Dijital Yalnızlık Hangi Hastalığa Sebep Oluyor?

Teknoloji çağının sinsi ve fark edilmeden hayatımıza giren sorunu dijital yalnızlık nedir? Hangi hastalığa sebep oluyor? İlginç detaylar, haberimizde...

Belki sandığınız kadar sosyal biri değilsiniz. Çevreniz telefonunuzdan ibaret ve aslında gerçekten yanınızda değiller. Hatta belki siz de kalabalık içinde yalnız olduğunuzu ara sıra düşünüyorsunuzdur. Çünkü birçok insan gibi belki de dijital dünya sizi sosyalleştirirken yalnız bıraktı, farkında bile değilsiniz. Dijital yalnızlık hakkında ilginç detaylar, haberimizde…

Dijital yalnızlık nedir?

Sandığımız kadar sosyal miyiz? Çevremizdeki insanlar sadece telefonlarımızda mı yer tutuyor yoksa hayatımızda mı? Tüm bu soruların kaynağı teknolojinin gelişimi. Teknolojinin birçok nimeti olsa da bizleri manevi açıdan çok etkiledi. Yalnız hissetme sebebimiz haline geldi. Artık arkadaşlıklar ve ilişkiler sosyal medyadan ibaret oldu. Yan yana gelince telefonlar çıkmaya başladı ve sohbetler kesildi. Daha bireysel ve bencil bir toplum yapısı hakim oldu. Herkes sadece kendi için yaşar konumda. Empati duygusu kayboldu. Sosyal medyada geçirilen zaman, sohbetten daha fazla olmaya başladı.

Bu bağımlılık insan ilişkilerini zedeledi ve yıprattı. Başımızı kaldırıp gökyüzüne bile bakmaz olduk. Dijital yalnızlık nedir diye bilmeden, kendimizi bir durumun içinde bulduk. Çünkü bütün bu sebepler insanlarda dijital yalnızlık durumuna sebep oldu. Sosyal hayatı tamamen telefonlardan ibaret olan bu kişiler, insan ilişkilerinden kendini soyutlayarak sosyal çevresini bir ekrana sığdırır hale geldi.

Dijital yalnızlık hangi hastalığa sebep oluyor?

dijital yalnizlik hastalik moblobi

Dijital yalnızlığın doğurduğu bir hastalık olan Hikikomori dijital çağın uğur hastalığı diyebiliriz. Bu hastalık japon dilinde her şeyden elini ayağını çekmek anlamında kullanılıyor. Bu teşhisin koyulduğu kişiler sanal dünya ve dijital teknolojiye bağımlı, gerçek dünyadan kopuk halde oluyor. İletişim sorunları beraberinde getirirken, toplumdan uzak durma ve eve kapanma sorunlarını da tetikliyor. Tüm dünyada özellikle Z kuşağı risk grubunda olsa da; hastalığa en fazla Japonya‘da rastlanıyor. Burada toplumun karakteristik özelliği de çok büyük bir etki taşıyor.

Bunu tetikleyen nedenlerden biri temelinde toplumda itibar düşüncesi ve dışardaki insanları etkileme üzerine kurulu davranışlar. Dijital dünyanın en yağın hastalığı giderek yayılmaya da devam ediyor. Toplum, teknolojiye bu kadar zaafı var gibi davrandıkça da yayılmaya da devam edecek gibi görünüyor.

Bu sorunun çözülmesi; dijital yalnızlık ve sebep olduğu bu gibi hastalıkların önlenmesi için; bilinçli bireyler için teknolojinin faydaları kadar nasıl kullanılacağı da öğretilmelidir. Çevremizdeki insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek için elimizdeki telefonları bir kenara bırakıp sanal zaman geçirme değil, gerçekten dialog kurarak kendimizi soyutlamamak gerekiyor. Bunun için biraz farkındalık yaratılıp, bireye kendi dünyası geri kazandırılmalı. Hayatın bir telefondan ibaret olmadığı açık ve net bir şekilde aktarılmalıdır. Tüm bunları yaparsak bu soruna dair en azından ufak bir şeyler yapmış olabiliriz.

Peki siz dijital yalnızlık içerisinde olduğunuzu düşünüyor musunuz? Sizce bunun önüne geçilmek için neler yapılabilir? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Sosyal Medya Depresyona Girmeyi Kolaylaştırıyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İş Hayatında Mutlu Kalmak İsteyenlere 5 Öneri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Müziğin İnsan Ruhuna İyi Gelen 5 Özelliği!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
İlkay Miran

İlkay Miran

Grafik tasarım son sınıf öğrenciyim. Sanatsal alana daha yatkın ve yakın olsam da yeniliklere açık biri olduğumdan SEO alanında da kendimi geliştirmek istedim. Bunun sebeplerinden biri hızlı tüketimin sebep olduğu gelişmeler ve bunu kovalayan yeniliklere yakın olmazsak çağın bir adım gerisinde kalmış hissediyoruz. Sizlerde bu yenilikleri merak ediyor ve kısa bir zaman ayırarak gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız sizleri Moblobi.com'daki köşemi takibe bekliyorum: https://moblobi.com/author/ilkay-miran/https://moblobi.com/author/ilkay-miran/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı