Sanal Öğretimde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey!

Pandemi ile birlikte hayatımızın bir parçası haline gelen sanal öğretim konusunda dikkat edilmesi gereken 10 şey, haberimizde...

Yıllarca sanal eğitim gerekli mi değil mi tartışması sürerken; geçirdiğimiz pandemi dönemiyle birlikte hayatımızın tam ortasında yerini aldı. Dünyada hızla yaygınlaşan sanal öğretim kaliteli ekipmanlarla ve doğru kullanımla beraber uygulandığı takdirde aslında çok verimli sonuçlar doğurabiliyor. Ancak sanal öğretimden doğru verimi almak için dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcut. Dikkat edilmesi gereken 10 şey, haberimizde….

Sanal öğretim konusunda gözden kaçırmamanız gereken 10 şey:

1- Kendinize uygun sanal platformu seçin

Öğrencilere vereceğiniz eğitimin gerekliliklerini karşılayan bir sanal platform seçilmesi önemli. Zoom gibi sanal öğretim konusunda sistematik bir düzen sağlayan platformları seçmeye gayret edebilirsiniz. Güvenlik sistemiyle kullanıcılarını koruyan ve gözeten bir uygulama olmasına da dikkat edin

2- Ön hazırlık yapın

Derse katılmadan önce online eğitim için iyi bir hazırlık yapın. Eğitimini vereceğiniz konunun sanal öğretime uygun olup olmadığına dikkat edin. Eğitimin süresini uzun tutmamaya özen gösterin. Bazı araştırmacılar bu süresinin 90 dakikayla sınırlı tutulmasını öneriyor. Eğer eğitim bu süreyle tamamlanamayacak kadar uzunsa; eğitimi bölümlendirerek tüm haftaya yayabilirsiniz.

Öğrencilerinize karşı öğretici bir dil kullanmaya ve onları anlamaya özen gösterin. Online eğitime adapte olamayan öğrencilerinizle zaman zaman bu konu hakkında özel olarak alıştırma yapın. Her şeyden önce öğrencileriniz karşısında otoriter tutumunuzun sarsılmaması için programı tümüyle biliyor olmanız ve teknik hakimiyetinizin iyi bir seviyede olması gerekir. Çok zor durumda kalırsanız online eğitim konusunda destek alabileceğiniz bir yetkiliden yardım almayı da deneyebilirsiniz.

3- Sanal sınıfınızı çözümleyin

Sanal sınıfınızda ön hazırlık aşamasından sonra yapmanız gereken şey dersi vereceğiniz platformun sizin sunum tarzınıza uyumlu olup olmadığını öğrenmek. Sonrasında ise buna yönelik bir rota çizmek. Ders verirken sisteme doküman yükleme, dokümanları alma, not verme, sunum yaparken ekran paylaşımı yapma, grup sohbetlerini yönetme, sistem kayıtlarını tutma, raporlar alma gibi faaliyetlerin nasıl yapıldığını öğrenin ve bunu pratik hale getirin.

4- Örgün öğretimdeki taktiklerinizi uygulamayın

Örgün eğitimde uyguladığınız öğrenme taktiklerini sanal ortamda uygulamakta zorlanabilirsiniz. Uygulama kolaylığı olan ve öğrencilerin rahat adapte olabileceği bir metod belirlemelisiniz. Bunun için öğrencilerinizle olan iletişiminizi güçlü tutmalısınız. Dijital ortamda dikkat toplamak geleneksel öğretime nazaran biraz daha zordur. Dolayısıyla öğrencilere olan yaklaşımınız, belirleyeceğiniz öğrenme metodu karşısında çok önem kazanır ve belirleyici olur.

5- Sisteme adapte olun

Online eğitim sistemine ve ders metodlarını uygulama sürecine adapte olun. Bu sürecin her ne kadar sizin bir ön hazırlık ve bilgi olarak önceden hazır olmanızı gerektireceğini bilseniz de zaman zaman öğrencilerinizle beraber yeni şeyler de öğrenebileceğinizi unutmayın ve algılarınızı daima açık tutun. Bu süreç eş zamanlı olarak da ilerleyebilir. Unuttuğunuz, kaçırdığınız veya algılayamadığımız noktalar muhakkak olacaktır.

sanal ogretim moblobi

6- Öğrencilere erişim kolaylığı sağlayın

Sanal öğretime erişimi olmayan öğrencilerin erişimin sorununun internet bağlantısıyla mı yoksa teknik donanımla mı alakalı olduğuna dikkat edin. Sorun teknik donanımsa telefon ve tabletten de bu eğitime katılabileceklerini hatırlatın. Sorunun internet kaynaklı olması durumunda ise aileyle iletişime geçin. En son çare ise bu konuda destek alabileceği bir kuruma yönlendirilmesini sağlayın.

7- Geri bildirime açık olun

Anlattığınız dersten sonra öğrencilerden geri bildirim isteyin ve onlarla sürekli iletişim halinde olacağınızı söyleyin. Sordukları soruları hassasiyetle cevaplandırın. Geleneksel eğitimde öğrenciyle okul dışında iletişim halinde olmanız pek mümkün değildir. Ancak sanal öğretimde öğrenciler her an sizinle iletişime geçmek ve soru sormak isteyeceklerdir. Bu isteği geri çevirmemek ve sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlamak adına size gelen mesajları takip etmelisiniz. Sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlamak için öğrencilerden geri bildirimi ders esnasında da isteyebilirsiniz.

8- Uyulması gereken kuralları belirleyin

Öğrencilerin ve diğer katılımcıların eğitime katılmadan önce uyulması gereken kuralları bilmesi gerekiyor. Sayı arttıkça grubu yönetmek bir hayli zorlaşıyor. Bunun için belirlediğiniz kuralları katılımcılara sunmalısınız. Daha çok gürültü ve gereksiz konuşmalar silsilesiyle baş ağrıtan kural tanımaz bazı tavırları mikrofon simgesini kapatmalarını isteyerek gereksiz kullanmama kuralını devreye sokabilirsiniz.

9- İnteraktif bir ders ortamı oluşturun

Öğrencileri sanal eğitim esnasında derse katılım için teşvik edin. Öğrencilerin eğitim verecek olan kişiyle etkileşim halinde olmaları kendi ekranlarını karşı tarafla paylaşmaları ve uzaktan kontrol imkanı vermeleri mümkündür. Bunu biliyor olmanız ve bu bilinçle hareket etmeniz çok daha doğru olacaktır.

Grup sohbetlerinin, mesaj kutularının, ve e-postanın sık kullanılması ve sizin etkileşim olması adına yaptığınız diğer çalışmalar öğrenciler arasında bir görev bilinci oluşmasına, sorular sormak ve tartışma ortamında beyin fırtınasına katılmak gibi konularda aktif olmalarına neden olacaktır.

Atlamadan belirtmemiz gereken bir gerçek ise öğrencilerin dosya paylaşımı, aktarma gibi işlemler sırasında mahremiyet ve özel durum içeren paylaşımların karşı tarafla paylaşılmaması gerektiğini biliyor olması gerekir. Ödev, belge, sunum gibi mataryelleri karşı tarafla paylaşmasında bir sakınca yoktur.

10- Aile ve öğrencilerle iletişimde olun

Ders sonrası yapacağınız duyuruların öğrencilere ulaştığından emin olun. Kesin sonuç için ailelere de e posta atabilirsiniz. Tüm bunları farklı mesaj platformlarından iletebilirsiniz. E-posta, duyuru panosu, whatsapp grup sohbetleri gibi ortamlar mesajın direkt olarak ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Sosyal medyanın sık kullanıldığı şu günlerde eğitim verdiğiniz sınıf için oluşturacağınız bir sosyal medya hesabı da duyurularınızı öğrencilerin hızlıca görmesini sağlar.

Peki siz sanal öğretim hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce online eğitim yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler neler? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Alabileceğiniz 10 Ücretsiz Yapay Zeka Eğitimi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uzakten Eğitimi Kolaylaştıran 10 Uygulama!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Elon Musk’un İlginç Eğitim Hayatı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Abbas Öztürk

Abbas Öztürk

Merhaba ben Abbas. Sakarya Üniversitesi iletişim fakültesi öğrencisiyim. Hayalperest bir insanım fakat gerçek hayatla bağımı kopartmıyorum. Gerektiği zaman hayata uyum sağlayabilen bir insanım ancak düşünsel bir moda girdiğim zaman, hayatı uç noktalarda yaşıyorum ve birden derinlere iniyorum. Hayat bana pratik olmayı öğretti. Bende bu pratikliğimi ve yaratıcılığımı dijital dünyada kullanmak istedim. Ayrıca tiyatro, seslendirme ve grafik tasarımla ilgileniyorum. İçerik yazarlığını yaptığım Moblobi.com’da güzel vakit geçirmeniz dileğiyle… Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı