Android Telefonunuzdaki Verilerinizi Korumak için 10 İpucu!

Android telefon kullanıcılarının, telefonlarındaki hassas verilerini ve kişisel verilerini korumaları için 10 pratik ipucu, haberimizde...

Kullandığımız cihazlarda gizli bilgiler, galeride fotoğraflar, banka ve sosyal medya gibi uygulamalarda kişisel bilgilerimiz ve hassas veriler bulunduruyoruz. Ancak yeteri kadar önlem almazsak bu verilere başkaları tarafından ulaşılması hiç de zor değil. Cep telefonundaki hassas verileri korumak için alabileceğiniz bazı önlemler var. Android telefon kullananlar için hassas verileri korumak için 10 pratik ipucu, haberimizde…

Android telefon kullanıcılarının hassas verilerini korumaları için 10 ipucu:

Android telefon ya da cihazlarımızın hassas veriler içerdiği bir gerçek. Ancak Android cep telefonumuzu ve içerisindeki bu verileri korsanlardan korumamız gerekiyor. Çünkü bu veri korsanlarının ya da siber suçluların, telefonunuzda bulunan hassas verilere erişim sağlamaları hiç de zor olmuyor.

Bunun için en önemli şey “bana bir şey olmaz” tavrından uzaklaşmak. Android telefonumuza siber suçluların ya da bilgisayar korsanlarının hassas verilere her an saldırabilirler gibi bir tavır almamız gerekiyor. Dikkat etmezsek, en kötü senaryolardan biriyle karşılaşabiliriz. Bilgisayar korsanlarının telefonlardaki hassas verilere erişmesi ve kimlik avı dolandırıcılığı yapabileceği ihtimaliyle yüzleşebiliriz. Android cep telefonu kullananların hassas verilerini korumak için alabilecekleri 10 pratik önlem şöyle:

1- İşletim sistemi güncellemesi yapın

Android telefon kullanıcılarının sahip oldukları hassas veriler için öncelikle Android işletim sistemi güncellemelerini zamanında yüklemeleri önemli. Böylece olası güvenlik saldırılarına karşı önlem alıp hassas verileri koruyabilirsiniz.

2- Telefon kilit ekranı aktifleştirin

Telefon içerisindeki hassas verilere ve fotoğraflara kimsenin erişmesini istemiyorsanız; telefon kilit ekranını aktifleştirmek ilk adımınız olabilir. PIN, yüz kilidi ya da parmak izi seçeneklerinden birini tercih ederek ekran kilidini aktif hale getirin.

3- Uygulama kilidi aktifleştirin

Android cep telefonu içerisinde yer alan uygulamalara kilit özelliği getirin. Örneğin, AppLock fotoğraflar, mesajlar gibi uygulamaları kilitleyerek hassas verilere erişimi kısıtlar.

android telefon veri koruma moblobi

4- Uygulamalarda oturum kapatın

Her gün aktif olduğunuz uygulamalardan oturumu açık bırakmak yerine, çıkış yapmak hassas veriler güvenliğini sağladığı iddia ediliyor.

5- Cihazı şifreleyin

Android cep telefonunu şifrelemek, bilgisayar korsanlarının belleğe erişim sağlamasını engellediği ve hassas verileri koruyabileceği iddia ediliyor. Android cep telefonu şifresi etkinleştirmek için yapmanız gerekenler ise şöyle:

  • Öncelikle telefonunuzdan “Ayarlar” bölümüne girin.
  • Ardından “Güvenlik” sekmesini tıklayın.
  • Burada yer alan “Cihazı Şifrele” adımlarını uygulayın.

6- Cihazı kilitleyin

Android cep telefonu çalınması ya da kaybolması ihtimali başınıza gelirse cihazı uzaktan silin. Google’ın web sitesi, Android cihazı uzaktan tespit eder, cihazı kilitler ve cihazı silmeyi gerçekleştirir.

7- Cihaz uygulamalarında seçici olun

Android telefonlara, Google Play Store aracılığıyla yüklenen uygulamaların telefonun güvenliğini arttırdığı ve hassas verileri korumaya yardımcı olduğu iddia ediliyor. Yine de veri sızıntıları, virüs, siber suçlar ve casuslara karşı kesin bir güvenlik vaat edilmiyor.

8- Ağ trafiğini izleyin

Bahsedilen veri sızıntısını izlemenin bir yolu da Android cep telefonu ağ trafiğini kontrol etmek. Bunun için yapmanız gerekenler şöyle:

  • Telefonunuzun “Ayalar” bölümüne girin.
  • Buradan “Veri Kullanımı” sekmesine gidin.
  • Buradaki ekranda uygulamaların veri tüketimine dair bilgi edinebilirsiniz.

9- Uygulama temizleyin

Telefonlara yüklenen her uygulama elbette ki güvenilir değil. Özellikle popüler oyun uygulamalarında problemler olabiliyor. Uygulama sayısı arttıkça veri sızıntısı ihtimali artacağı için hassas verileri korumanın bir koşulu, kullanılmayan uygulamaları silin.

10- VPN kullanın

VPN kullanımı cihazdaki tüm bilgileri şifreliyor. Özellik, korsanların hassas veriler hakkında bilgi toplamasını, giriş yaptığınız web siteleri ve kullandığınız hizmetleri gizli tuttuğu iddia ediliyor.

Peki siz Android telefon kullanıyor musunuz? Cihazınızdaki hassas verileri korumak için neler yapıyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Kaybolan Android Telefon Nasıl Bulunur?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Android Sürümünüzün Güncel Olduğunu Nasıl Anlarsınız?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Android Telefonlarda Pil Tasarrufu Nasıl Yapılır?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Busenaz Mutlu

Busenaz Mutlu

Merhaba! Ben Busenaz, Sosyoloji alanında lisans eğitimimi tamamladım. Dijitali anlaşılır bir hale getirmek adına Moblobi’de yazılar yazıyorum. Moblobi’de yazılarımı disiplinlerarası bilgi birikiminden yararlanarak hazırlamaya gayret ediyorum. Yazılarımı incelemeniz için sizleri köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı