Sanal Öğretim İçin Önemli İpuçları

Dijitalleşen dünyada uzun zamandır online eğitim kullanılmakta. Pandemiden kaynaklanan aksamalar nedeni ile kısa bir dönem öncesine kadar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanal öğretim sistemine geçilmişti.

Sanal öğretim sistemi ile üniversiteler, liseler ve ortaokullar online eğitimin nimetlerinden yararlandı. Ayrıca evde geçirilen sürelerde kendini geliştirmek isteyen insanlar da internetten ders görüyor. Özellikle eğitim alanında her ne kadar şu an yüz yüze eğitime geçilmiş olsa da son zamanlarda pandemi nedeni ile birçok okulda sınıflar kapatılmakta. Dolayısı ile ilerleyen zamanlarda tekrar online eğitimlere geçme ihtimali de muhtemel. Peki, öğretmenler için sanal öğretimi kullanmanın ipuçları nelerdir? Online dersler nasıl daha efektif yapılabilir?

Sanal Öğretimin İpuçları!

– Öğretmenler, Ders Verecekleri Platformun Arayüzüne Hakim Olmalı

Öncelikle eğitmenler, dersi verecekleri platformun arayüzünü iyi bilmeliler. Eğitmenler, Google Classroom, Zoom gibi uygulamalardan ders verebilirler.
Ayrıca arayüze hakim olmak, ders sırasında yaşanabilecek karmaşaların da önüne geçecektir.

– Öğrenciler İle İletişimde Bulunulmalı

Öğretmenler, öğrencileri ile iletişimde bulunmalı. Eğitmenler, özellikle öğrencilerin mental ve fiziksel sağlığını yakından takip etmeli ve ara sıra öğrencilerin velileri ile görüşüp bilgi alışverişinde bulunulmalıdır.

Bu sayede öğrencilerin derse ve öğretmenlerine olan ilgisi artacaktır.

– Dersler Önceden Planlanmalı!

Eğitmenler, verecekleri dersleri önceden planlamalı. Paylaşacakları slaytların yazı fontlarına ve metin uzunluğuna dikkat etmeli. Özellikle oldukça uzun yazılar ve küçük puntolar öğrencilerin dikkatini toplamasına engel olacaktır.

– Eğitimler Sessiz Bir Ortamda Yapılmalıdır

Öğrencilerin ilgilerinin dağılmaması için dersler sessiz bir yerde anlatılmalıdır. Mümkün ise sade bir arka plan seçilmelidir.

Hali ile evde rahat bir ortamda bulunan öğrencilerin ilgisinin dağılması daha kolaydır. Sade arka plan ve sessiz bir yer ilgilerini ders üzerinde tutacaktır.

– Derslerden Önce Hazırlık Yapılmalı

Dersten önce hazırlıklı olunmalı, imkan var ise deneme dersi yapılmalıdır.

Mikrofon, kulaklık, internet hızı gibi önemli noktalarda ders esnasında aksaklık yaşanması, öğrencileri de olumsuz yönde etkileyecektir.

– Dersler Olabildiğince Basit ve Sade Olmalıdır!

Dersler oldukça basit geçmelidir. Örneğin; çeşitli linkler verip ders esnasında öğrencileri makalelere boğarsanız odaklanma sorunları başlayacaktır.

Bunun yerine anlatacağınız konuyu ekranınızı paylaşarak kendiniz açmalısınız. Öğrenciler, sizin paylaşmış olduğunuz ekranı takip etmeli.

– Asla Katı Olmayın!

Yüz yüze eğitimdeki gibi katı olmayın. Bilindiği üzere normalde derse birkaç dakika geç kalınca derse alınmama durumları olmakta.

Yaşadığımız bu süreçte unutulmamalıdır ki online (çevrimiçi) eğitimi iyi kullanamayan, internet sorunları çeken öğrenciler de bulunmakta. Kurallarda fazla katı davranmak hem sizin hem de öğrenciler için daha sağlıklı olacaktır.

– Öğrencileri Derslere Katılmaya Teşvik Edin!

Öğrencilerin derse katılımını sağlamanız oldukça önemli. Bilgisayarlarında dersi alta alıp oyun oynayan, internette gezen öğrenciler de mevcut.

Bunun önüne geçmek için ara ara çeşitli sorular sorabilir, öğrencilerin kişisel görüşlerini öğrenebilirsiniz.

– Dersleri Mutlaka Kaydedin!

Verdiğiniz eğitimleri kaydetmeyi unutmayın! Önemli sağlık sorunları yaşadığı için derslere katılamayan öğrenciler olacaktır.

Çeşitli nedenler ile derse katılamayan öğrencilere daha sonra gerçekleştirilen eğitimleri gönderebilirsiniz. Ayrıca bu kayıtları, kendinizi online eğitimde değerlendirmek için de kullanabilirsiniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Uzaktan Eğitimi Kolaylaştıran 10 Uygulama!” okumak için buraya tıklayın.
“Eğitim Sistemi Blockchain Teknolojisi ile Değişiyor!” okumak için buraya tıklayın
“Stresi Azaltmak için 4 Online Terapi Uygulaması!” okumak için buraya tıklayın.

“Sanal Öğretim İçin Önemli İpuçları” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Buğra Özad

Buğra Özad

Merhaba, ben Buğra. Beykent Üniversitesi Yeni Medya bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Medya ve spor ile ilgileniyorum. Dijital yeni düzen hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız sizi Moblobi.com’daki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı