Depremden Koruyan Yatak İcat Edildi

Teknolojik deprem yatakları şu sıralar gündemde.  Hatta Depremden koruyan yatak adı ile üretilen yatak bile var. Amaç depremden korunmak.

Jeoloji der ki; “Tektonik hareketler olmasaydı yer küre de yani dünya da yaşam olmazdı”; ki haklı da. Dünyada yaşamın olabilmesi için su, enerji vs. olması ve tektonik hareketlerin durmaması gerekir. Tektonik hareketler dünyanın merkezinden kaynaklanır.

Bizi çok korkutan deprem aslında; yer altında bulunan levhaların viskozite farkından dolayı hareket etmesi ve kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç altında kırılmasıyla oluşan faylarda meydana gelir.

Her ne kadar istemesek de bu da dünyanın doğal hareketlerinin bir sonucudur. Ne yazık ki tamamen doğal yollarla olduğu için şu an için depremleri önlemek mümkün değil.

Hissetmesek de çok küçük şiddetlerde her gün çok sayıda sarsıntı meydana geliyor. 3 tane fay hattı üzerinde bulunan bir ülkede yaşarken ciddi önlemler almak zorundayız elbette.

Örneğin, binanın zemin güçlendirmesi önlemi kimi zaman hayat kurtarabiliyor. Ancak kimi zaman bahsedilen önlemler şartlar sebebiyle alınamıyor; kimi zaman da depremler bizi uykuda yakalayabiliyor. İşte bu gibi durumlar için teknoloji yeni bir çözüm buldu. Böyle bir durumda bizi kurtaran bir deprem yatağı icat edildi. İşte detaylar…

Deprem anında bir yaşam alanına dönüşüyor!

Bir depremde ölümün ana nedenlerinden biri binalara verilen zararlara özellikle yataklarda uyurken yakalanmaktır.

Buradan yola çıkarak uçan trenler yapmayı ve arabayla gezilen süpermarket tasarlamayı planlayan bir teknoloji şirketi tarafından depremden koruyan güvenlik yatağı tasarlandı. Bu yatak sizi uyurken güvende tutabilecek bir konsept olan anti-deprem yatağı olarak adlandırılıyor.

Anti-deprem yatağının ilk amacı sarsıntı anında elbette bir yaam alanına dönüşmak; ancak bir diğer amacı da bir felaket olacak fobisi ile uyuyamayanlar için dinlendirici rahat bir uyku uyumaya yardım etmek. Çünkü bu depremden koruyan yatakdeprem anında hatta ilk deprem belirtisinde sığınağa dönüşme özelliğine sahip.

Üzerine yerleştirilmiş olan titreşim sensörleri, belirli bir yoğunluğa sahip yer altı titremelerine tepki verecek şekilde kalibre edilmiş. Güvenlik sensörleri, kapağın kapanmasını engelleyen bir engel varsa, mekanizmanın devreye girmesini önleyerek can güvenliğinizi tehlikeye atmıyor. yatağın içine girdiğinizde kuru besinler, su, gaz maskeleri, ilk yardım malzemeleri ve ihtiyaç duyabileceğiniz pek çok şey bulunuyor.

Bu yatak, deprem sinyallerini hissettiği anda kapanarak sizi içine alıyor. Yatağın boyutuna ve tasarımına bağlı olarak kapağın kapanma mekanizması farklı şekillerde çalışabiliyor. Kapak kapandıktan sonra içinde havasız kalırım diye düşünebilirsiniz ama kalmıyorsunuz.

Havanın içeri girmesine izin veren menfezlerle donatılmış olan bu mekanizmada eğer duman tehlikesi yoksa, delikler içeriden açılabiliyor ve hava almanızı sağlayabiliyor.

Peki arama kurtarma görevlileri bizi nasıl bulabiliyor? İçeride ne kadar kalınabiliyor? Almak isteyenler ne kadara sahip olabiliyorlar? Deprem anında bizi nasıl koruyacağını görmek isteyenler için video ve detaylar haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Merve Aktaş

Merve Aktaş

Merhaba, ben Merve Aktas. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com'da sosyal medya haberleri yazıyorum. Beni takip etmek isterseniz “MERVE'NIN SOSYAL MEDYA GÜNDEMI”ni takipte kalın. Instagram: @merev12 Twitter: @MmerveAaktas


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı