GPS ve Diğer Konumlama Sistemleri Hakkında Bilinmeyenler!

Temeli ABD ordusu tarafından atılan ve günümüzün en yaygın harita ağı olan GPS ve diğer ülkelerin konumlama sistemleri hakkında ipuçları, haberimizde…

Akıllı cihazların yaygınlaşmasıyla beraber yer belirleme ve haritalandırma sistemleri de zamanla büyük bir ihtiyaç haline gelmeye başladı. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda temeli ABD ordusu tarafından atılan ve günümüzün en yaygın harita ağı olan GPS konumlandırma sistemi ve en güçlü rakibi Rus muadili Glonass sistemi, benzerlik ve farklılıkları ne? Diğer ülkelerin konumlama sistemleri ne seviyede? Bunlar hayatımızın hangi alanlarında bize yardımcı oluyorlar? Haberimizde…

GPS ve Glonass konumlama sistemleri nedir?

En bilindik konumlama sistemlerinden birisi olan GPS yani Global Positioning System, bizim dilimizde Küresel Konumlama Sistemi anlamına geliyor. Amerika menşeili olan bu sistemin aslında temel amacı; askeri personelin konum takibi, gözetleme, yön bulma ve arazi bilgisi gibi konulara hakim olmasını sağlamak. Ancak 2000 yılından sonra Amerikan hükümetinin izniyle GPS sivil alanlara da sunulmaya başlandı. Örneğin başta sivil havacılık sektörü olmak üzere balıkçılık, lojistik, trafik gibi alanlara da yayıldı. Bu sektörlerin de uydu destekli konum bilgisinin nimetlerinden faydalanmasının önünü açtı.

Glonass ise bu sistemin Rus muadili. Bu alanda GPS ile başa baş bir ilerleme kaydederek orta kuşaktaki ülkelerde kullanılıyor. GPS’den biraz fazla hata payına sahip olsa da yüksek enlemler olan kuzey ve güney koniklerinde GPS’den daha iyi bir verimlilikle kullanıcılarına hizmet veriyor.

En Çok GPS’i Biliyoruz Ya Diğerleri?

Amerika ve Rusya’nın dışında diğer ülkelerde GPS ve Glonass kadar geniş yüzeyde konum bilgisi veremese de kıtasal, bölgesel veya ülke çapında kendilerine özgü konumlama sistemleri de çalışmalarını sürdürüyorlar. Diğer ülkelere ait navigasyon uydu sistemlerinden bazıları da şöyle:

  • Japonya – QZSS
  • Hindistan – IRNSS
  • Avrupa Birliği – Galileo
  • Çin – BeiDou

Artık akıllı evlerden, araçlardan ve taşınabilir cihazlardan bahsettiğimiz yeni dünya düzeninde konumlama sistemlerinin öneminin artarak devam edeceğini tahmin etmek çok da güç değil. Bu sistemleri insanlığa en yararlı biçimlerde kullanmamız dileğiyle.

Peki siz GPS gibi konumlama sistemleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Tesla’nın Dönüm Noktası Sayılan 10 İlginç An!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Aselsan’ın Sarp Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • 3 Adımda Giyilebilir Teknoloji!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı