Sürücüsüz Araçlar Kendini Savunuyor!

Teknolojinin hızla değiştiği günümüzde otonom araçlar yani sürücüsüz araçlar şüphesiz ki hepimizi heyecanlandırıyor. Birkaç yıl içerisinde yollarda görmeye ve hayatımızın içine girmeye hazırlanan otonom araçlar konusunda birçok önemli sorun da çözüm bekliyor. Özellikle dünya genelinde siber saldırı ve kaza riski gibi konularla birlikte; ülkemizdeki altyapı yeterliliği de tartışılan konular arasında yer alıyor. Otonom sistemler yani otonom araçlar geliştiren firmalar test sürüşleri için özellikle pistlere ihtiyaç duyuyorlar.

Teknoloji hayatımızın her alanında gelişmelerini sürdürürken otomotiv sektöründe de pek çok gelişme yaşanıyor. Hepimizin bildiği gibi bunlardan belki de en gündemde olanı sürücüsüz araçlar yani otonom araçlarBirkaç yıl içerisinde hayatımıza girmeye hazırlanan otonom araçlarla ilgili yapılan tahminlere göre 2020 yılına geldiğimizde bu sürücüsüz araçların piyasa değerlerinin 60 Milyar Euro’nun üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu kadar büyük beklentiler ve hedefler kurulmasına rağmen otonom araçlarla ilgili bazı sorunlar da hala çözüm önerilerini bekliyor.

Özellikle de bu sürücüsüz araçların hayatımıza nasıl giriyor olacağı, güvenliğinin nasıl sağlanacağı, siber saldırı risklerine karşı ne gibi önlemler alınacak ve ülkemizdeki altyapı yeterliliği merak edilen konular arasında yer alıyor. Otonom araçlar konusundaki bu merak edilen sorular, geliştirilen yeni teknolojiler konusunda otonom araçlar konusunda yazılımlar yapan AVL Araştırma Mühendislik’in Türkiye Genel Müdürü olan Dr. Serkan İmpram önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

Otonom araçlar gerçekten 2025’te hazır mı?

Tam otonom araçlarn ilk defa ne zaman trafikte olacağı en fazla merak edilen konular arasında yer alıyor. Otomotiv üreticilerinin sürücüsüz araçlar için yaptıkları hazırlıkları 2025 yılına kadar tamamlanıyor olması bekleniyor. Ancak üretici olmayan bazı firmaların hedefleri bundan daha farklı olabiliyor.

Bu noktada özellikle otonomluk seviyesinin iyi belirleniyor olması çok önem arz ediyor. L5 seviyesi tam otonom araçlara anlamına geliyor. Bu seviyedeki araçların ise gelişmiş bir yapay zeka gerektiriyor olması ve ayrıca da bir takım altyapı ihtiyaçlarının bulunması sebebiyle 2025 yılına kadar tamamlanıyor olması çok mümkün görünmüyor. L4 seviyesi ise örneğin aracınızın istediğiniz anda yanınıza gelmesi ya da kendi kendine fark etmesi gibi fonksiyonları içeriyor. Bu seviyedeki araştıran ise daha kısa bir süre içerisinde piyasada olabileceği tahmin ediliyor.

L3 seviyesi ise güvenlik amacıyla sürücünün arka planda bulunduğu trafik sıkışıklığı asistanı benzeri fonksiyonları bulunan bir seviyeyi ifade ediyor. Bu seviyedeki otonom araçların en yakın sürede pazara girecek araçları oluşturduğu biliniyor. Şerit takip asistanı, adaptif hız sabitleme gibi fonksiyonları içinde barındıran D1 seviyesi hisse uzun süredir zaten kullanımda bulunuyor.

Otonom araçlar güvenli mi?

Sürücüsüz araçların güvenliği ile ilgili önemli sistemler geliştiriliyor. Dünya Sağlık Örgütünün paylaştığı verileri bakılacak olursa dünyada her yıl 11 22 milyon kişi ölümcül olarak gerçekleşen trafik kazalarında etkilenmekte. Bu kazaların yüzde 90’ı ise sürücülerden kaynaklanıyor. Sürücülerin yaptığı en büyük hatalar arasında ise uyuyakalmak, dikkatsizlik, algılama hataları, dalgınlık, karar alma hataları ve performans yetersizliği gibi sebepler yer alıyor. Bu tip kazaları önlemek amacıyla ise tam otonom araçlara ilk olarak bu hataları ortadan kaldıracak ve günümüzde de mevcut olan bir takım özellikler ekleniyor.

Sürücü yorgunluk tespit sistemi, kör nokta tespit sistemi, yaya algılama sistemi, acil durum fren sistemi, şeritten ayrılma uyarı sistemi gibi önlemler bunlardan bazıları. Bunlar göze alındığında tam otonom araçların insanların aksine daha iyi gören, algılayan,yorulmaya. Daha hızlı karar veren ve uygulayan bir sistem olacak ve günümüz şartlarına bakıldığında ortalama seviyedeki bir sürücüye göre daha güvenli olacağı öngörülüyor.

Otonom araçlar siber saldırıları cevap verecekler

Otonom araçlar konusunda en çok tartışılan şeylerden biri de siber güvenlik. Bu alanda araçların kendilerini savunmalarını yönelik pek çok çalışma yapılıyor. Siber güvenlik firmaları otomotiv firmaları ve GSM firmaları bu konuda birlikte çalışıyorlar. Elbette ki bu otonom araçların içerisinde olan bilgisayarları ve yazılımlarını sistem dışına açmanız durumunda siber saldırı riski her zaman söz konusu olacaktır. Çünkü günümüzde en güvenilir kurumların siteleri bile ele geçirilip kötüye kullanılabilmekte.

Dolayısıyla bu sürücüsüz araçlar üzerinde de benzer şekilde meydana gelecek saldırıları önceden algılayıp önlem alabilen, gerekli yerlere bildirim yapıp Hatta gerekli durumda aracı kapatabilen sistemlerin hayata geçeceği öngörülüyor.

Peki sürücüsüz araçların testleri nasıl yapılıyor? Ülkemizde otonom otomobiller için en önemli eksiklik ne? Sürücüsüz otomobiller hangi sektörlerde fırsatlar yaratacak? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı