Akıllı Binalar Dijital Kuşatma Tehdidi Altında!

Geçtiğimiz günlerde siber suçluların akıllı teknolojiler içeren cihazları hedef aldığını sizlerle paylaşmıştık. Şimdi ise hedeflerinde akıllı binalar ve bina otomasyon sistemleri var. Günümüzün modern binalarının yönetilmesini sağlıyor olan bina otomasyon sistemlerisiber suçluların yeni hedefi haline geldi.

Yaptıkları ataklarla binaların bütün kontrol sistemlerini ele geçirebilecek olan siber suçluların bu yıl zararlı yazılımlarına ESET’in güvenlik araştırmacısı olan Stephan Cobb “Siegeware” adını verdiğini paylaşıyor. Bu bir kuşatma yazılımı ve fiziksel tesislere erişimi tehdit etmek amacıyla ekipmanların kontrol yazılımlarını kötüye kullanıyor. İşte size Cobb’a göre bu zararlı yazılımın başımıza neler açacağına dair ipuçları…

Herhangi bir adresteki akıllı binanın tüm kontrol sistemlerinin ele geçirildiğini ve eğer 24 saat içerisinde Bitcoin karşılığı örneğin 50.000 $ gibi bir meblağ ödenmezse üç gün boyunca binanın kapalı olacağına yönelik bir mesaj alıyor olmak sanırız ki hayal olmayacak.

Teknoloji ile birlikte akıllı şehirler kuruluyor ve binalarımız da akıllı binalar haline geliyor. Günümüzde pek çok apartman artık bina otomasyon sistemleri aracılığıyla ışıklandırma, ısıtma, havalandırma, iklimlendirme, güvenlik ve yangın alarmları gibi binaya ait pek çok özelliği uzaktan kontrol edebiliyor. İşte siber suçlular bu akıllı binaların bu otomasyon sistemlerini hedefliyor ve bu uzaktan kontrolü ele geçiriyorlar.

Bugünün dünyasına bakıldığında araştırmalara göre eğer bir siber suçlu böyle bir suç planı yaparak binaların otomasyon sistemlerini hedeflerse, Amerika örneğine bakacak olursak 30 bine yakın binayı hedefleyebiliyor. Bir web tarayıcısı ile bina otomasyon sistemlerine giriş ekranlarına ulaşan IP adresleri aracılığı ile giriş ekranlarına ulaşabiliyor; kullanıcı adı ve parolaları deneyerek zayıf şekilde korunan pek çok uzaktan erişim yazılımlarına ve dolayısıyla binanızın zihnine giriş yapabiliyor.

Bu tehdit sadece akıllı binalarımız için de geçerli değil; bu şekilde bu tip sistemleri kullanan hastaneler, okullar, klinik ve üniversiteler de hedef haline gelebilir. Hatta otomatikleşme ve uzaktan erişim bildiğiniz üzere sadece binalarımızla da sınırlı değil. Pek çok evde artık nesnelerin interneti yani IoT cihazları kullanıyor; buzdolabı, ocak gibi pek çok cihazı intenete bağlanıyor ve uzaktan kumanda ediliyor. Yani bu tehdit sadece binalarımızı değil evimizin içerisindeki cihazlarımızı da içeriyor.

Peki bu tehdidin önüne geçmek için neler yapılabilir, ne gibi önlemler alınabilir? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı