Stalk; sosyal medyanın kişiyi gizli bir takibe yöneltmesi oluyor. Sosyal medyanın popüler bir aktivitesi olarak tabir edilen stalk, gençler için vazgeçilmez bir rutin haline gelmiş durumda. İnsanlar çok sevdiği, ulaşamadığı, kıskandığı, nefret ettiği çoğu kişiyi sosyal medya sayesinde takip ediyorlar. Takip ettikleri kişinin nasıl bir hayat yaşadığı, ne giyindiği, nerede olduğu, kimlerle olduğu gibi pek çok detaya ulaşıyorlar. Peki, sosyal medyada stalk yapmak size göre ne kadar doğru?
Sosyal Medyada Stalk Yapmak
Sosyal medyada gizlice birilerini sürekli kontrol eden kişi Stalker olarak tanımlanmakta. Sosyal mecralarda stalk yapmak için takip edeceğiniz kişinin paylaşımlarını detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Paylaşılan hikaye ve fotoğraflarda stalk’ladığınız kişi hakkında bilgilere çok kolay ulaşabilirsiniz. Bu tarz platformlarda çoğu insan konum bildirme özelliğinden yararlanıyor. Gizlice kontrol ettiğiniz kişi, sosyal medyada aktif bir kullanıcı ise mutlaka yerini bildirir. Kişinin hikayesine baktığınızda ince detayları yakalayarak başarılı bir stalker olabilirsiniz.
Özellikle bazı kişiler son derece profesyonel bir şekilde stalk yapabiliyor. Bazı stalker’lar ise ufak hatalar ile kendini ifşa edip yakalanabiliyor. Yanlışlıkla fotoğraf beğenme, hikaye görüntüleme, hikayeye ifade gönderme, takip isteği atarak geri çekme gibi durumlar olabiliyor. Her etkileşim, bildirim olarak karşı tarafa gittiği için acemi bir stalker iseniz yakalanmanız oldukça yüksek.
Kişisel hesaplarınız üzerinden klasik bir şekilde stalk yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise sahte hesaptan gizlice takip etme seçeneğidir. Sahte stalker hesabı açarak stalk yapabilirsiniz. Sahte bir hesap açarak stalk yapmak aşırı hastalıklı bir durum olabiliyor. Sosyal medya hesabınız açıkken hikayenizi inceleyen fotoğrafsız hesaplar genelde sahte oluyor. Stalk’landığını düşünüyorsanız ve rahatsız oluyorsanız hesabınızı kilitleyebilirsiniz.
Stalk yapmak, kişiyi rahatsız edici bir şekilde gerçekleşmiyorsa suç sayılmıyor. Gizlice takip edilen kişinin verilerini çalarak paylaşım yapan insanlar da mevcut. Stalk olayını bu şekilde kötüye kullanan kişilerin yaptığı tacize giriyor ve siber suç olarak sayılıyor. Stalk yaparak durumu kötüye kullanan kişiye ceza uygulanabiliyor. Siz de merak ettiğiniz insanları sessizce takip edebilirsiniz. Kişinin neler yaptığı hakkında kolaylıkla gözlem yapabilirsiniz.
Peki sizce Stalk yapmak doğru mu? Siz sosyal medyada stalk yapıyor musunuz? Stalk yapmak hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir
“Stalk Yapmak İçin 4 Farklı Tüyo” okumak için buraya tıklayın.
“Stalk Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler!” okumak için buraya tıklayın
“Stalk Yapma İçin 9 Yol” okumak için buraya tıklayın.
“Profesyonel Bir Stalker Nasıl Olunur?” okumak için buraya tıklayın.
“Sosyal Medyada Stalk Yapmak” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.