Dijital Uygulamalar Artık Dişlerinizi de Koruyor!

Kendi kendine giden otonom araçlar, buzdolabınızda sütünüz bittiğinde cep telefonunuza  mesaj gönder iletişim sistemleri, Mars’ın yörüngesine gönderilen arabalar ve daha niceleri…  Tüm bunlar hayatımızda dijitalleşme çağı ile birlikte soktuğunuz yeni gerçekliklerimiz. Dünyayı yeniden oluşturan bu dijitalleşme çağı elbetteki sağlığı da yakından etkiliyor. Sağlık alanında gerçekleşen pek çok teknolojik gelişmeyi sıklıkla sizlerle paylaşıyoruz Şimdi de dijitalleşmenin o pek çoğumuzun korkulu rüyası olan dişçi koltukları nasıl yansıdığı ile ilgili güzel bir haber paylaşalım ve diş alanında hayatımıza giren yeni teknolojilere bir göz atalım.

Dijitalleşme aslında 90’lardan itibaren sağlık alanında da önemli atılımların sebep olmaya başladı buna diş hastalıkları da dahil. Mesela devasa büyüklükte kullanılan ekipmanlar yerini artık dijitalleşme teknolojisine bıraktı. Örneğin hasta henüz koltukta otururken porselen dolgusunu ya da implantını tasarlayabiliyor; hatta yarım saate kalmadan bunu takabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde diş hekimleri arasında bulunan Dt. Mete Dalbeler ve Dt. Hatice Ağan diş alanında meydana gelen heyecan verici gelişmeler hakkında detaylı bilgiler paylaştılar. İşte bu heyecan verici gelişmelerden bazıları:

Robotlar diş ameliyatında!

2017’de Çin’de bir kadının diş ameliyatını başından sonuna dek bir robot gerçekleştirdi. Bu otonom robot Ameliyat sırasında yine dijital teknolojilerden yararlanarak geliştirilmiş ve üç boyutlu olarak tasarlanarak yazdırılmış olan 2 tane dişi hasta kadının ağzına yerleştirmeyi başardı. Otonom robot bu ameliyatı yaparken hiçbir insanda yardım da almadı. Ameliyat sırasında 2 uzman doktor da hazır bulundu. Ancak bu uzmanlar robota yardımcı olmak amacıyla değil sadece gözlem yapmak amacıyla söz konusu diş ameliyatına katıldılar.

Kalıp hamurları ile değil dijital diş hekimliği uygulamaları ile üç boyutlu görüntü elde ediliyor!

Az önce de bahsettiğimiz gibi aslında diş hekimliğinde de 90’lı yıllardan itibaren dijitalleşme hareketleri başladı. Bu dijitalleşme elbette sadece robotlarla yapılan çalışmalardan ibaret olmadı. Örneğin dijital diş hekimliği uygulamaları da bunlardan bir tanesi. Bu uygulamalar teşhisin doğruluğunu arttırdığı gibi aynı zamanda hastanın dişçi koltuğundaki konforunu da arttırıyor; ayrıca da önemli derecede zaman tasarrufu sağlıyor. 

Dijital diş hekimliği uygulamalarındaki en önemli kilit noktalardan biri de ağız içinden üç boyutlu görüntü alınabilmesi olarak biliniyor. Dijital diş hekimliği uygulamalarında ki bu kilit özellik sayesinde hafta ağzına kalıp hamurlar yerleştirmeye gerek kalmıyor. Bu da hastaların bu kalıp hamurlar sebebiyle yaşadıkları bulantı ve öğürme gibi refleks ya da sorunları ortadan kaldırıyor. Bu şekilde elde edilen modellemeler aynı zamanda hata oranını da minimuma indiriyor. Eskiden günler süren protez, dolgu ve implant işlemleri kolaylaşıyor. hastalar daha dişçi koltuğundan kalkmadan Tüm bu malzemeler üretilebiliyor. Bu da hastalığın tedavisini hızlı yapılmasını; ihtiyacı olan dolgu ya da implantların hemen yerleştirilmesini sağlıyor.

Diş Hekimi koltuğundaki  süreç artık önceden öngörülebiliyor!

Eskiden klasik diş hekimliği sürecinde hastanın sorununun tam olarak anlaşılması, teşhis konulması ve ardından tedavi sürecinin belirlenmesi birkaç seans alabiliyordu. Şimdi ise üç boyutlu görüntüleme sistemleri sayesinde hekimlere çok daha geniş bir hareket imkanı kazandırılmış oluyor. Üstelik tedavi protokolleri de önceden yapılabilen öngörüler sayesinde hasta ile paylaşılıp, yapılacak çalışmalar önceden belirlenebiliyor. Bu durum hastanın daha az röntgen ve tomografiye maruz kalmasına yani daha az radyasyon almasına yarıyor denilebilir.

Ayrıca hasta tedaviye başlamadan önce plan ve yol haritalarını alarak yapılacak tedavi ve hatta maliyeti konusunda da önceden bilgi sahibi olabiliyor. Örneğin hastanın tedavisinde implant işlemi gerekiyorsa ona hangi uzunlukta ve hangi çapta implant kılınacağına dair bilgi veriliyor ve dolayısıyla herhangi bir sürprizle karşılaşılması önlenmiş oluyor. Bu yöntem sayesinde ayrıca doğa da destekleniyor. Çünkü bu yöntemler sayesinde daha az malzeme kullanılıyor ve daha az atık üretilmiş oluyor. 

Kaybedilen bir diş yüzünden sağlam dişler artık kesilmiyor!

Ağız ve diş sağlığımız ile ilgili hemen hemen tüm sorunları artık dijital teşhis imkanları sayesinde tespit edebiliyoruz. hasta için tek tedavi protokol yerine onun ihtiyacına özel olarak oluşturulmuş tedavi imkanları da böylece mümkün kırılmış oluyor. Bu da mevcuttaki sağlıkdiş kayıplarını da en aza indirmeyi sağlıyor. Örneğin ağzımızın içinde eksik bir diş olduğunda ya da bir protez yapılması gerektiğinde artık eskiden olduğu gibi yandaki sağlam dişlerin kesilmesine ve bu sağlam dişlerin ömrünün azaltılmasına gerek kalmıyor. Çünkü görüntüleme teknolojileri sayesinde implantlardan faydalanılarak kişinin ağzındaki bu eksik boşluğun genişliği tespit edilebiliyor ve buraya uygun kişiye özel implant ve protezler yapılabiliyor.

Dijital uygulamalar sayesinde estetik gülüş dizaynı nasıl yapılabiliyor? Teknoloji ile diş teli uygulaması artık nasıl değişti? Diş uygulamalarının hangileri dijitalde yer alıyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı