İnternette Sesle Alışveriş Dönemi Başladı!

Akıllı hoparlörler aslında adı hoparlör olsa da yalnızca bildiğimiz hoparlörler gibi yalnızca ses ve müzik sağlamıyorlar. Sizden aldığı sesli komutlar sayesinde evinizi yönetebiliyor, pizzanızı dahi sipariş edebiliyorlar. Bunun yanısıra elbette ki müzik çalabiliyor, film oynatabiliyorlar. Hatta yurt dışında en sevilen teknoloji ürünleri arasında yer alıyorlar.

Ses tanıma sisteminin ara yüz olarak teknolojideki en iyi ilerleme olduğunu söyleyebiliriz. Evlerimizde yer alan bu akıllı hoparlörler de, sesli asistan denilen özellikleriyle bilgiye ulaşmada pratiklik ve kolaylık sağlıyorlar. Bunun yanısıra internetten alışveriş yapılmasını da sağlıyorlar.

İnternetten alışveriş artık bir sese bakıyor…

Bir bilgisayar ya da telefonla almak istediğiniz ürünü aramanıza dahi gerek kalmadan; akıllı asistanlara komut vererek ve bu ürünleri satın almanız mümkün. Her ne kadar Windows sesli asistan sistemini bilgisayarlardan verse dahi, iOS ve Android gibi mobil cihazlara gömülü olan sesli asistanlar hayatlarımıza çoktan girdi bile.

Bu cihazlar sayesinde artık istediğimiz müziğe, önemli haberlere, hava durumuna saniyeler içerisinde ve bir sesle ulaşabiliyoruz. Bunun dışında istediğimiz kategori ve çeşitte web aramaları yapabiliyor; gideceğimiz yerleri unutmamak için hatırlatmasını isteyebiliyoruz. Ayrıca alışverişe giderken liste hazırlamak gibi pratiklikleri sağlayabiliyor. Hatta bu cihazlar sayesinde artık evlerimizi bile yönetebiliyor ve kontrol edebiliyoruz.

Apple’ın Siri’si ile hayatlarımıza giren; Google‘ın Home‘u ve Amazon’un Alexa isimli akıllı hoparlörü ile daha da etkileyici bir duruma ulaşan sesli asistanlar aslında şöyle çalışıyor: Sizin sesinizi ve konuşmalarınızı internet üzerinden kendi merkezi sistemlerine yolluyorlar. Ardından bulut tabanlı yapay zeka ile bir yandan sistemlerini genişletirken diğer yandan da konuşulan kelimeleri analiz ediyorlar. Ve sonrasında da sizler için sonuçları cihazınıza geri bildiriyorlar.

H&M sesle alışverişe başladı bile…

Yapılan araştırmalar doğrultusunda çeşitli uygulamalarla donatılan akıllı hoparlörler şimdiden internet alışverişlerinde kullanılıyor. Ses ile yapılan online alışverişlerin pazar payı 2 milyar dolar civarında. Bu pazarın daha da büyümesi ve 2022 yılında gelindiğinde 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Evlerde sanal asistan kullanımları da artıyor. Amerika’daki evlerin yüzde 13’ünde; İngilteredeki evlerin yüzde 10’unda akıllı asistan bulunuyor. Yine 2022 yılına gelindiğinde bu oranların da Amerika için yüzde 55’e, İngiltere için ise yüzde 48’e çıkması bekleniyor.

Bu asistanlar içinde en çok tercih edileni ise Alexa gibi görünüyor. Onun en yakın rakibi ise Google Home. Bunu ise Microsoft Cortana takip ediyor. Tüketiciler tarafından akıllı asistanlara olan ilgi artıyor; ancak alışveriş konusunda halen güven problemleri var. Kimi tüketici akıllı asistanların kişiselleştirilmiş ürün seçimine güvenirken kimi güvenmiyor. Ya da ürünler için en iyi fiyat seçimi yaptığı konusunda da henüz bazı güven problemleri var. Dolayısıyla bu konulara da markaların dikkat etmesi önemli. Bunun dışında elbette ki en önemli şeylerden biri de markaların ses ile arama yapılan tekliflere entegre oması. Çünkü şu an pazarda 50’den çok daha az uygulama bunu yapıyor. Bu konuda markaların biran önce aksiyon alması önemli.

Yakın zamanda giyim markası H&M‘in H&M Home kategorisindeki ürünler için Google‘ın akıllı asistanı Google Home ile bir ortaklığa gitti. H&M Home mağazalarındaki ürünlerin, hem Android telefonlar em de Google Home aracılığı ile sesli direktifler verilerek sipariş edilebileceği açıklandı. Sistem 2018 sonu itibarıyla da kullanıma açıldı. Böylece kullanıcılar ürün kataloğu inceleyebilecek ya da istedikleri ürünleri sesli komut verilerek sipariş edilebilecek. Ancak bunu yapabilmeleri için Google sesli asistana yani Google Home‘a bağlı hesaplarında kayıtlı olan bir kredi kartının olması gerekiyor.

Sesli asistanlar ile yapılan alışverişlere bakıldığında en çok satılan üç kategorinin bakkaliye, eğlence, elektronik ve giyim kategorileri olduğu görülüyor. Akıllı hoparlör ve sesli asistanlar ile yapılan bu ticaretin, e-ticaret ve mobil ticaret anlayışını da değiştireceği ve perakendecilerin gözünü bu yöne de çekeceği düşünülüyor.

Peki ülkemizde kullanılıyor mu? Türkiye için bu durum nasıl? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Zeynepcan Sarıçiçek

Zeynepcan Sarıçiçek

Merhaba, benim adım Zeynep Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Beni takip etmek isterseniz hem Moblobi.com'da "ZEYNEP CAN'IN DİJİTAL DÜNYASI" köşemden hem de Instagram adresimden takip edebilirsiniz. Instagram: zeynepcansaricicek


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı