Çalışanlar Sosyal Medya Paylaşımlarını Gizliyorlar!

Çalışanların yüzde 90’ı elbette gün içerisinde birçok kez internete giriyorlar. Bu da bazı durumlarda çalışan kişilerin özellikle iş günlerinde ve ötesinde hem özel hem de iş yaşamlarını ayırt etmelerini zorlaştırabiliyor. Yapılan araştırmalara göre çalışanların büyük bir çoğunluğu sosyal medya paylaşımlarını patronlarından gizliyorlar. Hatta bu gizlilik iş arkadaşlarına kadar uzanabiliyor. İşte detaylar…

Sosyal medya paylaşımlarımızı patronumuzdan gizliyoruz!

Kaspersky Lab tarafından hazırlanmış olan Global Gizlilik Raporu ilginç bazı verileri ortaya koydu. Çalışanların neredeyse üçte biri (yüzde 35) sosyal medya paylaşımlarını patronlarından gizliyorlar. Üstelik bu gizliliği sadece patronları için değil iş arkadaşları içinde uyguluyorlar. Araştırma, çalışanların yaklaşık yarısından fazlasının (yüzde 60) sosyal medya paylaşımlarını beraber çalıştıkları iş arkadaşlarının da görmesini de istemediklerini gösterdi. Yani sosyal medya paylaşımlarımızı iş yerindeki ne patronumuzun ne de çalışma arkadaşlarımızın çoğunlukla görmesini istemiyoruz..

Çalışan bir kişi hayatının yaklaşık olarak 13 yıl 2 ay gibi uzun bir süresini iş yerinde geçiriyor. Bu süre her ne kadar işyerinde geçiyor olsa da aslında tamamen iş ile ilgilenerek ya da terfi alarak geçmiyor. Çoğu kişi (yüzde 65) işyerinde her gün işle ilgisi olmayan web sitelerine de girdiklerini kabul ediyorlar.

Ülkemizdeki çalışanların yaklaşık olarak neredeyse 5’te 1’i (yüzde 19) hangi sitelere girdiklerini saklı tutmayı yani işverenin bunu bilmemesi gerektiğini düşünüyorlar. Daha ilginç olanı ise çalışanların yarısından fazlası (yüzde 60’ı) ise internette ne yaptığını arkadaşlarının dahi bilmesini istemiyor. Bu da bize aslında, iş arkadaşlarımızı ofisteki tembellik yapma zamanlarımıza yönelik bir tehdit olarak gördüğümüzü gösteriyor. Yani bireylerin iş ortamlarında yer alan kişilerle çoğunlukla resmi bir  ilişkileri olduğu söylenebilir.

Öte yandan bakıldığında, çoğu kişi için ise, sosyal medya faaliyetleri çok daha açık bir şekilde ilerliyor. Bu kişiler sosyal medyadaki faaliyetlerini yine patronlarıyla paylaşmayı tercih etmeseler bile; iş arkadaşlarıyla paylaşmayı uygun buluyorlar.

Çalışanlar sosyal medya paylaşımlarını neden gizliyor?

Çalışanlar hem azalan verim hem de şirket imajı gibi sebeplerle bir gün gelip çalıştıkları şirketin, kendilerinin sosyal medya hesaplarını takip etmesinden çok endişe duyuyor. Hatta şirketteki kariyer kararlarının bir gün buna göre veriliyor olabileceğinden büyük korku duyuyor. Bu tür sebepler, ülkemizdeki kullanıcıların büyük bir bölümünün (yüzde 35) sosyal medya paylaşımlarını patronlarından gizlemeye yönlendiriyor. Hatta büyük bir bölümünün (yüzde 43) bunu çalışma arkadaşlarından bile gizlemesine sebep oluyor.

Her 4 çalışandan 1 tanesi (yüzde 25) mesajlarıni ve de e-posta içeriklerini işverenlerine göstermeye karşılar. Hatta bu araştırmaya Türkiye’den katılanların küçük bir kısmı olan yüzde 5’lik bir kesim kişisel bilgilerinin sızdırılmış olmasından dolayı kariyerlerinde zarar görmüş. Bu nedenle de insanların pek çoğu iş yerlerindeki ilişkilerini zedelememeye ve hatta itibar kazanmaya çalışıyorlar.

İnternet artık günlük hayatımızın bir parçası. Bu sebeple de iş ve günlük hayatlarımızdaki dijital yaşantılarımızdaki sınır çoğunlukla kayboluyor. Bu aslında hem lyl hem de bura kötü bir durum. Ama dijital çağda yaşıyor olmanın bir yolu da bu. Çalışanlar mutlaka sosyal medya paylaşımlarına ve işyerlerinde girmiş oldukları web sitelerine mutlaka dikkat etmeliler. Çünkü internette yanlış anlaşılmaya yol açacak tek bir hareket bile, çok çalışan ve hatta çok hırslı olan çalışanlar dahil kariyerlerinde geri dönüşü olmayan oldukça uzun vadeli bir etkiye sebep olabilir.

Günümüz dünyasında yaşadığımız dijital çağda çalışanların, internet tehditlerinden korunmak için bazı temel adımlar atması önemli.

Peki çalışanlar bu tehditten korunmak için ne yapmalı ve ne yapmamalı? Çalışanlar için ipuçları haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı