Girişimlerin Başarısızlık Sebepleri!

Girişimlerin başarısızlık sebepleri incelendiğinde pek çok sebeple karşılaşmak mümkün. Finansal kaynak bulamamak, pazarda ihtiyaç olmayan ürün çıkarmak veya nitelikli ekibin olmaması gibi sebepler başarısızlığın temel sebepleri arasında yer alıyor. Sözkonusu problemler ülkemizin ekosistemi açısından değerlendirildiğinde alternative çözüm yolları konusunda bazı gelişmeler var olduğunu söyleyebiliriz.

Finansal kaynak bulamamak

Para ihtiyacı konusundaki ihtiyacı, devletin vermiş olduğu teşvik ve hibe programları ile kısmen de olsa azaltmak mümkün olabilir. Bunların elbette sonuç odaklı oldukları veya olmadıkları tartışılır. Melek yatırımcılık ve ayrıca risk sermayeleri gün geçtikçe artıyor. Ancak halen daha  yatırımların yeterli olmadığı düşünülüyor. Bunun sebebini elbette sadece yatırımcılara bağlıyor olmak haksızlık olur. Ancak genel bir bilinç eksikliğinin var olduğunu söylenebilir. Çünkü hem melek yatırımcılar ve girişimciler yeterli bir bilinç düzeyinde değiller. Ancak tecrübe ve de  zamana bağlı olarak bu bilincin artacağı düşünülebilir. Aslında sözkonusu konuda her şeyin bireylere bağlı olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Bu konuda kurumların da bilinçleniyor olması gerekiyor. Hasan Aslanoba bu konuyu gerçekleşen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde oldukça yüksek bir ton ile pek çok şirketin üst düzey yöneticilerinin de yüzüne çarptı. Kurumlar bu gibi uyarılarla farkındalık oluşturarak; gelecekte eğer şirketlerini konumlandırabilmek istiyorlarsa ekosistemdeki girişimlerle işbirlikleri gerçekleştirmeleri gerektiğini anlamaya başlayacaklardır. Özellikle de dünyada başarılı bulunan ülkemizdeki bankacılık sektörünün bu alanda çaba harcıyor olması umutları arttırıyor. Kısacası finansal kaynak problemi özel sektör ve de devlet, işbirliği; ayrıca da eğitimle birlikte aşılabilecek gibi görünüyor.

Pazarda ihtiyaç olmayan ürün çıkarmak

Pazarın ihtiyacı bulunmayan bir ürünü piyasaya sürüyor olmak da girişimlerin başarısızlık sebeplerinden biri… Bu sorun; ürünü çıkarmadan önce bir araştırma yaparak; yüz yüze görüşme ve anket gibi bazı saha çalışmaları yaparak; sözkonusu Pazar ve ürün ile ilgili araştırmaları ve raporları inceleyerek; sektörün içinde olan ve tecrübe sahibi kişileri dinleyerek ya da yanında çalışıp bilgi edinerek; yurt dışındaki benzer örnekleri inceleyerek ve de son çare olarak da deneyerek aşılabilir. Çünkü pazarda var olan problemini herkes göremiyor olabilir. Hatta fark etmemiş de olabilir ya da problemin kaynağı henüz daha keşfedilmemiş de olabilir. Bu durumda da kendi gördüklerinize inanarak, ürünü piyasaya sürüyor olmaya da karar verebilirsiniz.

Nitelikli ekip olmaması problemi

Türkiye ekosisteminde yer alan girişimciler incelendiğinde; genel olarak girişimcilerin işlerini akrabaları, eşleri veya yakın arkadaşlarıyla kurdukları görülüyor. Ancak ekip oluşturma konusundaki konferanslarda veya kitaplarda bu genelllikle tavsiye edilmez hatta direkt olarak olumsuz değerlendirilir. Ancak bunun sebebi ülkemizde henüz ortak çalışma kültürünün var olmayışı veya  insanların birbirlerine oldukça zor güvenebiliyor olması olabilir. Ancak ülkemizden çok önce bu gibi yollardan geçmiş olan ekosistemler incelendiğinde bunun zaman içerisinde azalması gerektiği; ayrıca kişilerin niteliklerine bağlı olarak ortaklarını ve ekip arkadaşlarını seçiyor olmak zorunda kalacağı görülüyor.

Burada en önemli noktalardan biri kişilerin farklı araçlar kullanması veya çevrelerini genişletiyor olması gerekecek. Bunun için ise yapılabileceklerin başında girişimcilik etkinliklerine katılarak ya da farklı topluluklar içerisinde dahil veya üye olmak bir yöntem olabilir. Ülkemizde genellikle büyük şehirler yani İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirler dışında yapılan girişimcilik etkinlikleri ve oluşturulan topluluklar oldukça az. Büyük şehirlerde ise insanların iş yoğunluklarından, trafikten, işleri ve evleri arasında kalan sınırlı vakitler sebebiyle girişimcilik ekosisteminde yeni insanlar tanıyabilmek için bu fiziki etkinliklere katılması zor olabiliyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanlar artık en hızlı şekilde ve de en az çabayla sonuca ulaşmak istiyor.

Girişimcilik alanı için bu gibi durumlar düşünüldüğünde sosyal ağlar iyi bir alternative olabilir. Çünkü Türkiye’de Instagram, Facebook, LinkedIn ve Twitter başlıca kullanılan ağlar. Hal böyle olunca da özellikle Facebook ve de LinkedIn de girişimcilikle ilgili oldukça fazla grup olduğu görülebilir. Bu gruplardaki kişilerden biri belki de sizin aradığınız ortağınız ya da ekip arkadaşınız olabilir. Bunu anlayabilmek için ise kişilerin bu mecralarda en aktif oldukları saatlerde gönderi paylaşmanız gerekeri. Bunun sonrasında ise elbette paylaşımınıza ilgili veya ilgisiz birçok insan gelebilir. Hatta lüzumlu lüzumsuz pek çok yorum alabilirsiniz. Böyle bir durumda ise yapmanız gereken sabretmek ve doğru kişinin paylaşımınızı okuyup sizinle iletişime geçmesini beklemek. Bu durum az önce belirttiğimiz günümüzün gelişen teknolojiler ile en hızlı ve de en az çabayla sonuç alabilme isteğine elbette tezat bir durum. Böyle düşününler başka sosyal ağlar da yarralanabiliyor. Örneğin yurt dışında founder2be ve cofounderslab gibi web siteleri mevcut. Ancak bunların maalesef Türkiye’den aktif kullanıcıları oldukça az.

Çözüm

Bu gibi durumlarda yaşanan ve sizin de başınıza gelmiş olna bu problem özellikle belirtmek gerekir ki size özel değil. Pekçok kişi hatta ekosistemin tamamı bu gibi bir problemle karşılaşıyor. Bunun için en iyi çözüm ise girişimcilik ekosisteminde yer almak ve çalışmak isteyen kişilerin bir arada olduğu; ekip arkadaşı veya ortak arayışında olanları ise tanıştırabilen sosyal ve de dijital platformlardan yararlanmak olabilri. Ülkemizde bunlardan bir tanesi StartupHRStartupHR; girişimlerin başarısızlık nedenlerini ekip problemini çözmeyi hedefliyor. Hem web sitesi startuphr.org ile hem de app olarak indirilerek kullanılabiliyor. Bu sayede de aslında Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkıda bulunarak; girişimcilere karşılaştıkları en önemli problerden biri olan ekip  kurma konusunda da destek oluyor. Eğer  benzer süreçleri yaşıyorsanız StartupHR’a hemen ücretsiz üye olabilirsiniz.

Peki siz girişimcilik ekosisteminde yer lana bu sorunlar hakkında ne düşüyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşın


StartupHR’ın köşesini Moblobi.com’da takipte kalın 

StartupHR’ın tüm yazıları görmek için buraya tıklayın.

StartupHR’ı sosyal medyada takip etmek isterseniz:

Web sitesi: https://startuphr.org/
Facebook : @StartupHRorg
Twitter : @StartupHRorg
Linkedin: @startuphr
Youtube: startuphrorg

Etiketler
StartupHR

StartupHR

StartupHR, girişimcilik ekosistemine katılıp startuplarda yer alabileceğiniz, ortak ve stajyerler bulabileceğiniz, ekibinizi genişleterek startup veya teknoloji şirketinizi daha hızlı büyütebileceğiniz dijital ve sosyal platformdur. Web sitesi: https://startuphr.org/ Facebook : @StartupHRorg Twitter : @StartupHRorg Linkedin: @startuphr Youtube: startuphrorg


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı