendi. Ada ise sadece bu makaleyi çevirmekle kalmadı daha fazla başarıya adam attı.

Aslında bu makineyi çok iyi tanıyoruz. Peki şu an evlerimizin baş köşesinde olan ve elimizden düşürmediğimiz bu cihaz ne? İşte yanıtı…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Zeynepcan Sarıçiçek

Zeynepcan Sarıçiçek

Merhaba, benim adım Zeynep Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Beni takip etmek isterseniz hem Moblobi.com'da "ZEYNEP CAN'IN DİJİTAL DÜNYASI" köşemden hem de Instagram adresimden takip edebilirsiniz. Instagram: zeynepcansaricicek


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı