Hayatınızı Olumsuz Etkileyen 10 Kötü Alışkanlık

Günümüzde insanların adeta birer robotik hale dönüştüğünü, birbirimize tahammülümüzün kalmadığını hepimiz görebiliyoruz. İnsanların birçoğu artık mutsuz ve enerjilerinin tamamı tükenmiş durumda. Bazı kişiler bu durumun hiç farkında olmasa da bazı insanlar bu durumun farkında olup kurtulamıyor. Peki, hayatınızı olumsuz etkileyen 10 kötü alışkanlıklar nelerdir? Bu kötü 10 alışkanlıktan nasıl kurtulabiliriz?

Hayatınızı Olumsuz Etkileyen 10 Kötü Alışkanlık

1. Her şeyi olması gerektiğinden fazla düşünme

Genel olarak toplumun en büyük sorunlardan bir tanesidir. Her şeyi ama her şeyi bizimle ilgili olan ya da olmayan. Olumlu olumsuz her şeyi gereğinden fazla düşünmek. Fazla düşünmenin en büyük zararlarından bir tanesi ise uyuyamamak olarak bize geri dönüyor. Beyin uyku moduna geçemiyor. Nedeni ise sürekli çalışıyor olması. Uykusuzlukla beraber sizi adeta afallatıyor. Yaptığınız işlere kendinizi veremiyorsunuz. Çevrenizdeki aileniz, arkadaşlarınızla aslında gerçekten vakit geçiremiyorsunuz. Siz sürekli aklınıza takılan şeyi düşünmek ile meşgulsünüz. Aklınız hep o
sorun ya da olayda. Bu size iletişimlerinizde sorun yaşatıyor.

Uyku problemleriniz artıyor ve dinlenemiyorsunuz. Sonucunda ise depresyon belirtileri ortaya çıkıyor. Bu yüzdendir ki hayatınızda sorunlar olabilir ancak bu durumu kendi içinizde daha da düşünerek büyütmeyiniz.

2. Hareketsiz kalıyorsunuz

Hareketsiz yaşam, birçoğumuzun en sevdiği şeydir. Uzanmak, yatmak, dinlenmek.

Tabii ki bunlara da ihtiyaç var ancak fazlası kesinlikle size zarar olarak dönecektir. Ya fiziksel ya mental. Peki, illa spor mu yapmalıyız diye kendinize soruyorsanız bunun cevabı da tabi ki hayır. Kendinizin yaparken zevk alacağınız türden hareket etmelisiniz. Yüzme, koşma, futbol, basketbol oynamak, yürüyüş yapmak gibi çoğu şeyle hareket etmeye başlayabilirsiniz.

3. Olayları kişisel algılamak

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki insanlar sizin sandığınız kadar sizinle ilgilenmiyor. Aslında birinin size karşı kaba davranması, belki de sizin yüzünüzden değil. Bir başkasına kızıp sizden hıncını almaya çalışıyor olabilir.

Peki, bu durumda siz ne yapıyorsunuz? Acaba ne yaptım, bir hata mı yaptım gibi düşünceler ile hep kendinizi suçluyorsunuz. Her insanın davranışı tamamen size yönelik değildir. İnsanların dediklerini çok fazla umursamamalısınız ya da kararında kendinizi sorgulamalısınız. Bunun yanı sıra yaşanan hadiseyi de o anda bırakmalısınız. Hayatınızı kendinize zindan etmemelisiniz.

4. Çok fazla yemek yemek

Sürekli yemek düşünen ve yiyen insanların depresyona daha yatkın kişiler olduğu bir gerçek.

Yemek yerken diğer öğününüzde ne yiyeceğinizi düşünüyorsanız kesinlikle bir psikiyatr veya beslenme uzmanına danışmalısınız. Aslında altında yatan sebepler psikolojik olabilir.

5. Size iyi gelmeyen kişileri hayatınızda barındırıyorsanız

İnsanlar birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Zamanla değişebilirler. Size önceden iyi gelen fakat son zamanlarda size kötü hissettiren arkadaşlıklarınızı sırf karşınızdaki incinmesin diye devam ettirmeniz gerekir.

Bu en çok size zarar verecektir. Aynı durum iş için de geçerli. Paraya ihtiyacınız olabilir ancak sevmediğiniz işte çalışırken sadece para kazanacaksınız fakat hiçbir zaman kimseye yararlı olamayacaksınız. Kendinizi de mutsuz hissedeceksiniz.

6. Olumsuzluklara karşı fazla olumsuz bakıyorsunuz

Hayatınızda herkes gibi siz de kötü zamanlardan geçebilirsiniz. Kötü olaylar yaşayabilirsiniz. Bazen bu durumu insanlar gereğinden fazla düşünmekten dolayı büyütüyorlar.

Aslında her olumsuzluğu yaşadığınızda size ne kattığına bakmalısınız. Her kötü şeyin sonunda mutlaka daha iyi bir şey olacağına inanmalısınız.

7. “Hayır” Kelimesini Kullanamamak

Hayır kelimesi olumsuz gibi görünse de aslında hayatınızı kolaylaştıran, sınırlarınızı belirleyen bir kelimedir. Sizi siz yapan bir sözcüktür. Genelde kimse kırılmasın, kimse üzülmesin diye diye herkese evet dediğiniz ve hayır diyemediğiniz için çoğu insan sizi kullanma durumuna sokabilir.

Hayatta her zaman evet dememelisiniz. Unutmayın; evet demek ne kadar doğalsa hayır demek de o kadar doğaldır.

8. Fazla Televizyon İzlemek

Televizyon, insanın mimiklerini, düşünce yapısını ve duygularını körelten bir araç. Adeta sizin düşünmenize fırsat vermiyor.

Peki, bunun sonucunda ne mi oluyor? Beyin gelişimi duran ve özellikle küçük çocukların konuşmalarında 4 yaşına kadar konuşma zorluğuna sebebiyet verebiliyor.

9. Hep aynı şeyleri yapmayın

Hayatınızdan sıkılmanızın bazı sebeplerinden bir tanesi de hep aynı arkadaşlarınız ile hep aynı yerde ve mekanda vakit geçirmenizdir. Bu kısır döngüyü kırmanın en etkili yolu sizin konfor alanınızdan çıkmanız olacaktır.

Başka insanlar, yerler, mekanlar veya hobiler keşfedip edinin. İşte o zaman daha kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

10. Sürekli Şikayet Etmeyin

Her şey hakkında olumsuz şeyler bulmaya çalışmayın. Olaylara her zaman pozitif bakmaya çalışın.

Kusur aradıkça daha çok kusur göreceksiniz. Şikayetlerinizi azaltın ve her şeyi sevmeye çalışın.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Teknolojinin Bize Unutturduğu Alışkanlıklarımız!” okumak için buraya tıklayın
“Dijital Dönüşümle İnsan Alışkanlıkları ve Kuşaklar Arası Fark Değişiyor!” okumak için buraya tıklayın.
“Yeni Teknolojiler Yeme-İçme Alışkanlıklarımızı Nasıl Etkiliyor?” okumak için buraya tıklayın.

“Hayatınızı Olumsuz Etkileyen 10 Kötü Alışkanlık” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatma Nur Güneş

Fatma Nur Güneş

Merhaba, ben Fatma Nur Güneş. Doğuş Üniversitesi İletişim Bilimleri 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik üretiyorum. Köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı