Dijital Hizmet Vergisi Hayatımıza Giriyor!

Yeni yıla girdik ve dolayısıyla gündemi meşgul eden konular arasında vergiler de yerini aldı. Bu yıl hayatımıza yeni bir vergi daha giriyor olacak. Bu verginin adı Dijital Hizmet Vergisi… Dünya genelinde uygulanmaya başlanmış olan Dijital Hizmet Vergisi adlı yeni verginin yakında ülkemizde de yasallaşması bekleniyor. Kanuna göre bu verginin mükellefleri, hizmet sağlayıcıları olacak. Peki Dijital Hizmet Vergisi nasıl uygulanacak ve kimler bu vergiye tabi olacak? İşte detaylar…

Dijital Hizmet Vergisi nedir, nasıl uygulanıyor?

Bu yeni vergiye göre eğer dijital hizmet sağlayıcıların gelirleri eğer Türkiye’de 20 milyon TL’yi geçiyorsa ve yurtdışında da 750 milyon Euro’yu geçiyorsa yüzde 7,5 oranında vergi ödüyor olacaklar. Aslında dünyada Dijital Hizmet Vergisi’nin uygulamaları mevcut. Örneğin Fransa’da yurtiçinde 20 milyon Euro’yu geçen geliri olan dijital hizmet sağlayıcıları, bu verginin mükellefleri arasında yer alıyor. Benzer şekilde Avusturya’da da Dijital Hizmet Vergisi’nin 2020 yılının başında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Avusturalya’da vergi mükellefi olmak için alt eşik yurt içi 25 milyon Euro. Belçika’da ise 50 milyon Euro hasılat elde edenler bu vergiyi veriyor olacaklar. Yani kısacası dünyanın dört bir yanında dijital hizmetlerin vergilendirmelerine yönelik planlar yapılıyor.

Dijital Hizmet Vergisi uygulamasında, ülkeler arasındaki temel fark alt limitler ve uygulanacak olan vergi oranında ortaya çıkıyor. Örneğin Avusturya’da yüzde 5 oranında vergi uygulanacakken; Fransa’da ise geçtiğimiz Temmuz ayında yürürlüğe giren verginin oranı yüzde 3. Belçika ve Çekya’da ise henüz teklif aşamasında. Türkiye’de uygulanacak olan verginin oranının ise yüzde 7.5 olması planlanıyor.

Hangi hizmetler Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi olacak?

Bu verginin mükellefleri az önce de belirttiğimiz gibi dijital hizmet sağlayıcıları olacak. Vergi kapsamına giren hizmetler de belirlenmiş durumda. Hizmet sağlayıcılarının dijital ortamda sunmuş oldukları bütün reklam hizmetleri; dijital, sesli veya görsel içeriklerin dijital ortamda sunulması hizmeti; tüketicilerin etkileşimde bulunabilecekleri platformların sağlanması hizmeti ve bu işletmelerden elde edilecek kazançlar Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi olacak. Ayrıca bu hizmetlere yönelik dijital ortamda verilecek olan aracılık hizmetlerinin de bu vergi kapsamında olduğunu belirtelim.

Peki kimler Dijital Hizmet Vergisi’nden muaf olacak? Vergilendirme ne zaman yapılacak? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Esmanur Yaşar

Esmanur Yaşar

Merhaba ,Ben Esmanur.İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü 2.Sınıf Öğrencisiyim. Kendimi hayallerini bulutlara nakışlamış bir deli olarak tanımlıyorum. Python öğreniyorum ve ekonomiyi yakından takip ediyorum. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/esmanur-yasar/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı