Podcast Yapımı Hakkında Bilgiler

Kimileri çok aşina, kimileri bir hayli takipçisi, kimileri ise de konudan bihaber… Son zamanlarda bir hayli popülerleşen, özellikle çevrimiçi müzik dinleme platformlarının kullanımının artması ile adından çok fazla söz ettiren Podcast! Podcast’i sesli anlatım, sesli yayın olarak nitelendirebiliriz. Hatta tam olarak kelimenin oluşumu da kendisini tanıtmakta oldukça yeterli. Canlı yayın anlamına gelen “Broadcast”, “Pod” kelimesinin birleşiminden oluşmaktadır. Peki, podcast nasıl yapılır? İşte Podcast yapımı hakkında bilgiler…

Öncelikle bilmelisiniz ki bu iş için giriş, gelişme ve sonuç taslaklarını önceden hazırlamalısınız. Doğaçlama unsuru son derece eğlenceli ve keyifli bir süreçtir ama bu işte deneyim sahibi değilseniz başlarda bu riske hiç girmeyin. Unutmayın! Plan, her zaman hayat kurtarır.

Podcast Yapımı Hakkında Bilgiler

– Konsept Düşünün

Ne anlatacaksınız? Neyden ya da nelerden bahsedeceksiniz? Güldürecek misiniz yoksa düşündürecek misiniz? Konseptiniz ne olacak? Bu soruları yanıtlara kavuşturmadan kayıt tuşuna asla basmayın!

Rotanızı iyi oluşturun ki yolculuğunuzda kaybolmayın.

– Hedef

Hedefinizi düşündünüz mü? Bu nereye varacak? Neler konuşulacak ve insanlara ne katacaksınız? Bunların planını yapmalısınız.

– İlham!

Tabi ki de sizlerin de ilham perilerinizin olması şart!

İlham alın. Çevrenizden diğer yayıncılardan, influencer’lardan ve daha birçok şeyden… Okuduğunuz kitap veya izlediğiniz bir dizi bile sizlere ilham verebilir.

– Hangi Platform?

Podcast’lerinizi hangi platformda yayınlayacaksınız?

Web siteleri veya sosyal ağlar, iyi birer seçenek olabilir fakat daha iyi bir seçenek podcast için tasarlanmış platformlar olacaktır. Bu sayede hem trafiklerinizi izleyebilir hem de bir sonraki podcast için hedef kitlenin daha erişilebilir bir saatine denk getirebilirsiniz.

– Plan

Unutmayın ki her adım plandan geçmektedir. Konsept düşündünüz, hedeflerinizi planladınız, ilham kaynaklarınızı da belirleyip ilham aldınız. Her şey yavaş yavaş hazırlanmış gözüküyor. Peki ya program? Yayın kaç saat ya da dakika olacak? Sabah ya da akşam mı? Haftada kaç kez olacak?

Bunların planını da yapmak sizlere yarar sağlayacaktır.

– Ekipman

Ekipmanların başrol oyuncularından biri olarak mikrofonu gösterebiliriz. Kaliteli bir mikrofona sahip olmak, kaliteli bir podcast için en önemli adımı oluşturur.

Başlangıçta her şeyin dört dörtlük olmasına gerek yok. Amatör bir şekilde üstesinden gelinebilecek adımlar bu şekilde. Hedef kitleniz büyüdüğü taktirde çok daha profesyonel planlar ve ekipmanlar eşliğinde podcast hayatınıza devam edebilirsiniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Android Kullanıcıları için 8 Podcast Uygulaması!” okumak için buraya tıklayın
“Podcast Yapmak İsteyenlerin İhtiyacı Olan Cihazlar!” okumak için buraya tıklayın.
“En Çok Dinlenen 10 Teknoloji Podcasti!” okumak için buraya tıklayın.

“Podcast Yapımı Hakkında Bilgiler” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Dilara Yıldırım

Dilara Yıldırım

Merhabalar ben Dilara, Selçuk Üniversitesi Reklamcılık bölümü mezunuyum. Geziyor, görüyor, yiyor, içiyor ve fotoğraf çekip, anılar yazıyorum. İnsanların görmediğini betimlemelerini sağlamak için daha çok okuyup, daha iyi yazmak için buradayım. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı