Elon Musk’un İlginç Eğitim Hayatı!

Teknoloji dünyasına yön veren isimlerden Elon Musk’ın merak uyandıran hayatı ve özellikle de Elon Musk'ın ilginç eğitim macerası, haberimizde…

Son olarak uzaya yapılan insanlı uçuş ile adından söz ettiren Elon Musk, ses getiren işler yapmaya devam ediyor. Teknolojiye yön veren ve büyük katkı sağlayan Musk’ın hayatı en çok merak edilen biyografiler arasında yer alıyor. İşte Elon Musk’ın ilginç hayatı ve özellikle de Elon Musk eğitim macerası, haberimizde…

Elon Musk eğitim macerası nasıl başladı?

1971 yılında Güney Afrika’da dünyaya gelen başarılı iş insanı Elon Musk, yazılım şirketi Zip2, FinTech devi PayPal, uzay taşımacılığı şirketi SpaceX ve elektrikli araç firması Tesla Motors’un kurucu ortaklarından. Çocukluk yıllarında yazılıma olan ilgisi sayesinde bir bilgisayar oyunu geliştirmiş ve girişimcilik serüveni henüz 12 yaşındayken başlamış oldu. Hatta bu oyunu bir yazılım dergisine satmıştı.

Elon Musk eğitim hayatına Güney Afrika’da başlayan iş insanı, Waterkloof House Hazırlık Okulu’ndan mezun olduktan sonra Pretoria Erkek Lisesi’ni bitirdi. Daha iyi fırsatlar yakalamak ve ekonomik özgürlüğe sahip olmak için 1998 yılında Güney Afrika’dan ayrılıp Kanada’ya yerleşti. Musk’ın annesinin Kanadalı babasının ise Güney Afrikalı olduğunu hemen belirtelim.

Elon Musk eğitim hayatını neden bıraktı?

Kanada’ya yerleştikten sonra üniversite hayatına Ontario da Queen’s Üniversitesi’nde başladı. 1922 yılında Pensilvanya Üniversitesi Ekonomi bölümüne geçiş yapmıştı. Burada aynı zamanda yan dal olarak Fizik okumaya da başladı. Fiziğe olan ilgisi sebebiyle Stanford Üniversitesi’nde Fizik alanında doktora yaparak yeteneğini geliştirdi. Fakat o yıllarda ileri görüşlülüğü sayesinde gelecek yılların teknoloji ve internet üzerine şekilleneceğini düşündüğü için okulu bırakıp yazılıma yöneldi.

Ailesinin finansal desteği ve yatırımcılardan sağladığı fonlar ile 1995 yılında yazılım şirketi Zip2’yu kurdu. Abisi ile ortak olarak kurduğu bu şirketi yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı Compaq’a devretti. Bu satıştan tam 22 milyon dolar kazandı.

Musk bu paranın 10 milyon doları ile daha sonra Paypal olarak anılacak olan fintech girişimi X.com’u kurdu. Bu dönemde Paypal isimli para transfer servisi bulunan Confinity’i satın alarak X.com bünyesine kattı. Paypal’in şirkete kazandırdığı prestij ve pazar ihtiyaçları göz önüne alındığında X.com Paypal çatısı altında markalaşmaya başladı ve artık şirket Paypal olarak anıldı. Yönetim kurulu arasında yaşanan sorunlardan dolayı icra kurulu başkanlığı görevinden alınan Musk, Paypal’i eBay’e sattı ve bu satıştan 165 milyon dolar kazandı.

Uzay hayali ona neler yaptırdı?

Bu sırada Elon Musk’ın ilgisi Astronomi ve Uzay Bilimleri‘ne kaymıştı. Musk, bu alandaki fikirlerini çevresi ile paylaştığında insanlar bunun çılgınlık olduğunu ve başarılı olmasının imkansız olduğunu söylüyorlardı.

Musk insanlığın hayatta kalması için bir gün mutlaka başka gezegenlere ve yerleşim yerlerine ihtiyaç olacağını düşünüyordu. Ancak sektörün yüksek maliyetlerini göz önüne alarak kendi roketini üretmesi gerektiğini düşünmüştü. Bu amaçla SpaceX şirketini kurdu ve ilk iki roketi 2006 da Falcon 1 ile 2010 da Falcon 9’u piyasanın çok daha altında maliyetlere üretmeyi başardı.

SpaceX daha sonra Uluslararası Uzay İstasyonu ile iş birliği yaparak Dragon isimli bir uzay aracı geliştirdi. Uzay uçuşlarındaki yüksek maliyet Musk’ın kafasını meşgul eden konulardan biri olmaya devam etti. Bunun için yeniden kullanılabilir uzun ömürlü uzay araçları tasarlamaya odaklandı. Grasshopper ismini verdiği roketiyle başarılı testler gerçekleştirdi.

Tesla macerası nasıl başladı?

Girişimci ruhu ile kariyerine yön veren Elon Musk inandığı ve hedeflediği işlerde adım adım yükselmeye devam etti. Elektrikli araçların bu denli gündeme gelmesinde büyük rol oynayan Musk, Tesla’nın en büyük yatırımcılarından biri olarak büyük ses getirdi. İlk aracı olan Roadster’ı 2006 yılında görücüye çıkardı.

Roadster şık tasarımı ve enerji verimliliği gibi özellikleri sayesinde dikkat çekmeyi başardı. Aracı rakiplerinden ayıran en önemli özelliği ise 4 saniye gibi kısa bir sürede 97 km hıza çıkabiliyor olması. Musk, Tesla’nın hisselerini halka açacağını duyurduğu tweetleri yüzünden halkı yanlış yönlendirdiği gerekçesi ile tepki çekmişti. Hatta bu tweetler Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) şirkete dava açmasına kadar gitmişti.

Musk komisyonun davadan vazgeçmesi için 3 yıl süre ile yönetim kurulu başkanlığını bırakmış ve SEC ile anlaşmıştı. Ayrıca Musk’ın bir dönem uyuşturucu bağımlısı olduğu yönünde haberler çıkmıştı. Bunun üzerine Musk katıldığı bir programda uyuşturucu içmesinden dolayı Tesla borsada ciddi oranda değer kaybetmişti.

Son olarak Elon Musk’ın Türkiye’ye yaptığı ziyaretin detaylarına değinelim. Musk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra Anıtkabir’e giderek Atatürk’ü andı. Hatta bu ziyareti ile ilgili attığı tweetler ile Atatürk’e olan saygısını ve hayranlığını da dile getirdi.

Peki siz Elon Musk hakkında ne düşünüyorsunuz? Farklı hayaller peşinde yönlendirdiği Elon Musk eğitim ve Kariyer hayatı konusundaki görüşleriniz neler? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • İlginç Fikirleriyle Dünyayı Değiştiren 29 Mucit!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Tesla’nın Dönüm Noktası Sayılan 10 İlginç An!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Bill Gates’in Herkesin Okumasını Önerdiği 10 İlginç Kitap!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı