Depremde İletişim Hattı Kesilirse Nasıl Haberleşilebilir?

Deprem ülkemizin bir gerçeği. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız deprem ise bunu bize bir kez daha hatırlattı. Özellikle deprem anında operatörler kaynaklı yaşanan iletişim kopukluğu neredeyse tüm gün sürdü ve pek çok kişi tüm gün boyunca sevdikleriyle haberleşemediği için büyük endişe ve stres yaşadılar. Deprem bu kadar hayatımızın içerisindeyken ve yaşanabilecek bu gibi olumsuz senaryolar söz konusuyken elbette ki bunlara uygun önemler almak şart oldu. Bu önemlerden bir tanesi de internet ve iletişimin koptuğu bu gibi durumlarda acaba telefonumuzdan offline yani çevrimdışı olarak onlarla haberleşebilir miyiz? Aslında bunun bir yolu mümkün. İşte detaylar…

Deprem gibi durumlarda iletişimde neler yaşanıyor?

Geçtiğimiz haftalarda yani 26 Eylül Perşembe günü İstanbul’da Silivri merkezli bir deprem meydana gelmişti. 5,8 büyüklüğündeki deprem, tam anlamıyla yürekleri ağızlara getirdi. Bir yandan can havli ile insanlar kendilerini dışarıya attılar ve elbette ki hemen yakınlarının ya da sevdiklerinin iyi olduklarını öğrenmek için telefonlarına sarıldılar. Ama ne yazık ki sevdiklerine ulaşamadılar. Çünkü deprem sonrasında uzun bir süre operatörlerden kaynaklı olarak telefonlarımız çalışmadı. Artçıların meydana gelmesi ise insanları daha da endişelendirdi. Hatta hemen sonrasında okulların da tatil edilmesi pek çok ebeveynin çocuklarına da ulaşamamasına sebep oldu. Haber alamamak daha da kötüsü haber veremeyecek durumda kalmak bu gibi durumlar için çok stres ve endişe verici bir ortam yarattı.

Operatörlerin bazıları bir süre sonra iletişim sağlayabilir duruma geldi fakat Türk Telekom‘daki aksaklık tüm gün devam etti. İnsanlar bu aksaklık için oldukça tepkililerdi ve bu tepkilerini elbette ki sosyal medya platformlarından dile getirdiler. Konu ile ilgili Türk Telekom tarafından yapılan açıklama ise kullanıcılar hiç tatmin etmedi. Bu açıklamaya göre altyapı yenileme çalınması sırasında depremin meydana geldiği bu yüzden aksaklık yaşandığı belirtildi. Açıklamada, kullanıcılardan da özür diledi. Depremde baz istasyonlarının zarar görmemesine rağmen aksaklık yaşanması ise elbette ki akılları karıştırdı.

Türk Telekom yaptığı bir diğer açıklamada ise yaşanılan aksaklığın sesli aramalardaki yoğunluktan kaynaklandığını belirtiyordu. Bu aksaklığı telafi etmek amacıyla bir özür mahiyetinde kullanıcılarının hatlarına 2 ay boyunca, aylık 5 GB olmak üzere toplamda 10 GB internet tanımladı. Bu elbette ki o zor anında sevdiklerine ulaşmayıp tüm günü endişe içinde yaşayan kullanıcıların bu stress dolu dakikarını elbette ki telafi edemeyecek bir özür olarak görüldü hatta sosyal medyada da çokça tepki topladı.

Deprem gibi iletişimin koptuğu durumlarında çevrimdışı olarak nasıl haberleşebiliriz?

Depremin olduğu gün pek çok kişi Whatsapp gibi platformlar aracılığı ile birbirleriyle haberleşebildi. Hatta popüler mesajlaşma platformu Whatsapp günün kahramanı oldu. Ancak elbette sözkonusu günde internetin erişilebilir olması Whatsapp’tan haberleşmeyi sağladı. Ancak bazı olası durumlarda internetin de olamayabileceği unutulmamalı. Hatta bunu şimdiden düşünen pek çok kişi bu olayın yaşanması üzerine ve ileride benzer durumlarla karşılaşabilme riski üzerine çevrimdışı yani internete gereksinim duymadan çalışan uygulamaları yüklemeye başladılar.

Deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemiz, bizi de deprem gibi doğal afetler konusunda tedbir  almaya mecbur ediyor. Bu gibi ekstrem durumlarda internete ihtiyaç duymadan kullanabileceğiniz bir uygulamadan bahsedelim. Bu uygulamanın adı Bridgefy. Bridgefy offline olsanız dahi sadece Bluetooth’u kullanarak arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle iletişim kurmanıza imkan sağlayan bir çevrimdışı mesajlaşma uygulaması.

Peki Bridgefy uygulaması nasıl kullanılır? Bu gibi doğal afet durumlarında internet veya operator bağlantısı olmadan telefonumuz ile nasıl haberleşebiliriz? Detaylar haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Esmanur Yaşar

Esmanur Yaşar

Merhaba ,Ben Esmanur.İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü 2.Sınıf Öğrencisiyim. Kendimi hayallerini bulutlara nakışlamış bir deli olarak tanımlıyorum. Python öğreniyorum ve ekonomiyi yakından takip ediyorum. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/esmanur-yasar/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı