Sanal, Artırılmış ve Karma Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?

Sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Eğlence, üretim, askeri, hizmet gibi birçok alanda kullanılmakta. İlerleyen teknoloji ile birlikte herkes için kullanılabilir hale evrilecekleri de göz ardı edilemez bir gerçek.

Peki, bu 3 gerçeklik arasında ne gibi farkları var? Bu kavramlar, kullanıcılar için ne anlam ifade ediyor? Gelin birlikte bu farklara bir göz atalım.

Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik ve Karma Gerçekliğin Farkı Nedir?

Virtual Reality (Sanal Gerçeklik)

Günümüzde virtual reality (sanal gerçeklik) teknolojisi çeşitli alanlarda kullanılmakta. VR teknolojisi bizi gerçek dünyadan ayırarak sanal yeni bir dünya deneyimi sunuyor. VR gözlükler, sanal gerçekliğe ulaşmamızı sağlıyor.

VR teknolojisi, en çok oyun ve simülasyon alanında kullanılmakta. Kullanıcı uçak sürmek istiyorsa uçuş simülasyonunu deneyebiliyor. Ameliyat simülasyonları, iş güvenliği simülasyonları gibi bir çok seçenek bulunmakta. Bunun yanı sıra kullanıcılar sanal gerçeklik teknolojisi ile birlikte yeni ülkeleri gezme şansı deneyimine de sahip olabilir.

Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik)

Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) teknolojisi, kullanıcıların gerçek dünyaya sanal nesneler koyabilmesine imkan sağlıyor. Bu sanal nesneler, akıllı telefonların ve tabletlerin kameraları veya akıllı lensler aracılığı ile görülebilmekte.

Örnek verecek olursak Pokemon Go uygulaması, bu teknolojiyi kullanarak en çok indirilen uygulamalar arasına girdi. Snapchat filtreleri insanlar tarafından sürekli kullanılmakta. AR teknolojisi sadece eğlence alanında kullanılmıyor. Aynı zamanda otomotiv, havacılık gibi sektörlerde de insan hayatına etki ediyor.

Mixed Reality (Karma Gerçeklik)

Mixed Reality (Karma gerçeklik) teknolojisi, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliği kendi çatısı altında toplar. Kullanıcılara gerçek zamanlı ve etkileşimli bir deneyim sunar.

Karma gerçeklik aynı zamanda hibrit gerçeklik olarak da adlandırılmakta. Otomotiv şirketi Ford, karma gerçeklik teknolojisinin potansiyelini fark edip yatırım yaptı. Ford, araba prototiplerini fiziksel olarak üretmek yerine MR teknolojisi ile üretip deneyimliyor. Başka bir örnek olarak ise Microsoft Hololens; kullanıcılara istedikleri hologramları oluşturarak hayatlarına ve işlerine kolaylık sağlamasını gösterebiliriz.

VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality), MR (Mixed Reality) teknolojileri günümüzde aktif olarak kullanılmakta. Teknolojideki gelişmeler ile birlikte gerçeklik alanı da gelişmeye devam ediyor.

Kısaca sanal gerçeklik, bizi yaşadığımız dünyadan alıp yeni bir dünya düzeni vaat ediyor. Artırılmış gerçeklik, reel dünyaya fotoğraf, yazı ve semboller eklememizi sağlıyor. Karma gerçeklik ise ikisini birleştirip kullanıcılara eş zamanlı interaktif bir deneyim imkanı sağlamakta.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Heyecan Verici 5 Sanal Gerçeklik Kullanımı!” okumak için buraya tıklayın.
“Sanal Gerçeklik Sayesinde Yapabileceğiniz 10 Şey!” okumak için buraya tıklayın
“Sanal Gerçeklik ile İlişkili İlginç Teknolojiler!” okumak için buraya tıklayın.
“Sanal Gerçeklik Deneyimi için 10 İlginç Uygulama!” okumak için buraya tıklayın.
“Karşılaşabileceğiniz 5 İlginç Sanal Gerçeklik Deneyimi!” okumak için buraya tıklayın.

“Sanal, Artırılmış ve Karma Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Buğra Özad

Buğra Özad

Merhaba, ben Buğra. Beykent Üniversitesi Yeni Medya bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Medya ve spor ile ilgileniyorum. Dijital yeni düzen hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız sizi Moblobi.com’daki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı