Facebook Zihinleri Okumaya Hazırlanıyor!

Zihninizi okuyacak bir aygıt geliştirmek için Facebook, beyin denemelerini finanse ediyor. İşte detaylar…

2017 senesinde Facebook, insanların düşünce gücüyle dakikada 100 kelime yazmalarına yardımcı olacak bir saç bandı geliştirmek istediğini açıklamıştı. Geçen iki senenin sonunda ise sosyal medyada ünlenmiş gönüllülerden oluşan üniversite araştırmalarına finansal destekte bulunduğunu açıkladı.

Bu araştırmanın bir kısmı ‘Konuşma Kod Çözücüleri’ olarak nitelendiriliyor. Proje kapsamında insanların beyinlerinden yayılan sinyallere göre ne söylemeye çalıştıkları tespit ediliyor olacak. San Francisco’ da yayımlanan bilimsel bir makalede tanımlanan araştırma, Kaliforniya Üniversitesi’nde geliştirildi.

Facebook zihinleri nasıl okuyor olacak?

Yapılan çalışma aslında, giyilebilir beyin kontrol makinesinin uygun olup olmadığını denemeye yardımcı oluyor. Verilerin direkt olarak insanların zihinlerinden elde edildiği büyük bir teknoloji olarak görülüyor. Yalnız Nöroetikçiler, beyindeki verilerin depolanması, toplanması ve kullanılması konusunda belli kurallara ihtiyaç duyulduğunu da vurguluyorlar.

Bilim insanları üç kişilik bir ekibe soruları okudular. Verilen cevapları eş zamanlı olarak duydular. Facebook, araştırmanın halen daha devam ettiğini ve şuanda konuşma engeli olan kişilere yetiyi geri kazandırmak için UCSF’e fon sağladıklarını bildirdi.

Facebook, sanal gerçeklik kullanarak düşüncelerle etkileşime girerek müziğin kontrolünü sağlayabilecek bir kulaklık üzerinde de çalışıyor.

Teknoloji şirketleri, beyin– bilgisayar ara yüz çalışmalarını hızlandırmış durumda. Şirketler çalışmalarına hızla devam ederken halk güvenmek konusunda endişeli. Geçtiğimiz aylarda Facebook müşterilerinin kişisel bilgilerini başkalarıyla paylaştığı gerekçesiyle 5 milyar dolar para cezası almıştı.

Nöroetik konusunda uzman profesörle mahremiyet konusunda özellikle endişe ediyor. Beynin fantaziler, muhalifler ve de düşünce özgürlüğü için güvenli bir yer olduğunu ve de herhangi bir koruma alanı olmadan mahremiyet sınırını geçtiklerini paylaşıyorlar.

Peki bazı üniversiteler bu çalışmayı neden reddediyorlar? Çalışma ile ilgili diğer endişe edilen konular neler? Gizlilik ile ilgili ihlaller mi var? Detaylar haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Nur Hayta

Nur Hayta

İstanbul Medipol Üniversitesi Reklamcılık 4. Sınıf öğrencisiyim. Merakımın getirdiği dürtü ile araştırmayı öğrenmeyi ilke edindim kendime. Sanat ve edebiyat ise hayatımın vazgeçilmezi. Hayatın tek bir işle uğraşmak için çok kısa olduğunu düşünüyorum ve yaşamımı olabildiğince keyifli çeşitli aktiviteler ile doldurmaya çalışıyorum. Moblobi.com da ki köşemi takip ederek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri benimle beraber öğrenebilirsiniz. Köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/nur-hayta/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı