Dijital Ölümsüzlük Dönemi Geliyor!

İnsan beynini sanal bedenlere aktararak ölümsüz olmasını sağlayan çalışmalar yapılıyor? Dijital ölümsüzlük hakkındaki ilginç detaylar, haberimizde...

İnsanlık orta çağdan beri ölümsüzlüğe ilgi duymuş ve bunun yollarını aramış. Antik Mısır döneminde batılı ve doğulu simyagerler insanları ölümsüz yapabilen bir iksir bulduklarını iddaa etmişler. Bizler ise teknoloji çağı olarak adlandırılan bir zamanda yaşıyoruz ve ölümsüzlük arayışı henüz son bulmuş değil. Çünkü 2045 yılına kadar zihinleri kopyalayıp sanal bedenlere yükleyebilen bir teknolojinin geliştirileceği tahmin ediliyor. Yani dijital ölümsüzlük dönemi başlayabilir. İlginç detaylar, haberimizde…

Dijital ölümsüzlük nedir?

Nörobilim dalının çalışma alanlarından biri de beyin yedekleme. Son yıllarda konnektom yani beyin haritası çıkarma çalışmalarının hız kazanması ile birlikte beyin hakkında bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkmaya başlamıştı. Yaşanan her gelişme beyin yedekleme konusunda yapılan çalışmalara destek niteliği taşıyor diyebiliriz. Ödüllü nörobilimci Raymond Kurzweil 2045 yılına kadar insan beynini yedekleyecek olan teknolojinin geliştirileceğini düşünüyor.

Kurzweil, insan beyninin dijital olarak yedekleneceğine inanan bilim insanlarının öncüsü olarak görülüyor.  Kurzweil’e göre beyin fonksiyonları ve hafıza, bir resmi ya da belgeyi yedekler gibi yedeklenip, saklanabilecek. Bunun için gerekli olan teknik alt yapının ise hazır olduğunu savunuyor. Eğer beyin yedeklemesi gerçekleşirse, bir insanın anıları, karakteristik özellikleri ve düşünce yapısı da yedeklenmiş olacak. Elde edilen bu sanal beyin, sanal bir bedene yüklenebilir. Bunu bir bilgisayar oyunundaki sanal karakterler gibi düşünebilirsiniz. Ya da beyni kopyalanan insana benzeyen robotlara yüklenerek bir insanın fiziksel kopyası da oluşturulabilir.

Beyin dijital olarak kopyalanabilirse neler olacak?

Nörobilimde elektronik devrelere zihin yükleme işlemine WBE yani “tüm beyin emülasyonu” denildiğini hemen belirtelim. Sinirbilimci Andrew A Vladimirov‘a göre bir kişi hala hayatta iken zihni dijital olarak kopyalanabilirse, bu verileri kullanarak psikanaliz yapmak mümkün olabilir. Eğer ki bir insan zihnine erişebilmek mümkün olabilirse, davranış biçimlerini dahi optimize etmeyi sağlayabilecek özel algoritmalar da geliştirilebilir. İnsanların birçoğu anılarını saklamaya özen gösterir.

Hemen herkesin eski fotoğraflardan videolardan oluşan arşivleri vardır. Anılar benlik bilinci açısından psikolojide önemli bir yere sahip. Bu tür sebeplerden dolayı beyin yedekleme çalışmalarını destekleyenlerin çoğunlukta olduğunu belirtelim. Fakat bazı nörobilimciler bir insan hayatta iken zihninin yedeklenmesi için yapılacak olan tarama işleminin insanda kalıcı bir tahribata sebep olabileceğini düşünüyor.

Teknolojide yaşanan her gelişmeyi farklı bir problemin çözümüne giden yol olarak değerlendirebiliriz. Benzer bir görüşü savunan Londra Fütüristleri Başkanı David Wood, bir kişinin zihnine ait dijital bir yedeğin incelenmesi sayesinde insanların düşünme, hatırlama ve tepki verme şekillerini anlama konusunda atılımlar yaşanacağını ve bu sayede birçok hastalığın tedavi edilebileceğini savunuyor.

Elde edilen bu devasa büyüklükteki yedeğin nasıl ve nerede tutulacağı ise tartışmaya açık bir konu. Çünkü bu durum kişisel verilerin korunmasına yönelik bir risk oluşturabilir. Bu tür çalışmaların öncelikli amaçlarından biri de etik saklama yöntemlerinin geliştirilmesi. İnsan zihnini dijital olarak yedeklemek mümkün olsa bile bu teknolojiyi uygulamaya geçirmek uzun zaman alacak gibi görünüyor.

Peki siz dijital ölümsüzlük hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz beyninizin sanal bir bedene kopyalanmasını ister miydiniz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Dondurulmuş İnsanlar Yeniden Canlanabilir Mi?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Zeka ve IQ Hakkında Bilmeniz Gereken 14 Gerçek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Müziğin İnsan Ruhuna İyi Gelen 5 Özelliği!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı