Dijital Minimalizm Nedir? İlkeleri Nelerdir?

Teknoloji ile insanlık arasında çok hassas ve bir o kadar da güçlü bir bağ bulunmakta. Peki, bu ilişki neden önemlidir? Dijital minimalizm nedir? Temel ilkeleri nelerdir?

Dijital Minimalizm Nedir?

Dijital Minimalizm, genel minimalist felsefenin, teknolojinin günlük hayattaki rolüne özel bir uygulamasıdır.

Cal Newport’ a göre dijital minimalizm, dijital iletişim araçlarının hayata kattığı değerleri sorgulayan bir felsefedir.

Dijital Minimalizm İlkeleri

Burada vurgu yapılan nokta, dijital gürültüyü ve fazlalıkları en aza indirgeyerek optimize etmekten geçiyor. Bunun yanı sıra insanlığın yaşam kalitesinin ciddi derecede iyileşebileceği ve sadece önemli olan araçların kullanılması ile mümkün olduğu savunulmakta.

Teknoloji ve internet giderek hayatın büyük bir parçası haline geliyor. Burada önemli olan başka şeylerden insanları uzaklaştırma potansiyelleri her geçen gün daha da artıyor. Tıpkı fiziksel olarak bazı şeylerin dikkat dağıtması ve yapılması gereken işten insanı uzaklaştırması gibi dijital ortamda da bu mümkün. Sürekli olarak daha fazlasına ve daha yenisine maruz kalmaktan, teknolojinin sürekli durmayan akışından tedirgin olmamak mümkün mü?

İşte bu noktada dijital minimalizm bu tür tehditlere karşı farkındalığı artırıyor, zamanın ve dikkatin ne kadarının teknoloji ile verilmesi gerektiğini, dezavantajlarının ne olduğunu anlamaya yardımcı oluyor. Bu şekilde teknoloji ile daha sağlıklı bir ilişki içerisinde bulunmaya da olanak sağlanmakta.

Dijital Minimalizmin Spesifik Özellikleri

Bu kavram, birçok insan için çok şey ifade edebilir. Yine de minimalizmin altında yatan temel fikir, gerçekte daha az değil daha fazlası olduğudur.

Karmaşayı yaşamın yolundan temizleyerek, hayatın en önemli yönlerine yer açılmasını sağlayan felsefe, değerleri açığa çıkarıp yalnızca onlara odaklanmanın yoludur. Bu felsefeden yola çıkarak dijital minimalizmin başlıca özelliklerini sıralamak mümkün.

Kişisel teknoloji giderek daha güçlü, ulaşılabilir ve ucuz olduğu için son derece bağımlılık yaratmakta. Bunun yanı sıra teknoloji kullanımının alışkanlığa dönüşmesi son derece sakıncalıdır. Kişi teknoloji kullanımı için bilinçli bir zihniyet geliştirmek durumundadır.

Ayrıca teknoloji, kişinin kısa vadeli olarak ruh halini düzenlediğinden dolayı duygusal rahatlama sağlar. Bununla birlikte zorluklardan bu kadar kolay kaçmak sorunları büyütür ve çıkmaza sokar. Dijital minimalizm, teknoloji kullanımına alternatif olarak daha değerli ve anlamlı uğraşlar ile rahatlamayı uygun görüyor.

Son olarak minimalist bu kavram, teknolojinin çoğu zaman izolasyon ve kopukluk kaynağı olduğunu öngörüyor. Kendinizi dış dünyaya kapatıp bir Podcast açtığınızda, kaç tanışmayı kaç sohbeti kaçırdınız? İnsanları teknolojinin önüne koymaya yönelik bu sürekli hatırlatma, muhtemelen dijital minimalizmin en önemli yönü olarak sayılabilir.

Peki, siz hayatın ne kadarını ilişkilerden, tutkulardan ve değerlerden çalıp teknolojiye veriyorsunuz?

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Teknoloji Yakın Gelecekte Hayatımızda Neleri Değiştirecek?” okumak için buraya tıklayın
“Teknolojinin Gelişimi Kurtarıcımız Mı Sonumuz Mu Olacak?” okumak için buraya tıklayın.
“2010’dan 2020’ye Teknolojinin Evrimi!” okumak için buraya tıklayın.

“Dijital Minimalizm Nedir? İlkeleri Nelerdir?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
İlayda Tokuçcu

İlayda Tokuçcu

Burada ilgimi çeken ve bende merak uyandıran konular hakkında yazıyorum. Teknolojinin hızına yetişmek ve güncel kalmak için Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı