Hayatımızdaki Yapay Zeka: Sanal Asistan Chatbotlar!

Son dönemlerde sıklıkla tartışılan konulardan biri de yapay zeka. Yapay zekanın popülerleşmesiyle birlikte her gün gündemde yeni bir tartışma konusu beliriyor. Kimi zaman hayatımızı değiştirecek olumlu etkilerinden söz ediliyor kimi zaman uzak durulacak bir gelişme olarak gündemde yer alıyor. En çok tartışılan konulardan biri de bir yapay zeka örneği olan sanal asistanlar yani chatbotlar…

Yapay zeka dediğimiz şey aslında insan ve robotun birleşimi yani insansı makineler. Yapay zeka insanı taklit ederek çalışıyor. Ancak insandan en önemli farkı ise duygusal hislerinin olmaması. Ayrıca yapay zeka çalışırken algoritmasında bir sıkıntı olmadığı sürece hata ve yanılma gibi bir durum da yok. Bu da yapay zekanın muazzam işleyişini gösteriyor. İlk dönemlerde laboratuvarlarda test için kullanılan yapay zekanın şuan kullanılmadığı alan yok denecek kadar az. Son birkaç yıldır da şirketlerin vazgeçilmezi haline gelen chatbotlar’da karşımıza çıkmış durumda. İşte son yılların en çok konuşulan yapay zeka örneği chatbotlar ile ilgili detaylar…

Nedir bu Chatbot?

Chatbotlar için sanal asistanlar demek doğru olacaktır. Kullanımında bir insanla iletişim söz konusu değil. Örneğin internet üzerinden halletmemiz gereken bir iş var. Mesela otel rezervasyonu yapacağız. Bunu herhangi bir insanla iletişim kurmadan sanal asistan aracılığıyla yapıyoruz. İstersek mesaj yoluyla istersek sözel olarak konuşabiliriz. Chatbot‘un algoritması bizim söylediklerimizi algılamak ve buna uygun bir yanıt bulmak üzerine kurulu. Çoğu zaman ulaşmak istediğimiz bilgiye doğruca ulaştıran,problemlerimizi çözen chatbotlar’ın verdikleri yanıtlar bazen eksik ve komik olabiliyor.

Chatbotlar nerelerde karşımıza çıkıyor?

Chatbotlar artık bankacılık ve finansta, güvenlik işlemlerinde, otel rezervasyonlarında, alışveriş yaparken, yemek uygulamalarında, şirketlerin müşteri hizmetlerinde karşımıza çıkıyor. Özellikle 2017-2018 yıllarında kullanımı artmaya başlayan chatbotları kullanan şirketlerin yüzdesi yüzde 60’ın üzerinde. 2020 yılında ise işlerimizin yüze 85’ini hallederken insanlarla iletişim kurmayacağımız söyleniyor.

Chatbotların kullanımın artması müşteri hizmetlerinin kullanımı konusunda büyük kolaylık sağlıyor. Eskiden bir problemi düzeltmek için ya da bir bilgiye ulaşmamız gerektiğinde saatlerce müşteri hizmetlerine bağlanmayı bekliyorduk. Chatbotlar’ın hayatımıza girmesiyle birlikte bu durum ortadan kalktı. Çünkü chatbotları 7/24 kullanmak mümkün hale geldi.

Peki chatbot kullanımında neye dikkat edilmeli? Gelecekte chatbotlar konusunda bizi neler bekliyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Pelda Nasıroğlu

Pelda Nasıroğlu

Ben Pelda. İstanbul Üniversitesi İktisat bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Moblobi'de metin yazarlığı yapıyorum. Teknoloji ve dijital odaklı yazılarıma Moblobi.com'daki köşemden ulaşabilirsiniz. Moblobi: https://moblobi.com/author/pelda-nasiroglu/ E-posta: peldanasiroglu@hotmail.com


İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Konu çok güzel yeni Applerin tanıtımın yapılması güzel konu yazarın dili çok akıcı hiç sıkılmadım .
    1. Ömer Bey merhaba Değerli yorumunuz için çok teşekkürler. Moblobi.com’u takipte kalın 🙂 Sevgilerimizle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı