Dijital Bahar Temizliği için İpuçları!

Dijital bahar temizliği yaptınız mı? Bahar gelince hepimiz evlerimizde ve işyerlerimizde bahar temizliği yapmaya başlarız. Ancak şu sıralar en fazla vakit geçirdiğimiz yer olan dijital dünyamızda da bir temizlik yapmamız bu bahar faydalı olacaktır.

Bir çoğumuzun uzun zamandır masaüstünde kalabalık yaratan ve kullanmadığımız dosyaları, uzun zamandır değiştirmediği şifreleri, yedeklemeleri ve güncellemeleri gereken verileri, taşınabilir bellekleri, güvenlik önlemi almaları gereken ama ihmal ettikleri cihazları vardır.

İşte bu bahar dijital dünyamızda temizlik için iyi bir fırsat olabilir. Peki kullandığımız mobil cihazlarda yani telefonlarımızda, bilgisayar veya tabletlerimizde nasıl bahar temizliği yapabiliriz? İşte ipuçları…

Dijital bahar temizliği için neler yapmalıyız?

Bu yılki Ramazan Bayramı tam 9 günlük bir tatil ile birlikte geldi. Tatile veya yola çıkmadan önce kullandığınız bilgisayarlarınızı ve mobil cihazlarınızı gözden geçiriyor olmak daha huzurlu bir tatil geçirmenizi sağlayabilir.

İnternet güvenliği ve antivirüs kuruluşu olan ESET, daha güvenli ve de daha yüksek performanslı bilgisayarlar, telefonlar ve tabletler kullanmak için dijitalde bahar temizliği yapmanın faydalı olduğu bilgisini paylaştı. Kullandığımız mobil cihazlarda yani telefonlarımızda, bilgisayar veya tabletlerimizde bahar temizliği için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

Parola değişikliği yapın:

Siber saldırılar karşısında kullanıcıları koruyan en önemli ve öncelikli güvenlik tedbiri hiç şüphesiz ki şifrelerimiz ve parolalarımız. Bu nedenle dijital temizlikte öncelikie e-postalarınızda, bankacılık işlemlerinizde, alışveriş sitelerinde ve sosyal medya hesaplarınızda kullandığınız şifre ve parolalarınızı mutlaka yenileyin.

Yalnız yeni belirleyeceğiniz şifrelerin güçlü şifreler olmasına; “123456” gibi basit şifreler olmamasına özen gösterin. Güçlü şifreler nasıl oluşturulur, öğrenmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Telefonlarınızda güvenlik önlemi alın:

Büyük bir çoğunluğumuz artık telefonlarımızla internete bağlanmayı tercih ediyoruz. Sürekli yanımızda olan telefonlarımız bizim her zaman online kalmamızı sağlıyor. Elbette her fırsatı değerlendiren siber suçlular bu durumun farkındalar.

Dolayısıyla daha önce bilgisayarlara yönelik yapılan saldırıların pek çoğu artık tabletlere ve telefonlara da yönelmeye başladı. Hatta yalnızca telefona özel saldırılar bile geliştirildi. Bu sebeple de artık telefonlarınıza da bilgisayar muamelesi yapmak gerekiyor. Yani bilgisayarlarımızı koruduğumuz gibi güvenlik yazılımlarıyla telefonlarımızı da korumamız gerekiyor. Bunun için mobil güvenlik yazılımları kullanılabilir.

Masaüstünüzü boşaltın:

Dijitalde bahar temizliğinin en önemli adımlarından biri de bilgisayarınızın masaüstlerini temizlemektir. Masaüstünüzde yer alan dosyaları gözden geçirin, gereksiz dosyalarınızı silin. Eğer kullanmadığınız programlar varsa denetim masası bölümünde yer alan “program kaldır” bölümünü kullanarak bu programları kaldırabilirsiniz.

Geçici dosyalarınızı da temizledikten sonra çöp kutusunu da boşaltmayı unutmayın. Bu işlemi yani masaüstü boşaltmayı sadece bilgisayarlarınız için değil tabletleriniz ve telefonlarınız için de uygulayın. Böylece yer kaplamış olan ve cihazınızın performansını düşüren gereksiz uygulamalardan kurtulmuş olursunuz.

Yedekleyin:

Sizin için önemli olan verilerinizi ve de fotoğraflarınızı, başka bir dijital ortamda ya da cihazda yedeklemekte fayda var. Bu sayede telefonlarınız, tabletleriniz veya bilgisayarlarınız kaybolduğunda veya bozulduğunda verileriniz güvende kalmış ve kaybolmamış olacaktır. Bu sebeple dijital temizlik sırasında verilerinizi yedeklemek de önemli bir adım.

Güncelleyin:

İşletim sistemleri veya kullandığınız yazılımlara yönelik olarak eğer bir güncelleme uyarısı geldiyse, bunu mutlaka dikkate alın. Sistem yamalarını yüklemek oldukça önemlidir, bunu ihmal etmeyin. Çünkü siber suçlular, işletim sistemlerinde oluşan bu açıkları virüs bulaştırmak için kullanıyorlar. Dijitalde bahar temizliği için güncellemeleri de mutlaka listenize alın.

Antivirüs yazılımları kullanın:

Her gün tam tamına 350 bin yeni virüs kopamadığımız o dijital dünyamıza salınıyor. Tüm bu virüs çeşitleriyle tek başınıza mücadele etmeniz ise neredeyse imkansız.

Bunu sağlamak için lisanslı ve güncel bir güvenlik yazılımı kullanmak önemli. Çünkü bu yazılım sizin her gün binlercesi ortaya çıkan bu yeni saldırılara yönelik korunmanıza destek olacaktır. Dijital bahar temizliğinizde kendinize bir antivirüs yazılımı bulmayı da ihmal etmeyin.

USB’lerinizi, SD kart ve harici belleklerinizi tarayın:

Harici bellekler virüs taşıma riski taşıdığı için mutlaka güncel olan bir virüs tarayıcı ile mutlaka kontrol edilmeli ve eğer zararlı yazılımlar barındırıyorlarsa temizlenmeliler. Harici bellekler, USB cihazları ve SD kartlar hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Üstelik oldukça da fazla kullanılıyor.

İşte tam da bu sebeple siber suçluların yeni favorileri arasına girdiler bile. Siber suçlular artık taşınabilir bellekleri de virüs bulaştırma araçları olarak sık sık kullanmaya başladılar. Dijitalde temizlik yaparken taşınabilir belleklerinizi de taramayı ve temizlemeyi unutmayın.

Dijitalde bahar temizliği için çift faktörlü korumayı etkileştirmeniz de oldukça önemli. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Çift faktörlü koruma etkinleştirin:

Çift faktörlü koruma yani iki aşamalı kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Böylece online hesaplarınızın her birine özel ve de ikinci parola sayesinde erişebilirsiniz.

Bu size daha güvenli erişim sağlayacaktır. Google, Instagram, Facebook, Twitter Apple bu imkanı yani iki aşamalı kimlik doğrulama imkanını size sunuyor.

Buralarda kullanmaya başlayabilirsiniz. Online hesaplarınızı daha güvenli kullanmak için dijital temizlik listenize çift faktörlü korumayı etkinleştirmeyi de mutlaka ekleyin.

Peki siz dijital dünyada hijyeninizi korumak ve dijital temizliğinizi sağlamak için neler yapıyorsunuz? Sizce dijital dünyada hijyen ne kadar önemli? Görüşlerinizi yorum kısmından paylaşın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki “share” bölümünü kullanabilirsiniz.

Başka Neler Var?

Bu yazımız ilginizi çektiyse aşağıdaki haberlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

  • Tatilde Gözetleme Cihazlarına Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İyi Bir Dijital Vatandaş Olmanın Sırları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Sevgilisiyle Sosyal Medya Şifresini Paylaşanları Bekleyen Son!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Bu Şifreleri Kullananlar Hackerların Hedefinde!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Dijital Hijyeninizi Korumak Için Neler Yapmalısınız?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Dikkat: İşte Dolandırıcıların En Sık Kullandığı 5 Hile!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Güçlü Parola Oluşturmanın Sırları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İnternetten Popüler Dizileri İzleyenler Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İnternette Tehdit, Şantaj Ve Hakaretle Karşılaşanlar Ne Yapmalı?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Linkedin Kullanıcıları Dikkat: Hackerlar Peşinizde Olabilir!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • E-Posta Dolandırıcılığından Korunmak Için İpuçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Güvenlik Kameranızdan İzleniyor Olabilirsiniz!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Hackerlardan Korunmak İçin Hacker Gibi Düşünme İpuçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Kimlik Avı Saldırılarına Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Fidye Saldırılarına Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Patronunuzdan Gelmiş Gibi Görünen Sahte E-Postalara Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İnanmayı Bırakmanız Gereken Teknoloji Yalanları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Çalışanlar Sosyal Medya Paylaşımlarını Gizliyorlar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İnternette Yayılan Titan Zincirine Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Çocukları Siber Tehditlerden Korumaya Yönelik İpuçları!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yaşlılar Siber Zorbalıktan Korunmak İçin Ne Yapmalı?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Kafe Ve Restoranlarda Kredi Kartı Kullananlar Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yetişkin İçerikli Sitelere Girenler Dikkat!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İşte 2018 Yılının En Kötü Şifreleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Dijital Kimlikler Sayesinde Verilerimiz Korunacak!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Akıllı Binalar Dijital Kuşatma Tehdidi Altında!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Ebeveynler Için Güvenli İnternet Kullanma Rehberi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
Etiketler
Burcu Aydın

Burcu Aydın

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/burcu-aydin/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı