İşte TikTok Çılgınlığı ve Tehlikeleri!

Günümüz insanı her kim olursa olsun ya da her nerede olursa olsun artık adını kolayca kitlelere duyurabiliyor. İnternetin ve sosyal medyanın bizlere sunduğu kısa süreli şöhret olma sevdası ve bu şöhret olma yolunda atılan adımlar kimi zaman bir hastalığa neden oldu. Bu hastalık İnstagram, Facebook, Twitter, Youtube derken şimdi de TikTok kanalıyla insanları ele geçiriyor.

Dünya genelinde birkaç aydır TikTok rüzgarı esiyor. Bu uygulama dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok indirilen uygulamalar arasında yerini aldı bile. Yaklaşık yarım milyar kişi TikTok ‘u kullanıyor. Hatta uygulamanın sahibi olan firma dünyanın sahibi olan kişi dünyanın en zenginleri listesine girmeyi dahi başardı. Peki TikTok nedir? Nasıl kullanılır? Zarar ve endişe duyulan, hakkında olumsuz pek çok davaya sebep olan, dikkat edilmesi gereken konular neler? İşte detaylar…

13 yaş altının kullanması yasak…

TikTok , kendisini küresel bir video topluluğu olarak tanıtıyor. Platformda kendinize kısa 15 saniyelik videolar videolar oluşturuyor ve paylaşıyorsunuz. Ancak aslında bakarsanız sadece 15 saniye ile de yetinmeyebiliyorsunuz. Çünkü dilerseniz bu videoları birbirine ekleyebiliyor ve çok daha uzun videolar da oluşturabiliyorsunuz. Videolarınıza efektler, müzikler, etiketler, çıkartmalar, sesler ekleyebiliyor; filtreler uygulayabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz videoları birleştirebiliyor, kırpabiliyor, kesebiliyor, kopyalayabiliyorsunuz. Size bu gibi şeyleri yapmanızı sağlayacak çeşitli düzenleme araçları da sunuyor.

Uygulamayı kullanmak için 13 yaşından büyük olmanız şartı koşulmuş. Ancak 13-18 yaş arasındaysanız yine de uygulamayı kendi kendinize kullanamıyorsunuz. Uygulamayı kullanıp, hesap açabilmeniz için öncesinde ebeveynlerinizden onay aldığınızı beyan etmeniz gerekiyor. Tabi bu durum uygulamada böyle, pratikte ise ne yazık ki uygulanmıyor.

En çok kullanılan uygulamalar arasında…

Uygulama Çinli bir teknoloji şirketi tarafından hayatlarımıza sokulmuş. Bu şirketin adı ByteDance. Şirketin sahibi ise 35 yaşındaki bir yazılımcı. Bugün ise TikTok  uygulaması, Uber gibi startupları da gerisinde bırakarak dünyanın en değerli startup‘ı olmuş ve aynı zamanda sahibi ise dünyanın en zenginleri listesinde 218. sıraya; Çin’in en zenginleri arasında da 35. sıraya oturmuş.

TikTok, Android ve iOS platformlarında ücretsiz olarak yer alıyor. Kullanıcı verilerine bakıldığında uygulamanın 2018 yılı itibariyle dünya genelinde 600 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya ulaştığı söyleniyor. Uygulamayı en çok indiren ilk 3 ülke ise Hindistan, Amerika ve Türkiye. Türkiye’de 2018 verilerine göre 30 milyon kez uygulamanın indirildiği biliniyor. Ülkemizde 2019 yılı itibariyle tüm Android uygulamaları içerisinde en fazla indirilen 3.uygulama; iOS‘ta da 6.uygulama olma özelliğine sahip olmuş.

Eleştiriler büyüyor…

TikTok uygulaması en çok gençler tarafından kullanılıyor. Kullanıcıların yüzde 58’i 11-35 yaş arasında. Yaş sınırının aksiye kullananların en çoğu yani yüzde 35’in 11 ile 20 yaş arasında bulunuyor.

Uygulama popüleritesini saçmalıklar, komiklikler ve gariplikler üzerine kurmuş olmasına borçlu. Çünkü bu tuhaflıklar sosyal medyada oldukça ilgi bulmuş. Ancak platforma ilgi olduğu kadar eleştirilerde son dönemde oldukça artmış durumda. Uygulamanın özellikle gençlerin gelişimini olumsuz etkilediği söyleniyor. Paylaşılan içeriklere bakıldığında aslında bu eleştiriyi haklı çıkarır nitelikte olduğu görülüyor. Çünkü içeriklerin bir çoğu küfür, tehlikeli davranışlar, şiddet, çıplaklık, suç ve yoğunlukla da cinsel içerikli öğeler olduğu görülüyor.

Kullanıcıların yaş sınırı olsa da uygulamada maalesef yaş sınırının çok altında olan kişilerin kullandığı biliniyor. Dolayısıyla platform özellikle onu kullanan çocuklar ve gençler için tehlike oluşturuyor. Hatta uygulama, Fransa, Çin, Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde tehlikeli bulunup incelemeye alınmış durumda. TikTok ‘a Amerika’da da 5.7 milyon dolar para cezası kesilmiş ve 13 yaş altı kullanıcılar tarafından yüklenen tüm videoların silinmesi istenmiş.

Peki TikTok nelere sebep oluyor? Uygulamayı kullananları bekleyen ne? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Zeynepcan Sarıçiçek

Zeynepcan Sarıçiçek

Merhaba, benim adım Zeynep Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Beni takip etmek isterseniz hem Moblobi.com'da "ZEYNEP CAN'IN DİJİTAL DÜNYASI" köşemden hem de Instagram adresimden takip edebilirsiniz. Instagram: zeynepcansaricicek


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı