Dijitalleşirken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Günümüzde artık dijital dönüşüm kaçınılmaz bir hal aldı. Tüm dünya hızlı dijitalleşiyor. bu dijitalleşme sürecinde bireyler ve kurumlarda buna uyum sağlamaya çalışıyor. Dünya dijitalleşirken elbette buna uyum sağlayan ve hızlı dijitalleşen ülkeler de diğerleri arasından ön plana çıkıyor. Peki ülkemiz bu dijitalleşme sürecinin neresinde bulunuyor? Türkiye‘deki dijital rekabet gücü hangi seviyede? En önemlisi de dijital dönüşümde başarı için nelere dikkat edilmeli? işte detaylar…

Neilsen’in “Dijital Dönüşüm Raporu”na bakıldığında dünya nüfusunun internet kullanım oranı yüzde 53 seviyesinde görünüyor. Ülkemizde ise internet kullanım oranı yüzde 67 civarında bulunuyor. Hatta Türkiye‘deki kullanıcıların sosyal medyada geçirdiği ortalama süre Çin ve Amerika ile kıyaslandığında onlardan yüzde 50 daha fazla olduğu görülüyor. Ancak ne internet kullanım oranı ne de sosyal medyada geçirdiğimiz sürede yaşanan gelişmeler bizim dijitalleştiğimiz anlamını taşımıyor.

Dijital Rekabet Gücü’nde Türkiye 52.sırada…

International Institute for Management Development yani IMD’nin düzenlediği “Dijital Rekabet Gücü Raporu”na bakarsak genel sıralamaya göre Türkiye 52.sıradaki ülke olarak yer alıyor. Hatta bunu biraz daha kırılımlı olarak ele alırsak: Ülkemiz bilgi düzeyi bileşeni olarak değerlendirildiğinde 59 sırada; teknoloji bileşeni olarak değerlendirildiğinde 45.sırada ve geleceğe hazır olma bileşeni olarak değerlendirildiğinde ise 42.sırada bulunuyor.

Tüm bu veriler göz önüne alındığında ilerleme durumumuz olumlu yönde olsa da; dijitalleşme süreciindeki en kritik nokta ise doğru adımlar atabiliyor olmamızdan geçiyor. Sanaluzman.com Ceo’su Niyazi Bekiroğlu, dijital dönüşümde başarı için özellikle hangi noktada dikkat edilmesi konusunda görüşlerini paylaştı.

Dijital dönüşümde neler soruna sebep oluyor?

Eğitim, sağlık, sanayi, tarım, ulaştırma, finans, perakende ve tüm sektörlerde gelişen teknoloji ve bu teknolojilerin getirdiği yeniliklerle birlikte ortaya çıkan dijital dönüşüm süreci mevcut. Bu dijital dönüşümü tetikleyen en önemli faktörler arasında elbette ki değişen tüketici davranışları ve teknolojik ilerleme hızlı ile birlikte artan dijitalleşme de önemli bir yer tutuyor. Bu durumda da şirketler varlıklarını sürdürebilmek için ürünlerini, hizmetlerini, işi modellerini, iş yapış şekilleri ve hatta müşterilerine yaşattıkları deneyimleri bile göz önünden geçirerek; dijitalleşme çağına uyumlu hale getirmeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de pek çok araçtan yararlanıyor. Örneğin hibrit bulut, hazır depolama, sanayileşmiş ağlar ve çok katmanlı güvenlik gibi dijital dönüşüm için gerekli pek çok araç kullanıyorlar.

Elbette ki bu araçları kullanıyor olmak çok önemli ancak dijital dönüşümde sorun yaşamamak adına atılması gereken adımları biliyor olmak oldukça önemli. Günümüzde bu dönüşümün yanlış anlaşılması, üst yönetimin destek olmaması, dönüşüme yeterince odaklanılmaması ve hatta değişimi direnilmesi, yetenek açığı ve hızlı olunmaması gibi faktörler kurumların dijital dönüşümde sıkıntı yaşamasına ve başarısızlığa sebep oluyor.

Peki dijitalleşme sürecinde yetkinlik neden önemli bir hale gelecek? Freelance yani serbest veya proje bazlı çalışanlar neden önemli olacak? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı