SIM Kartlar Değişiyor, eSIM Teknolojisi Geliyor!

eSIM teknolojisi hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Bu teknoloji ile şu an kullandığımız SIM kartlarımız tarih olacak ve numara taşıma durumunda yaşadığımız maliyetler ve operasyonel zorluklar da tarih olacak. Ayrıca eSIM teknolojisi; yeni nesil araçların da uzaktan yönetim sistemleri ile acil durum ve kaza anlarında acil servislere bilgi vermesi sağlanacak. eSIM teknolojisi ile gerçekleşecek bu gibi yenilikler konusunda Metamorfoz Genel Müdürü Ayşegül Topoğlu bilgilerini aktardı. Buna göre ceplerimizdeki SIM kartlardan kullandığımız araçlara kadar pek çok şey değişiyor olacak. İşte detaylar…

Yeni nesil araçlarda ne işe yaracak?

eSIM teknolojisi yeni nesil otomobillerde güvenliğin sağlanabilmesi için oldukça önemli bir yer tutuyor. Çünkü onların acil servisle iletişim kurmasını sağlıyor. Şöyle aktaralım: eCall sistemi; yeni nesil otomobillerin acil durumlar için otomotik olarak 112 Acil Servis’e bağlanmasını sağlıyor. Bu teknolojinin gerçekleşebilmesi ise eSIM uzaktan yönetim sistemini gerektiriyor. eSIM için uzun bir süredir yaşanmakta olan belirsizlik ise artık sona eriyor. Çünkü yerli ve milli olan eSIM teknolojisi hayata geçiriliyor. Böylece bu yerli eSIM teknolojisi, yeni nesil otomobil sahiplerinin daha güvenli bir sürüş yaşamalarını ve güvende olmalarını sağlıyor olacak.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında AB üyesi olan 28 ülke ve Türkiye’de, üretilen her yeni otomobilde eCall sisteminin kullanılıyor olması zorunlu oldu. eCall aslında acil arama anlamına geliyor. Bu sistem özellikle de yeni nesil otomobillerde yoldan çıkma veya kaza gibi acil durumlarda devreye giriyor ve hayat kurtarıyor. Hatta aracın sürücüsü veya yolcularının konuşamayacak durumda olmaları durumunda da otomatik olarak 112 ile bağlantı kuruyor ve ekiplere kazanın olduğu yerin bilgisini aktarıyor. Böylece de sürücünün veya yolcuların bilinçlerini kaybetmiş olmaları durumunda dahi yerlerinin tespit edilmesini sağlıyor. Kısacası hayat kurtarmayı sağlayan eCall sistemi olmayan araçların ithalatı da artık sözkonusu olamıyor.  

Yerli eSIM teknolojisini zorunlu hale getiren gerekçe ne?

Ülkemizde de BTK yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yerli eSIM uzaktan yönetim sistemini zorunlu hale getirdi ve yerli malı belgesi kuralını getirdi. Bu kararın gerekçeleri arasında; bilgi ve de haberleşme teknolojileri alanında etkin bir rekabet ortamının sağlanabilmesi; abone değişimi süreçlerinde yaşanan sorunların en aza indirilmesi; kişisel verilerin ve de tüketici haklarının korunarak, yurt dışına çıkarılmasının engellenmesi yer alıyor.

Bunun dışında bu kararın alınmasında siber güvenliğin sağlanabilmesi; ayrıca da milli güvenliğin; kamu düzeni ve de kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülebilmesi de amaçlandı. eSIM teknolojisini kullanacak olan sistemlerin ise 29.02.2020 ‘ye kadar hazır hale gelmesi şartı da getirildi.

Yerli çözüm ne zaman kullanılabilecek?

BTK yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, eSIM’li otomobillerin Türkiye ithal edilmesi durumunda; üzerlerinde yer alan operatör profillerinin ülkemizden yönetilmesini de zorunlu kıldı. Bu yılın Şubat ayında alınan karara göre; eSIM teknolojilerinde kullanılan uzaktan yönetim sistemleri Türkiye içerisinde konumlandırılıyor olacaklar.

eSIM uzaktan yönetim sistemi ile ilgili olan sözkonusu yapının Türkiye’de tesis edilmesi sağlanacak. Böylece de hayati öneme sahip olan güvenlik açıklarının oluşması ve olası saldırılar engellenebilecek. Ayrıca da hassas verilerin de ülkemiz sınırları içerisinde kalması sağlanmış olacak.

SIM kart maliyeti sona mı eriyor?

Bu karar aslında bireyleri de yakından ilgilendiriyor. Çünkü mevcut sistemde numara taşıma durumu söz konusu olduğunda operatörlere ait olan eski SIM kartları atarak yeni SIM kartlar almak durumunda kalıyorduk.  Çünkü şu an kullandığımız ve yurt dışından gelen bu SIM kartlar, bu gibi numara taşıma durumlarında tekrar kullanılamıyor. Bu kartlar her seferinde yenisi ile değiştirilmek zorunda kalındığı için de ülke olarak önemli bir maliyete katlanmak durumunda kalıyoruz. Örneğin yılda yaklaşık 50 milyon SIM kart değişikliğinin olduğunu düşünürsek; bu durumun ülkemize yani bizlere maliyeti yaklaşık olarak 75 milyon TL civarında oluyor. Aslında yaşanan bu durum milli servetimizin de yurtdışına çıkması demek oluyor. Ancak geliştirilen yeni eSIM uzaktan yönetim platformları sayesinde sanal yollarla aynı eSIM üzerinde birden fazla operatör değişikliği yapma imkanı sağlanmış olacak. Böylece ülke olarak bu SIM kart değiştirme maliyetlerine de katlanmıyor olacağız.

Telefonlarımızda ne zaman eSIM kullanacağız?

Türkiye’de eSIM projesine, ilk olarak eCall süreçleri ile geçiş yapılıyor olacak. Ancak eSIM uygulaması; çok kısa bir süre da akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler, akıllı sayaçlar ve de mobil POS gibi cihazlarda da hayata geçiriliyor olacak. Yapılan son araştırmaların gösterdiğine göre; 2015’te pazar büyüklüğü 37,5 milyar dolar seviyesindeyken; bu pazarın 2020 yılında 151,8 milyar dolara çıkıyor olacağı tahmin ediliyor. Dünya çapında ise bugüne kadar 22 adet telekom operatörü halihazırda eSIM teknolojisine geçiş yapmış durumda.

Peki eSIM teknolojisi halihazırda SIM teknolojisi kullanan şirketlere ve bireylere başka ne gibi maliyet avantajları sağlayacak? Bu yeni teknoloji sayesinde yollarda nasıl otomobiller görmeye hazırlanmalısınız? eSIM teknolojisi kullandığımız araçlarda ne gibi bir değişiklik yaratacak? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Burcu Aydın

Burcu Aydın

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/burcu-aydin/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı