Bu Uygulamalar Başınıza Bela Olabilir!

Akıllı telefonların sürekli değişen ve gelişen mobil uygulamalar birçok ihtiyacımıza cevap veriyor. Sahip olduğu niteliklerle günlük hayatımızda mobil bankacılıktan, fotoğraf düzenlemeye varıncaya değin çok farklı alanlarda bizlere kolaylık sağlıyor. Ama uzmanlar bu masum ve faydacı taraflarına çok fazla güvenilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Son dönemlerde yapılan araştırmalar Google Play’deki yasal görünümlü olan bazı fotoğraf düzenleme uygulamalarının hırsızlık ve para çalmak amacıyla kullanılan birtakım zararlı yazılımları barındırdığını keşfetmişler. Bu zararlı uygulamalarla ilgili işte detaylar….

Bazı yasal görünümlü mobil uygulamalar aslında yasal değil!

Çağımızın en büyük ve en fazla hayatımızın içerisine giren teknolojisi kuşkusuz ki insanların elinden düşürmediği akıllı telefonlar oldu. Android telefonların uygulama indirmek için kullandığı Google Play Store; yazılımcılar ve meraklıları tarafından geliştirilen ücretli ve ücretsiz pek çok uygulamaya sahip. Oyun, sosyal medya uygulamaları, mobil bankacılık ve hatta bazı üniversitelerin mobil destekli ders çalışma uygulamalarına kadar pek çok türde uygulama bulunuyor. Ancak bu uygulama mağzasının birçok olanağa sahip olmasının yanında bazı zararlı yazılımcıları ve onların zararlı yazılımlarını içeren uygulamaları da içerisinde barındırdığı yapılan araştırmalar ile ortaya çıkmış durumda. Üstelik bunlardan bazılarının yasal görünümlü olması sebebiyle kullanıcıların dikkatini çekmeden telefonlarına girdiği ve pek çok kötü niyetli amaçla kullanıldığı da tespit edilmiş.

Hangi mobil uygulamalar zararlı yazılımlar içeriyor?

Android işletim sistemindeki cihazların uygulama indirmek amaçlı kullanılan mağazası olan Google Play Store‘daki içerikler ve mobil uygulamalar sıkı bir biçimde filtreden geçiriyor. Hatta uygulamları mağaza içerisine alırken onların yasal ve güvenlikli olmasına da özellikle dikkat ediyor. Ancak son zamanlarda bazı fotoğraf düzenleme uygulamalarında ciddi güvenlik açıkları olduğu ortaya çıktı. Örneğin Pink Camera adlı uygulama bunlardan sadece biri.

Güvenlik uzmanları yaptıkları araştırmalarda, Google Play Store uygulama mağazasında yasal görünümlü olarak yer alan fotoğraf düzenleme uygulamalarından bazılarında para çalmak ve hırsızlık amacıyla kullanılan bir zararlı yazılım olduğunu keşfettiler. Bu zararlı yazılımın adı MobOki.

Mobil uygulamalardaki zararlı yazılımlar bilgilerimize nasıl ulaşıyor?

Zararlı yazılımların olduğu çoğu vakanın, yarım çalışan mobil uygulamaların içerisine saklandığı tespit edilmiş. Bu uygulamalar yani yarım çalışan mobil uygulamalar, ilk bakışta başarısız olan yani indirmeye çalıştığınızda indirilemeyen veya tam olarak kullanamadığınız uygulamalar. Bunlar, size genellikle masum ve yasal bir uygulama denemesi gibi görünüyorlar. İçlerinde de gerçekten fotoğraf düzenleme özellikleri bulunuyor. Hatta güvenilir olan Google Play Store mağazasından indiriliyorlar. Bunlardan biri olan “Pink Camera” gibi zararlı uygulamalarının kullanıcılar tarafından şüphe çekmemelerinin nedeni de aslında bunlar…

Örneğin kullanıcılar “Pink Camera” gibi mobil uygulamalar ile resimlerini düzenlemeye başladıklarında uygulama hemen bildirimlere erişim sizden izni istiyor. İşte arka plandaki bu zararlı faaliyetler de bu izni sizden almakla başlıyor. Uygulamanın sizden sözde bildirim göndermek için aldığı bu izin ile sizi bazı ücretli mobil abonelik servislerine üye yapması mümkün hale geliyor. Bu ücretli mobil abonelik servisleri ise genellikle cep telefonu faturanıza eklenen günlük bazı ödemeler karşılığında hizmet verdiklerini söyleyen web siteleri oluyor.

Peki bu zararlı yazılımları önlemenin bir yolu var mı? Bu uygulamalar bilgilerimize nasıl giriyor? Bunu nasıl anlarız ve nasıl önleriz? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Hümeyra Gönültaş

Hümeyra Gönültaş

Merhabalar, ben Hümeyra Gönültaş İstanbul üniversitesi psikoloji 4. Sınıf öğrencisiyim. Moblobi. Com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Bilimin ve onun önemli bir pozisyonu olan teknolojinin gidişatı her daim beni cezbetmiştir. Merakıma ve meraklısına karalıyorum :) Yazılarımı Moblobi.com'daki köşemde takip edebilirsiniz. Moblobi: https://moblobi.com/author/humeyra-gonultas/ E-posta: humeyragonultas79@gmail.com humeyragonultas79@gmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı