En Tehlikeli Virüslerden Oluşan Sanat Eseri!

Dünyanın en tehlikeli altı virüsünün bulunduğu bir bilgisayar yaratan internet sanatçısının tehlikeli eseri ve ilginç özellikleri, haberimizde...

Dünyanın en değişken ve sübjektif kavramlarından biri olan sanat, modern ve dijital dünyanın getirileriyle zaman içinde birçok değişikliğe uğradı ve bilgisayar temelli birçok sanat dalı ortaya çıktı. Çinli internet sanatçısı Guo O Dong “Kaosun Kalıcılığı” adını verdiği benzersiz sanat eseriyle dikkatleri üzerine çekti. Dünyanın en tehlikeli altı virüs çeşitinin bulunduğu bir bilgisayar yaratan internet sanatçısının eseri, geçtiğimiz aylarda 1,35 milyon dolara alıcı buldu. Bu satıştan sonra bilinirliği artan eserin gerçekten bir sanat eseri olup olmadığı, teknoloji ve sanatla ilgilenen insanlar arasında bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

6 Farklı virüs içeren sansasyonel sanat eseri!

Uzun süre önce üretim bandından kaldırılan Samsung NC10’u temel bilgisayar olarak kullanan Guo O Dong, dizüstü bilgisayarı dünyanın en tehlikeli virüsleriyle doldurdu. Normal şartlarda ikinci elini 200 dolar gibi bir fiyata bulabileceğiniz bu bilgisayar, sanat eserine dönüştükten sonra kendisine 1,35 milyon dolar gibi ütopik bir fiyata alıcı bulmayı başardı.

Ünlü siber güvenlik firması Deep Instinct ile birlikte çalışan ve firmanın mühendisleriyle ortak olarak yaratılan “Kaosun Kalıcılığı,” finansal olarak en çok sorun çıkaran ve siber saldırılarda kullanılan WannaCry, MyDoom, Iloveyou, BlackEnergy, SoBig ve DarkTequila adlı yazılımlarla donatıldı. Bu yazılımlar geçtiğimiz seneler içerisinde 150 ayrı ülkede kullanılmış ve 200 binden fazla bilgisayara virüs bulaştırmıştı. Sanatçı eserini belli bir süre boyunca popüler canlı yayın platformu Twitch üzerinden sergilemeye devam etti.

Alıcılar için enteresan koşul!

Belirli bir süre müzayede sürecinde kalan virüslerle donatılmış bilgisayara alıcı olmak isteyen ve teklif veren insanlara eseri akademik amaçlı ya da sanat eseri olarak satın aldıklarına dair bir sözleşme imzalatılıyor. Bu sayede, eserden yapılabilecek olan herhangi bir virüs yayma denemesinin önüne geçilmiş oluyor. Dünyanın en tehlikeli bilgisayarının içinde bulunan virüsleri yayması için sadece bir kablosuz ağa bağlanması yeterli.

Büyük ve gizemli satış!

Geçtiğimiz aylarda içerisinde, siber güvenlik şirketinin bir yöneticisi tarafından, eserin 1,35 milyon dolara ismini açıklayamayacakları bir alıcıya satıldığını söylenmişti. Ayrıca şirket, bilgisayar içerisinde bulunan yazılımların eski oldukları için bilgisayarın alıcıya maddi herhangi bir zararı olmayacağını da sözlerine ekledi. Sanat eserinin vermek istediği mesaj ise “virüslerin yaratabileceği büyük zararı tasvir etmek” olarak açıklanıyor. Virüslerle dolu bilgisayarın bir sanat eseri olup olmadığı ise popüler birçok teknoloji ve ya sanat platformunun tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Sizce “Kaosun Kalıcılığı” gerçek bir sanat eseri sayılabilir mi? Bilgisayarın satın alındığı fiyat hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Yapay Zeka Yaratıcılık Konusunda İlham Oluyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yetenekli Olduğunuz Alanı Gösteren 9 Zeka Türü!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Bitcoin Sanat Dünyasına Sızdı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Hüseyin Emre Almaz

Hüseyin Emre Almaz

MEF Üniversitesi, İşletme bölümü öğrencisi. Aynı zamanında vokalistlik ve öykü yazarlığı yapmaya çalışıyor. Kısacası, beyaz yaka olmamak için elinden geleni yapan nevi şahsına münhasır biri. Moblobi.com’da da dijital dünyayla ilgili bildiği şeyleri size aktarma gibi bir gayesi var. Köşesini takipte kalın! https://moblobi.com/author/emre-almaz/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı