Sosyal İletişim Robotu Yalnızlar için Çözüm Olacak!

Yalnız yaşayan insanların sayısı günden güne artıyor. Hemen hemen hepimiz de hayatımızın bir döneminde yalnız hissetmişizdir. Yalnızlık ve sosyal açıdan izole yaşamın sağlığımızı tehdit ettiği bilinen bir gerçek, hem fiziksel hem de mental olarak. Birçok sivil toplum örgütü ve çeşitli organizasyonlar bu duruma bir çözüm arıyor ve birçok kaynakta gençlerin bu yalnızlığındaki en büyük etken teknoloji olarak gösteriliyor. Peki bu etken bir çözüm olarak da karşımıza çıkabilir mi? Geliştirilen sosyal iletişim robotu yakında yalnızlar için bir çözüm olabilir mi? İşte detaylar…

Sosyal iletişim robotu Fribo neler yapıyor?

Teknoloji yalnızlaştırırken; aynı zamanda da yalnızlık için bir çözüm olabilir mi? İşte bu soruyu ele alan ve bir proje geliştiren Koreli araştırmacılar karşımıza Fribo‘yla çıkıyor! En basit açıklamasıyla “sosyal iletişim robotu” olan Fribo; toplumun her kesiminden insana hitap etmeyi ve yalnızlık hisseden herkesi bu histen kurtarmayı amaçlıyor. Fiziksel olarak birbirinden uzak olan kullanıcılarına sanal bir yaşam alanı sağlayan ve iletişime geçmeleri için cesaretlendiren Fribo, amiyane tabirle uzağı yakın ediyor.

Ilk olarak 2018’de tüketiciye sunulan Fribo, “living noice”ları yani ortam seslerini dinliyor, sensörleriyle ortamda olan biteni algılıyor ve arkadaşınıza iletiyor. Aynı şekilde arkadaşınızın da yaptıklarını size iletiyor. Herhangi bir ses kayıt sistemi olmayan Fribo, sesinizi ya da herhangi bir veriyi kaydetmiyor. Bu sayede gizliliğinizi ve güvenliğinizi herhangi bir şekilde tehdit etmiyor.

Olabildiğince tüketicinin gizliliğini önemseyen bir yolla ortam algılaması yapan Fribo, ortamdaki sesleri sizin de yardımınızla öğrenebilir ve her türlü sese karşılık verebilir. Bu ortam seslerine; elektrik süpürgesi, bir fırının açılması ve ev kapısının açılması gibi birçok örnek verilebilir.

Sosyal iletişim robotu nasıl iletişime geçiyor?

Fribo‘nun çalışma prensibine daha net bir örnek verecek olursak; robot size “Hey! Arkadaşın şuan kapıyı açtı, acaba kim geldi?” şeklinde bir bildirim gönderiyor ve sizi arkadaşınıza bu konuda mesaj atmak konusunda cesaretlendirmeye çalışıyor. Bildirime cevap verebilmeniz için size iki imkan sunuyor, mesaj yolu veya basit komutlar.

Mesajlaşmak için bir mesajlaşma uygulaması kullanan şirket, bahsettiğim basit komutlar ya da tekrar eden seslerle bu işi de kullanıcı için kolaylaştırıyor. Robotun yanında iki kez bir zemine tıklattığınızda bu ses “Ne yapıyorsun? Seni merak ettim!” anlamına geliyor. Bu ve benzeri basit konumlar robotta mevcut ve ya robota öğretilebiliyor.

Peki sosyal iletişim robotu Fribo’ya gelecekte neden daha fazla ihtiyaç duyacağımız düşünüyor? Fribo nasıl görünüyor, nasıl konuşuyor, nasıl iletişim kuruyor? Video ve detaylar haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Hüseyin Emre Almaz

Hüseyin Emre Almaz

MEF Üniversitesi, İşletme bölümü öğrencisi. Aynı zamanında vokalistlik ve öykü yazarlığı yapmaya çalışıyor. Kısacası, beyaz yaka olmamak için elinden geleni yapan nevi şahsına münhasır biri. Moblobi.com’da da dijital dünyayla ilgili bildiği şeyleri size aktarma gibi bir gayesi var. Köşesini takipte kalın! https://moblobi.com/author/emre-almaz/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı