Sanal Dünyada Başınıza Gelebilecek 5 Kötü Şey!

Günümüzün ve hatta hayatımızın bir bölümünü geçirdiğimiz sanal dünyada bizi bekleyen ve başımıza gelebilecek 5 kötü şey, haberimizde...

Sanal dünya iyisiyle kötüsüyle hayatımızın içine girmiş durumda. Bu dünya aslında modern dünyanın getirdiği kolaylıkları ve yeni alışkanlıkları da içeriyor. Ama günümüzde bunu bir araç yerine amaç haline getirenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Özellikle milyonların takip ettiği insanlar ve tamamen sanal sistemler üzerine kurulu dünya ekonomisi hesaba katılınca artık işlerin sanal alemde yürüdüğünü söyleyebilmek mümkün hale geliyor. Bu aynı zamanda beraberinde sanal dünyada yazılabilecek birkaç yanlış tweet ya da birkaç yanlış tıklamanın hayatımızı karartabileceği anlamını da taşıyor. Peki sanal dünyada başımıza neler gelebilir? Sanal dünyada başımıza gelebilecek en kötü 5 şey; haberimizde…

Sanal dünya da başınıza gelebilecek en kötü 5 şey:

1- Sahte haber manipülasyonu

Günümüzde yapay zeka ciddi bir gelişme gösterdi. Bunu her alanda görmekteyiz. Hatta görmediğimiz birçok alanda da yapay zeka kullanılıyor. Örneğin sosyal mühendislik adı altında sizin 5 adet beğendiğiniz fotoğrafa bakarak cinsiyet yöneliminizi anlayabilirler. Hatta sizin Facebook arkadaşlarınıza bakarak sizi ailenizden bile daha iyi tanıyabilirler. Bu tabi ki en büyük sosyal medya platformu tarafından kullanıldı. Hala gündemde olan Facebook’un manipülasyon haberleri ile Amerika’da seçimleri kazandığı konuşuluyor. Bunu yapabilmek için de sizi bir yapay zeka ile inceliyor. Bu yapay zeka, neyi savunduğunuzu anlayabiliyor ve ilginiz yönünde hedef partinin lehine haber yapıyor.

2- Oltalama (Phishing)

Herkesin birçok şirket ile mesaj ve e-posta yoluyla iletişim halinde olduğunu biliyoruz. Ancak sözkonusu şirketlerde çalışmayan bazı kötü niyetli kişiler, sizin e-posta adresinize ulaşıp o şirket gibi davranabiliyorlar. Buna oltalama tekniği deniyor. Günümüzde ise maalesef birçok insan bu farkı anlayamıyor. Birçok banka kopyalayalanarak şifre değiştirme talebi gibi yalanlar ile şifrelerinize erişiliyor. Tüm birikim ve bilgileriniz ele geçirilebiliyor. Bu sebeple e-posta ve mesajlarınızı dikkatli açmanız ve doğru adresten gelip gelmediğini kontrol etmeniz oldukça önemli.

3- Herkese açık Wi-fi

Herhangi bir otelin veya kafenin Wi-fi bilgilerini isteyip bağlandığınız olmuştur. Ancak kötü niyetli kişiler sizinle aynı Wi-fi bağlantısını kullanarak, bilgisayarınıza erişebiliyorlar. Hatta otel veya kafe isimlerini taklit ederek Wi-fi bağlantısı sağlayan bir çok hacker da bulunuyor. Sizin bu Wi-fi ağlarına erişim sağlamanızın ardından; sizin kameranızdan cihazınızın içerindeki pek çok bilgiye kadar her şeye erişim sağlayabiliyorlar.

4- Truva Atı

İnternetten bir sürü bağlantı indiriyoruz. Bu bağlantılar arasında bize hizmet etmekten başka amacı olanlar da var. Bunlara zararlı yazılımlar diyebiliriz. Bunlardan bazıları tamamen bilgisayarınızı başkasının adına çalıştırabiliyor ve sizin tüm özelliklerinizi kullanabiliyor. Truva atı olarak bilinen bu yazılımlar sizin ekran kartınızı kullanarak bitcoin madenciliği yapabiliyor; bilgisayarınızın tüm işlem gücünü kullanarak kendini kopyalayabiliyor. Bilgisayarınız aşırı derece yavaşladıysa güncel bir virüs programı ile taramanız doğru olacaktır.

5- İnternetin karanlık tarafı (Dark web)

Birçok kez duymuşsunuzdur. Aslında internetin küçük bir kısmını kullanıyoruz. Fakat birçok insan diğer karanlık kısmını merak ederek Tor Browser adlı takip edilmesi zor bir tarayıcı kullanıyorlar. Ve birçok arama yapıyorlar. Kolay bir şekilde yasadışı seviyeye inmek imkansız. Fakat Tor Browser kullanarak risk aldıklarının farkında olmadıkları da muhtemel. Çünkü Tor Browser mimarisinin takip edilemez olmasının en büyük nedeni ağına katılan her bilgisayarı kullanır olması. Yani siz bir çocuk taciri ya da seri katilin kendisini saklaması için kullandığı bilgisayarlara kendi bilgisayarınızı da eklemiş oluyorsunuz. Sizi kullanarak suç işleyebilir ve durum sizin üstünüze bile kalabilir. Böyle platformları kullanmamanızı öneriyoruz.

Peki siz sanal dünyada olumsuz bir deneyim yaşadınız mı? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Dijital Ayak İzinizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • İnternetteki Reklamlar Nasıl Engellenir?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Kripto Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Şey!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Abbas Öztürk

Abbas Öztürk

Merhaba ben Abbas. Sakarya Üniversitesi iletişim fakültesi öğrencisiyim. Hayalperest bir insanım fakat gerçek hayatla bağımı kopartmıyorum. Gerektiği zaman hayata uyum sağlayabilen bir insanım ancak düşünsel bir moda girdiğim zaman, hayatı uç noktalarda yaşıyorum ve birden derinlere iniyorum. Hayat bana pratik olmayı öğretti. Bende bu pratikliğimi ve yaratıcılığımı dijital dünyada kullanmak istedim. Ayrıca tiyatro, seslendirme ve grafik tasarımla ilgileniyorum. İçerik yazarlığını yaptığım Moblobi.com’da güzel vakit geçirmeniz dileğiyle… Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı