Akıllı Şehirlerde Bekleyen Tehlikeler!

Akıllı şehir nedir? Akıllı şehirlerin olumsuz yönleri ve oluşturabileceği tehditler neler? İlginç detaylar, haberimizde...

Gelişen teknoloji hayatımızın her alanın da yer aldığı gibi yaşam şeklimizi de değiştiriyor. Teknolojiyle birlikte hayatımıza giren “akıllı” kelimesi artık bir sıfat olmaktan çıkıp isimleşmeye başladı. Telefon, tablet, bilgisayar hatta beyaz eşyalar için kullandığımız bu kelime şimdi yaşamımızın bütünü olan şehirlerimizde. Gelişen teknolojinin artıları olduğu gibi eksileri de var. Peki akıllı şehir nedir; eksi yönleri ve yaratabileceği tehlikeler neler? İlginç detaylar, haberimizde…

Akıllı şehir nedir?

Smart City de denilen bu dijital şehir projeleri, internet ağını kullanıp; elektronik olan her şeyden bilgi ve veri toplar. Bu verilerle var olan kaynakları ve hizmetleri verimli bir şekilde kullanarak şehri yönetir. Kısacası şehrin altyapısının tamamen teknolojiyle yönetilmesidir. Okul, ev, trafik, kamu hizmetleri hatta enerji santralleri ve su şebekeleri gibi A’dan Z’ye her şeyin altyapısının teknoloji kaynaklı olmasıdır. Akıllı kent uygulama örneği olarak; trafik ışıklarının ambulans ya da itfaiye geçerken otomatik olarak yeşil yanmasını verebiliriz.

Akıllı şehir ne gibi tehditler barıdırıyor?

Devletlerin ve şehirlerin hassas ve gizli, bilgi ve verileri vardır. Akıllı şehirler, tamamen teknoloji altyapısıyla oluştuğu için bu hassas verilerin de elektronik şekilde korunması gerekir. Bu bağlamda teknolojinin getirisiyle günümüzün popüler suçlarından olan siber suçlar, akıllı şehir uygulamalarını tehdit ediyor. Verilerin gizliliği ve erişilebilirliği bakımından kişisel sosyal hesaplar için bile tehdit oluşturan bu suçlar; akıllı şehirlerdeki yaşamı durdurma derecesine getirebilir. Akıllı şehirlerde karşı karşıya kalabileceğimiz başlıca tehditler ise şöyle:

  • Siyasal, sosyal ya da ekonomik nedenlerden dolayı oluşabilecek siber saldırılar
  • Hackerlerin, hacker gruplarının ya da saldırganların sistemlerden veri hırsızlığı yapması
  • Yönetici vasıflı kişilerin yanlışlıkla veri tabanını silmeleri
  • Siyasi/politik nedenlerle kent hizmetinin engellenmesi
  • Doğal afet faktörlerinden dolayı sistemlerin zarar görmesi, olarak sıralayabiliriz.

Akıllı şehirlerdeki tehlikelerden korunmak için neler yapılmalı?

Akıllı şehirlerin siber saldırılardan ya da diğer tehditkar faktörlerden korunması ve görülen zararın en aza indirgenmesi için elbette çözümler var. Bunlardan bazılarını sıralayalım:

  • Öncelikle işe iyi eğitim almış insanlar alınmalı ve eğitilmeye devam edilmelidir.
  • Yazılımsal sistemler doğru ve güvenli şekilde tasarlanmalıdır.
  • Sistemler sürekli olarak kontrolden geçirilmeli, test edilmeli ve yedeklenmelidir.
  • Kullanılan ürünler, yeni çıkan bir üst modeliyle yenilenmelidir.
  • Kırılma, kopma, yanma gibi fiziksel hasarlardan uzak olacak ortamlarda bulundurulmalıdır.

Peki siz akıllı şehir projeleri ve yaratabileceği tehditler konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Akıllı Ev Hakkında 20 İlginç Gerçek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Akıllı Şehirlerde Neler Olacak?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “Akıllı Arabalar Hakkındaki 5 Efsane!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Merve Ecem Bayır

Merve Ecem Bayır

Merhaba ben Merve, İstanbul Medipol Üniversitesi/Halkla İlişkiler ve Reklamcılık son sınıf öğrencisiyim. Çocukluğunda bolca okuma ve yazma alışkanlığı kazanmış biriyim. Burada ise bildiklerimi, araştırıp öğrendiklerimi bir içerik haline getirip sizinle paylaşmayı seviyorum. Umarım sizler de seversiniz. Takipte kalın…


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı