Facebook Yolları Bulmanıza Yardım Edecek!

Günümüz dünyasında vazgeçemediğimiz yeni alışkanlıklarımızdan biri de kuşkusuz ki navigasyonlarımız ve harita uygulamalarımız. Gittiğimiz yeni yerlerde doğru yolları keşfetmek hatta bazen bildiğimiz yerlerde bile alternatif rotalar bulmak için bu yol haritası uygulamalarını kullanıyoruz. Bunların başında kuşkusuz ki Apple, Google, Yandex gibi uygulamalar geliyor. Şimdi ise dengeleri değiştirecek yeni bir isim bunlar arasına katılmaya hazırlanıyor. Sosyal medya devi Facebook yapay zeka ile geliştirdiği yeni teknikleri yol haritalarında kullanmaya başlıyor. İşte detaylar…

Facebook haritalarla yolları bulmaya nasıl yardım edecek?

Haritaların çoğu gelişmiş alanlar için oluşturulmuştur. Ancak toprak, çakıl veya asfaltsız yollar gibi dünyanın çoğunluğunu da dikkate almazlar. Google Haritalar ve Apple da kullanıcılarına yol haritaları temin etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Fakat bunların da odaklarının büyük şehirlerde gezinmek, sürücülerin, bisikletçilerin, toplu taşıma araçlarının ve yürüyüşçülerin iyi bilinen işletmelere ve adreslere ulaşmalarını sağlamak olarak söylenebilir. Dolayısıyla elbette bu haritalara da çoğunlukla toprak ve çakıl yollar dahil değil.

Apple, Google ve Yandex gibi liderlerin olduğu harita uygulamaları arasına bir yenisi daha ekleniyor diyebiliriz. Üstelik oldukça iddialı bir isim olan sosyal medya devi Facebook da artık harita hizmeti sunuyor olacak. Facebook halihazırda, OpenStreetMap‘te yapay zeka destekli yol izlemeyi gerçekleştirmek için bir proje yürütüyor. Bu arada bilmeyenler için hemen paylaşalım OpenStreetMap, dünya çapında bir harita oluşturma projesi… Facebook projesini, birkaç aşamada gerçekleştirmeye başladı bile denilebilir. Örneğin halihazırda Tayland ve Endonezya’daki yerel OpenStreetMap topluluklarını içermiş durumda.

Facebook yapay zeka araştırmacıları harita oluşturmak için yeni bir yöntem üzerine çalışıyorlar. Bu yöntem derin öğrenme ve de uydu görüntülerini kullanarak yol ağlarını tahmin etmek üzerine kurulu.

Facebook, bu projesinde çok uzaklara giden kişilerin bulundukları yerlerde modern hizmetlere ulaşabilmesini de amaçlıyor. Bu amaçla da geçtiğimiz bir buçuk yıl boyunca Tayland’daki 300.000 kilometreden fazla yolun haritasını çıkardı. Böylece OpenStreetMap projesine de katkıda bulundu.

Bu da, yapay zeka sayesinde bilgisayar tarafından okunabilen yolların uydu görüntüleri üzerine koyulması işlemini hızlandıran, makine öğrenmesi için geliştirilmiş bir etiketleme aracı olan RapiD’yi yarattı.

RapiD aslında, web tabanlı iD harita editörünün açık kaynaklı bir uzantısı olarak tanımlanıyor. İnsan hakemlerin haritalarda çalışmasına izin veriyor. Bu, doğru yol sistemlerinin belirlenmesine de yardımcı oluyor ve en iyi sonuçları elde etmek için yerinde güvenlik kontrolleri sağlıyor.

Haritalarda sunulan alanların hangisinin gerçekten yol olduğunu deşifre etmek çok önemlidir. Örneğin kuru nehir yatakları yol olarak görünebilir. Facebook ’un ortaya koyduğu bu yapay zeka sistemleri, uydulardan alınan görüntülerle, bu yolları doğrulamaya yardımcı oluyor.

Yeni yöntem, karayolu ağı tahminlerinin ve haritalamanın doğruluğu açısından en gelişmiş sonuçları elde ediyor. Peki araştırmacılar bunu sağlamak için hangi yöntemleri kullandılar? Facebook’un bu projesi yol haritalarının sınırlarını nasıl zorladı? Detaylar haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Rukiye Şenol

Rukiye Şenol

Merhaba, ben Rukiye İstanbul Üniversitesi İktisat 3. Sınıf öğrencisiyim. 11 yıldır Karate sporu ile ilgilenmekteyim ve milli sporcuyum. Burada ilgimi çeken ve bende merak uyandıran konular hakkında yazıyorum eğer senin de ilgini çekiyorsa Moblobi.Com da kendi köşemde bekliyorum :) Moblobi: https://moblobi.com/author/rukiye-senol/ E-posta: rukiyesenol9@gmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı