Yetenekli Olduğunuz Alanı Gösteren 9 Zeka Türü!

Çoklu zeka testi de hangi zekanın daha baskın olduğunu ortaya koyuyor. Sahip olabileceğiniz 9 zeka türü ve ilginç detaylar haberimizde…

Amerikan psikolog Howard Gardner’in geliştirdiği çoklu zeka kuramına göre; insan zekası 8 alt kategoriye ayrılmış ve 9.alt kategori üzerine de araştırmalar başlamıştır. Bahsedilen bu 8 alt kategori insan zekasının hangi alanlarda daha aktif olduğunu gösteren zeka türlerinden oluşuyor. Aslında çoklu zeka testi de hangi zekanın daha baskın olduğunu ortaya koyuyor. İlginç detaylar ve 9 zeka türü, haberimizde…

Çoklu Zeka Testi ve 9 ilginç zeka çeşiti:

Gardner, çoklu zeka kuramına göre, her insanın özel yetenekleri olduğunu ve zekalarını kendilerine özgü şekilde kullanabildiklerini söylüyor. Zekanın tek olduğunu ancak kendi içinde ayrıldığını belirtiyorlar. Yani aslında birden fazla zeka çeşidinin olduğu söyleniyor. Bu zeka çeşitleri ise şöyle:

1- Görsel-Uzamsal Zeka:

Görsellikle ilgili zeka türü görsel-uzamsal zekayı oluşturur. İnsanın doğduğundan itibaren gözünle gördüğü ve zihninle canlandırdığımız şeyler de buna dahildir. Görüleni hafızaya alma, anlatılanı betimleme gibi şeyler görsel zeka becerileridir.

2- Bedensel-Kinestetik Zeka:

Beyin-beden koordinasyonuyla ilgili zeka türüdür. Bu zekası güçlü olan insanlar, jest ve mimiklerini harika kullanarak mükemmel iletişim kurma yeteneğine sahiptirler.

3- Müziksel Zeka:

Sesleri yorumlama, bir araya getirme ile ilgilidir. Doğa sesleri ve müziğe karşı duyarlılığın yüksek olmasıyla ilgili bir zeka türüdür. Bu zekaya sahip kişiler bir eğitim almadan herhangi bir müzik enstrümanı çalabilir veya notalarını bilmediği bir müziği sadece dinleyerek çalabilirler.

4- Sözel Zeka:

Dil becerileriyle alakalı ve aslında sözel-dilsel olarak adlandırılan bir zeka türüdür. İnsan, zihnindeki düşüncelerini sözcüklerle ifade eder ve sözcüklerle anlatılanları da zihninde anlamlandırabilir. Bu zeka türü de bununla alakalıdır.

5- İçsel Zeka:

Kişinin kendini tanıması ve bunu doğru şekilde kullanabilmesiyle ilgilidir. İçsel zekası gelişmiş kişiler, ne yapabilecekleri konusunda neredeyse kusursuz bir öngörü sahibidir. Bu yönden yaptıkları her işte başarılı olma ihtimalleri yüksektir.

6- Sosyal Zeka:

İnsan davranışlarını iyi analiz etme ve iyi iletişim kurma becerileriyle alakalıdır. Bu zekaya sahip kişiler karşısındaki insanın duygularını anlama ve yönetme konusunda başarılıdır.

7- Matematiksel Zeka:

İnsanın, sayı ve sembolleri etkin kullanma, soyut kavramlar türetme ve mantık yürütebilme yeteneğiyle ilgilidir. Analitik düşünebilirler. Parçaları birleştirip kolayca sonuç çıkarabilirler. Muhakeme yetenekleri gelişmiş, mantıklı neden-sonuç ilişkileri kurup sağlıklı sonuçlar çıkarırlar.

8- Doğasal Zeka:

Doğayı ve ayrıca doğadaki tüm canlıları inceleyerek; çıkarımlar yapan ve bu konuda başarılı olan kişiler; doğasal zekası yüksek olan kişilerdir.

9- Varoluşsal Zeka:

Duyulup hissedilemeyen ancak mantık yürütmenin zor olduğu konularda etkin yorum yapabilen insanlar varoluşsal zekaya sahiptirler. Böyle insanlar, inanması güç olan ancak ihtiyaç duyulan kavramların anlamlandırılması ve bu kavramların insan zekasına uygun olarak sunulması konusunda çok yeteneklidirler. Kuantumcular, Matematikçiler ve Fizikçiler, varoluşsal zekası yüksek kişilerdir.

İnsan beyni ile ilgili yapılan tüm araştırmalarında gösterdiği gibi zeka geliştirilebilen bir şeydir. Ancak zeka gelişimi büyük oranda çocuk yaşta gerçekleştiği gerçeği de unutulmamalıdır.

Peki siz kendinizde hangi zekanın baskın olduğunu düşünüyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Uzmanların Yapay Zeka Endişeleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Dünyaca Ünlü CEO’lardan 25 Kitap Önerisi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İlginç Fikirleriyle Dünyayı Değiştiren 29 Mucit!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Merve Ecem Bayır

Merve Ecem Bayır

Merhaba ben Merve, İstanbul Medipol Üniversitesi/Halkla İlişkiler ve Reklamcılık son sınıf öğrencisiyim. Çocukluğunda bolca okuma ve yazma alışkanlığı kazanmış biriyim. Burada ise bildiklerimi, araştırıp öğrendiklerimi bir içerik haline getirip sizinle paylaşmayı seviyorum. Umarım sizler de seversiniz. Takipte kalın…


İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı