Mesajlaşma Uygulamaları Güvenli Mi?

Mesajlaşırken mesajlarınızın başkasının eline geçebileceğini hiç düşündünüz mü? Mesajlaşma uygulamaları güvenli mi? Ya da güvenli mesajlaşma nedir?

Günümüzde en çok kullanılan iletişim yöntemi dijital alanda oluyor. Yoğunluktan her işi mesajlaşarak hallediyoruz. Peki mesajlaşırken mesajlarınızın başkasının eline geçebileceğini hiç düşündünüz mü? Arkadaşınıza gönderdiğiniz bir resmi 2 gün sonra internette görmek istemezsiniz değil mi? Mesajlaşma uygulamaları güvenli mi? Ya da güvenli mesajlaşma nedir?

Güvenli mesajlaşma, akıllı telefon ya da akıllı cihazınız üzerinden gerçekleşiyor. Güvenli mesajlaşma uygulamalarını kullanırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlardan ilki uçtan uca şifrelenmiş sohbet olması. Bu görüşme sadece siz ve alıcı tarafından gerçekleşiyor. Çoğunlukla siz mesajlaşırken sadece iki kişinin mesajlaştığını düşünüyorsunuz. Ama durum bazen böyle olmayabiliyor. Güvenliğiniz için bazı kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Siber güvenliğiniz için güvenli mesajlaşma uygulamaları kullanabilirsiniz. Fakat tabiyki bunlar da yüzde yüz güvenli değil. Herhangi bir saldırıda verilerinizin çalınabileceğini asla unutmayın.

Güvenli Mesajlaşmak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1.Sohbet Geçmişi

Sohbet ettikten sonra mesajlarınızı silin. Önemli bir konuşma geçiyorsa arkanızda delil bırakmayın. Her an saldırıya uğrayıp bilgilerinizin çalınabileceğini sürekli göz önünde bulundurun. Siber güvenliğiniz için sohbet geçmişinizi belli periyotlarla temizleyin.

2.Uçtan Uca Şifreleme

Mesajlaşma uygulamalarının çoğu kendi içerisinde uçtan uca şifrelemeyi sunar. Bunun amacı herhangi 3.kişinin sohbeti okuma ihtimalidir. Kötü niyetli kişiler sohbeti okumak için farklı yöntemleri kullanmaya çalışacaklardır. Uçtan uca şifreleme, anahtarlar adı verilen bir yöntemle sadece iki kişi arasında gerçekleştirilir. Bazı uygulamalar şifreleme anahtarını kendi sunucularında saklar. Bu durum bazı ülkelerin izni dahilinde verilerinizin okunmasını sağlar. Uçtan uca şifreleme en güvenli mesajlaşma yöntemleri arasındadır. Uçtan uca şifrelemede sadece alıcı ve gönderici bu anahtarlara sahiptir.

3.Meta Verileri

Meta veriler tüm bilgilerinizi içerisinde tutar. Telefonunuz, kaç saat mesajlaştığınız gibi bilgileri içerir. Bazı uygulamalar sizden topladığı bu meta adı verilen dataları en aza indirgemeye çalışır. Meta verilerinizin depolanıp depolanmadığını uygulama bazında kontrol edebilirsiniz.

4.Kendi Kendini Yok Eden Mesajlar

Bazı mesajlaşma uygulamaları, mesajınızı yazdıktan belli bir süre sonra otomatik silinmesi özelliğini size sunar. Bu sayede siz silmeyi unutsanız da mesajınız otomatik silindiğinden, daha güvenli konuşmuş olabilirsiniz.

Yukarıda mesajlaşma uygulamaları güvenli mi anlattık. Kısacası mesajlaşma deyip geçmemelisiniz. Mesajlaştığınız uygulamanın güvenlik açıklarının neler olduğunu internetten etraflıca araştırmalısınız.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir!

    • “Whatsapp Mesajlarını Nasıl Şifreleyebilirsiniz?” okumak için buraya tıklayın.
    • “Güvenilik Sözü Veren İlginç Mesajlaşma Uygulaması!” okumak için buraya tıklayın

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

 

Etiketler
Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı