Yerel Köyden Global Köye Geçiş: Ağ Toplumu

İlk kez Manuel Castells tarafından 90’lı yıllarda geliştirilen ağ toplumu kavramı 20.yüzyılın sonunda iletişim teknolojilerinin yarattığı değişimleri anlatıyor.

Küresel yani diğer bir ifadeyle global köy insanın varoluşunu simgeliyor. Ağ toplumunun ortaya çıkışında kuşkusuz kapitalizm ’in izlerini görmek mümkün. Uygarlık tarihine bakıldığı zaman insanların yaşayış biçimleri olarak ilkel topluluklardan, tarım toplumuna, tarım toplumundan da sanayi toplumuna en sonunda da bilgi toplumuna geçildiği görülüyor. 18.yüzyılla birlikte sanayi ve üretim alanındaki köklü değişiklikler insanların sosyo-ekonomik ve kültürel değişikliğe gitmelerine sebep olmuştur.

Son yıllarda temelleri atılan dijital teknolojilerin yarattığı etkilerle ortaya çıkan yeni bir dönüşüm süreci ve ağ toplumuna geçiş başlamıştır. İnternet iletişiminin arttığı bu dönemde bireyler ve ülkeler arası etkileşiminde arttığı bir dönem olmuştur. Günümüzde internet ve mobil araçlar sayesinde anlık yaşanan iletişim bu toplumların gelişmesine öncülük etmiştir. Sanayi devriminden beri dünya ekonomisinin tarihi, hızlanan teknolojik ilerlemenin sürekli ama eşitsiz ekonomik büyümenin ve giderek artan küreselleşme ve global düzenin tarihi olmuştur. Bugün ağ toplumlarının bize getirdiği yenilikler içerisinde iletişim bireyselleşmiş facebook, twitter, instagram gibi sosyal ağlar üzerinden insanlar sosyalleşmektedir.

Peki ağ toplumları ile neler değişti?

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Zeynepcan Sarıçiçek

Zeynepcan Sarıçiçek

Merhaba, benim adım Zeynep Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Beni takip etmek isterseniz hem Moblobi.com'da "ZEYNEP CAN'IN DİJİTAL DÜNYASI" köşemden hem de Instagram adresimden takip edebilirsiniz. Instagram: zeynepcansaricicek


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı