Teknoloji Uzun Yaşamın Sırrı Olan Geni Buldu!

Yaklaşık 40 sene önce genetik mühendisliği kavramı ortaya çıktı. Bu mühendislik dalının kullandığı araçsa kalıtsal özelliklerdi. Canlıların kalıtsal özelliklerini işleyen ve değiştiren genetik mühendisliği, ortaya çıktığı ilk günden beri yaşamın geleceği hakkında çalışmalarını sürdürüyor. Teknoloji ile birlikte ise pek çok şeyi hayatımıza katıyor. Peki nedir bunlar, kısaca bir bakalım…

Nedir bu Genom?

DNA, hepimize okulda öğretilen şekliyle genetik özelliklerimizi barındıran nükleik asit olarak tanımlanır. Bu nükleik asitlerin çeşitli şekillerde dizilmesiyle bir papatyadan balinaya kadar farklı yaşam formları oluşur. Bir organizmanın bulundurduğu genetik özellik ve bilgilerin tümüne verilen ad ise genomdur. Genomları okumayı ise aşağı yukarı 20 yıl önce sökebildi bilim insanları. Genomları sadece okumakla kalmadılar; okudukları genomları düzenlediler, şekillendirdiler ve hatta yeniden yazdılar. Çalışmalarında doğadan ilham alarak DNA’ya basit bileşenler kattılar. Ve genetik mühendisler diğer mühendisliklerin temel prensibi olan doğayı toplama, arıtma, paketleme sürecinden yararlanmaya ve yaratmaya başladılar.

Sentetik biyoloji gelecek hakkında varsayımlar yapmayı sağlıyor. Peki ama nasıl? Gen farkı yaşam süresini nasıl etkiliyor? Uzun yaşamın sırrı olan gen hangisi?

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN:

1 2 3Sonraki sayfa
Etiketler
Işıl İmre

Işıl İmre

Merhaba, ben Işıl! İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim. Hızına zor yetiştiğimiz teknoloji ve bu şartlar altında değişen yaşamlarımız ile ilgileniyorum. Sen de bu konularda merakını gidermek istiyorsan beni Moblobi.com’daki “Işıl ile Dijital Hayat” köşemden takip edebilirsin. İyi okumalar dilerim.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı