ESpor Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey!

Espor nedir? Esporda hangi oyunlar var? Espor oyuncusu nasıl olunur, hangi belgeler gerekir? Esporcu maaşları ne kadar? Haberimizde...

Espor yarışları dünyada düzenlenmeye devam ediyor. Bu sektöre olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Peki espor nedir? E spor oyuncusu olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir? E-spor hakkında bilmeniz gereken 6 ipucu, haberimizde…

ESpor hakkında bilmeniz gereken 6 şey:

1- E spor nedir?

Espor, bazı bilgisayar ve mobil oyunlarda profesyonel oyuncuların bulunduğu takımların ulusal ve uluslararası arenalarda rekabet etmesine deniyor. E-spor elektronik ve spor kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Espor’un diğer spor müsabakalarından tek farkı dijital bir ortamda oynanıyor olması.

Bu spor dalı son dönemde 200 milyondan fazla taraftarı ile rekabetin iyice arttığı bir spor dalı olma özelliğini taşıyor. Stadyumlar gibi sadece E spor için inşa de arenalar geliştiriliyor. Bunlardan bir tanesi de İstanbul, Ataşehir’de bulunuyor.

Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED)’in 2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kurulduğu bilgisini de ayrıca paylaşalım.

2- E sporcu nasıl olunur?

Hızla büyüyen ve ilerleyen bu sektör gençlerin bir hayli ilgisini çekmekte. E sporcu olmak isteyenlerin hangi oyunda ilerleyeceklerine karar vermeleri gerekiyor. Sonrasında bu oyunda belli bir seviyeye ulaşmak için zamanınızı ayırmanız gerekiyor.

Oyunlarda bulunan aşamalarda yüksek sıralamalara ulaştığınız takdirde profesyonel takımlarda bulunun gözlemciler ve koçlar size ulaşacaktır. Takım tarafından size bir sözleşme sunulmadan önce Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde “Gelişmekte Olan Sporlar” kategorisinin altında bulunan E spor lisansına sahip olmanız gerekiyor.

3- E spor lisansı nasıl alınır?

E spor lisanslı almak için ihtiyacınız olan belgeler şöyle:

  • TC Kimlik Numarası Beyanı
  • Sağlık Raporu
  • Doldurulmuş Tescil Fişi
  • 2 Adet Vesikalık

Yukarıdaki belgeleri tamamladıktan sonra belgeleri ve sözleşmeyi takım menajerinize ulaştırmalısınız. Lisans için olan belgeler ilçe müdürlüğünde daha sonra lisans sicil servisinde onaylanıyor. Tescil Fişi için ve gerekli bilgiler için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın adresinden bilgilere ulaşabilirsiniz.

4- Esporcu maaşları ne kadar?

E sporcu maaşları bulunduğu lige, takıma, oyuna ve oyuncunun kritelerine göre değişiyor. Örneğin Dota2 oyununda en çok para kazanan oyuncu olan Johan “N0tail” Sundstein yaklaşık 7 milyon dolar kazanıyor. League of Legends oyununda en çok para kazanan Lee Sang’in kazancı da 1,5 milyon dolara yakın. Ülkemizde çok bilinen Counter Strike oyununda en çok para kazanan oyuncu ise Özgür “woxic“ Eker. Özgür, 280 bin dolar civarındaki kazancı ile sıralamanın en başında yer alıyor.

Ne kadar yetenekliyseniz maaşınızı siz belirlersiniz. Takımın verdiği paraya ekstra olarak bireysel sponsor ve reklam gelirleri elde edebilirsiniz. Dijital yayın platformu olan “ Twitch “ üzerinden yapılan internet yayınlarından gelen bağışlar ve özel turnuvalardan kazanacağınz ekstra gelirler kazandığınız parayı daha da arttıracaktır. Bu konuyu daha ayrıntılı olarak incelemek isterseniz “Espor’dan para kazanmanın yolları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

5- Esporcu olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?

Aile desteği

Bu işi profesyonel olarak yapmak istiyorsanız aile ve arkadaş desteği çok önemli. Çünkü bu oyunlarda gelişmek ve üst seviyelere gelmek 3 – 4 gün içinde olmuyor. Takımların bir diğer dikkat ettiği unsur ise diğer oyuncularla olan iletişiminiz ve koordinasyonunuz.

Gerekli ekipmanlar

Oyunda üst seviyelere gelmek her zaman yeterli olamayabiliyor. Bunun için aynı zamanda kendinizi oyun içi iletişim konusunda geliştirmeniz sizin faydanıza olacaktır. Eğer tüm bu faktörler mevcut ise geriye kalan iki şey var. Birincisi gelişmek istediğiniz oyunda yeterli olacabilecek bir bilgisayar ve ikinci olarak yeterli bir internet altyapısı.

Takım içi iletişim

Takım içi uyum ve iletişiminiz güçlü olması gerekiyor. Çünkü bu oyunları iyi oynamaktan öte iyi bir takım iletişimi ve uyumu sizi rakiplerinizin önüne taşıyacaktır.

İletişimi oyun içinden bahsederken “ Gaming House “ diye adlandırılan takımların oyuncular için açtığı ofis veya evlerdeki iletişimi de sizlere aktaralım. Gaming House’lar içinde en az 5 oyuncunun, koçların, analizcilerin ve takım menejerinin yer aldığı evlerdir.

Bu evler sadece oyun içi iletişim ve uyumunuzu değil sizin diğer takım oyuncularıyla olan bağınızı, iletişiminizi ve sosyal hayatınızı büyük bir ölçüde etkiliyor. İyi bir takım sinerjisi ve iletişimi Espor’da en önemli iki faktör.

6- E-spor’da hangi oyunlar var?

  • League of Legends
  • Counter Strike: Global Offensive
  • Dota 2
  • FIFA
  • PES
  • ZULA
  • PUBG
  • FORTNITE
  • WOLFTEAM
  • STARCRAFT II
  • HEARTHSTONE

E-spor’da yer alan ve sektörde fazlasıyla yer kaplayan oyunlara değinmek gerekirse listenin başını League of Legends, Dota 2 ve Counter Strike: Global Offensive alıyor. Ödül havuzunda ise sıralamanın başında yıllardır Dota 2 oyunu bulunuyor.

Peki siz espor alanına ilgili misiniz? E sporcu olmayı düşünüyor musunuz? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Popüler E-Spor Takımları ve Oyuncuları Kimler?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • E-Spor Meraklıları Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Tüm PES Oyunları İçin 5 Taktik!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Tolgahan Şentürk

Tolgahan Şentürk

Araştırmayı ve paylaşmayı seven bir yazılımcı aynı zamanda “ Halkla İlişkiler ve Reklamcılık “ öğrencisi. Dijital dünyada yer alan gelişmeleri ve değişimleri birlikte takip etmek için sizleri Moblobi.com’daki köşemde bekliyorum. https://moblobi.com/author/tolgahan-senturk


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı