Teknolojinin Bize Unutturduğu Alışkanlıklarımız!

Teknoloji nin özelliklerinden gün geçtikçe daha fazla ve daha sıklıkla faydalanıyoruz. Bilgiye çok hızlı erişiyor ve hatta artık pek çok şey hakkında daha fazla şey bilebiliyoruz. Ama bir yandan da bazı becerilerimizin değiştiğinin farkında mısınız?

Teknolojinin olmadığı zamanlarda yani çok daha önceleri gündelik hayatlarımızda beynimizin farklı fonksiyonundan faydalanırken artık bunlara ihtiyaç duymuyoruz ve elimizden hiç bırakmadığımız telefonlarımıza sarılıyoruz. Peki ama hep tartışılan o soruyu kendimize sorarsak: telefonlarımız ve cihazlar akıllandıkça biz nasıl ve ne yöne doğru değişiyoruz? Bunun için aşağıda sizler için sıraladığımız 10 özellik hazırladık. Bunların en son hangisini, ne zaman yaptığınızı hatırlayın ve düşünün. İşte teknolojiyle birlikte hayatımızdan yavaş yavaş çıkarmaya başladığımız bazı özelliklerimiz:

1- Telefon Numarası Hatırlamak

Çok daha önceleri telefon numarasını bulmak için sarı sayfalı olan kalın rehberlere, telefon defterlerine baktığımız o zamanları hatırlayanlar elbette ki vardır. Ama artık bunların hiçbir önemi yok çünkü teknoloji çağındayız ve bu bilgilere ulaşma süresi sandığımızdan daha kısa bir süre. Artık telefon numaralarını hatırlamak yerine onları telefonlarımıza kaydediyoruz. Ya da telefonunu bilmediğimiz kişilere sosyal medyadan ulaşıyoruz. Yani teknoloji ile birlikte artık insanların birbirlerine erişimi daha kolay hale geldi. Bizler de eskiden hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan telefon numaralarını hatırlamak durumunda kalmıyoruz. Yani bu alışkanlığımızı çoktan anılar arasına sakladık bile…

2- Zihinden Hesap Yapmak

Eskiden büyük sayılarla yaptığımız işlemleri bile zihnimizden yapmayı denerken artık en ufak bir işlemde elimiz akıllı telefonlarımıza gidiyor. Hemen hesap makinesi bölümüne giriyor ve hesaplıyoruz. Hatta bilgisayar başındaysak excel bu konuda imdadımıza yetişiveriyor. Teknolojinin gerçeklerinden anlaşılan kaçamıyoruz. Alacağımız para üstünü hesaplamak, dört işlem gibi basit yapılar için bile artık zihnimizi yormuyoruz. Zaten kasalar da artık kasiyerlere müşterilere verilmesi gereken para üzerini kendisi hesaplayarak söylüyor. Yani zihinden çok basamaklı işlemler yapma gibi yeteneklerimizi de artık cihazlara teslim ettik diyebiliriz.

3- Harita Okumak

Eskiden bir seyahate gitmeden önce ya da bir yola çıkmadan önce oranın haritasını alır incelerdik. Ya da yanımızdan bunu eksik etmezdik. Şimdi elbette ki buna gerek kalmadı. Bulunmayan köşe ve yol artık yok denilebilir. Akıllı cihazlarımızda kullandığımız navigasyonlar ve haritauygulamaları gün geçtikçe önemini artırıyor. Hatta yapılan araştırmalar navigasyonları yanlarında olmayan kişilerin tedirginliklerinin arttığını bile gösteriyor. Bu uygulamalarla beraber elimizde bir haritatutup yönümüzü belirlemek yerine haritaya bakıp bir yolu sürekli takip etmek telefonlarımızdan daha kolay geliyor. Kısacası harita almak ve okumak alışkanlığı da hızla yok oluyor. Artık cep telefonlarımız ve parmaklarımız bizim pusulamız niteliğinde.

4- Fotoğraf Bastırmak

Fotoğraf filmlerimiz bir dönem ne kadar da değerliydi. İçerisinde olan 24-36 adet film ile neler çekeceğimizi nasıl daha verimli kullanacağımızı hesaplayıp dururduk. Üstelik filmlerin yanması ya da o pozun istendiği gibi çıkmama korkusu içimizi kemirip dururdu. Hele de filmleri stüdyolara götürüp birkaç baskı alabilmek için günlerce heyecanla beklediğimiz zamanların üzerinden aslında çok da geçmedi. Peki bunların yerini ne doldurdu? Anında basılan baskılar, uygulamalara özgü olan çeşit çeşit cihazlar, taşınabilir yazıcı ve cihazlar,bunları beklemek istemezsek de hemen elimize teslim edilen çıktılar. Ne yazık ki fotoğraf bastırmak ve bilgisayarlarda değil de salonların baş köşelerinde saklanıp misafirlerle bakılan albümler tarihin tozlu raflarına karıştı bile…

5- Ansiklopedi Okumak

Hayatlarımızın içerisine “Google’lamak” diye bir terim yerleşti. Bu terimden bu yana araştırma için arama yapmak ilk kaynağımız. Bir kitap yayınından, dergi veya gazete sayfalarından veya ansiklopedilerden bir konu bulup araştırmak artık tarih oldu. Hatta artık resmi yayınlarda internet bir kaynak olarak da kabul edilmeye başlandı bile. Eskiden biriktirdiğimiz kuponlarla aldığımız ve heyecanla sayfalarını karıştırdığımız o cilt cilt ansiklopediler de tarihimizde yerlerini aldılar bile…

6- Saat Taşımak

Cep saatlerimiz, çalar saatlerimiz, kol saatlerimiz ve duvar saatlerimiz derken geleneksel saat alışkanlığımız saate telefonumuzdan bakmaya başladığımızdan beri yok oldu. Kısacası tüm bunlar vintage oldu. Alarmlarımızı dahi artık cep telefonlarımızdan kuruyoruz. Son dönemlerde ise kol saati takmak ihtiyaçtan ziyade bir tarz oluşturma havasına girmiş durumda. Kol saatlerimizin yerini de akıllı saatlerimiz çoktan aldı. Kısacası saat alışkanlığımız da artık sebebini değiştirdi diyebiliriz.

7- İmla Kurallarını Öğrenmek

Telefonlarımızda ve bilgisayarlarımızda yer alan otomatik düzeltme sistemi sayesinde artık yazdığımız her şeyin doğru olup olmadığını kontrol etmiyoruz. Çünkü bunu bizim yerimize bu uygulamalar yapıyorlar. Tabi otomatik düzeltmenin olmadığı zamanlarda yazım hatası yapan kesimin oranı da bir o kadar fazla. Hatta artık sosyal medyada kelimelerin yazımları bile şekil değiştirdi. Ama hala neyse ki yazım kurallarına duyarlı bir kesim de var ve dilimize sahip çıkmaya çalışıyorlar. Bir zamanların baş ucu kitabı, ilkokulda atasözü ve deyimler kitabımızın en iyi arkadaşı olan imla kılavuzu kitaplarımız ise maalesef tarihin tozlu raflarında yerini aldı.

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Zeynepcan Sarıçiçek

Zeynepcan Sarıçiçek

Merhaba, benim adım Zeynep Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Beni takip etmek isterseniz hem Moblobi.com'da "ZEYNEP CAN'IN DİJİTAL DÜNYASI" köşemden hem de Instagram adresimden takip edebilirsiniz. Instagram: zeynepcansaricicek


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı