Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?

Google Search Console nedir? Kimler mutlaka kullanmalı? Saerch Console'u nasıl kullanabilirsiniz? İpuçları, haberimizde...

İnternet sitesi sahiplerinin ücretsiz bir şekilde kullanabileceği pek çok Google hizmeti var. Bu hizmetlerden biri de Google Search Console. Kullanıcılar Search Console üzerinden web sitelerinin performanslarını görüntüleyip, sitelerinin ilerleyişi hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. Peki Google Search Console nedir? Kimler mutlaka kullanmalı? Search Console nasıl kullanılır? Haberimizde…

Google Saerch Console nedir?

İnternet sitesi açan kişi ve markaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Yaşadığımız yeni dünyada bu durum özellikle markalar için bir zorunluluk haline de geldi. Fakat internet sitesini yönetmek sanıldığı kadar kolay değil. Sitenizin performansını izleyip, iyileştirme çalışmalarında bulunmanız hatta çok daha fazlasını yapmanız gerekiyor.

Google, internet sitesi sahiplerinin sitelerinin gelişimini takip edebilmeleri için Google Trends, Google Ads , Google Console gibi ücretsiz araçlar sunuyor. Bu araçlardan biri olan Google Search Console ile tıklanma, gösterim sayısı gibi birçok verinizi ayrıntılı olarak görebilirsiniz. Ayrıca bu Google hizmeti ile URL denetimi yapabilir; sitede yaptığınız hataları da öğrenebilirsiniz. Arama özellikleriyle ilgili sorunları giderme, güvenlik tehditlerine karşı uyarı ve hangi sitelerin websitesine bağlantı verdiği bilgisine de ulaşabiliyorsunuz.

Search Console’un faydaları neler?

Google Console’u kullanmak zorunda değilsiniz. Fakat sitenizin eksik kısımlarını belirleyip, çözüm üretebilmeniz için size pek çok fayda sağlayabilir. Bu faydalardan bazıları şöyle:

  • Öncelikle, Console kullanıcıları sitelerinin hangi kelimelerle arandığını görebiliyorlar. Bundan hareketle de Google’ın önerdiği ayarları uygulayarak iyileştirme yapabiliyorlar.
  • Arama motorunda iyi sonuçlar alabilmek için dikkat çekici görsellerden faydalanılıyor. Ancak websitelere eklenecek yeni içeriklerin Google arama motorunda bazen görülmesi istenilmeyemiyor. Bu gibi durumlarda Google taramadan önce içeriklerin kaldırılması gerekiyor. Tarama sürecinde aksaklıklar yaşatan, sayfalar tespit edilerek robots.txt dosyası oluşturulduktan sonra sayfalar kaydediliyor.
  • Google Search Console, içeriklerini Google tarafından sağlandığı için website güvenilir kabul ediliyor. Ayrıca website sahibinin doğruluğu kanıtlanmış oluyor. Websiteyle ilgili güvenlik sorunları bildirilerek, olası sorunların önüne geçiliyor.

Google Search Console’u kimler kullanmalı?

  • Website Sahipleri ve Site Yöneticileri: Bir website sahibi olanlar, ister yeni başlayan isterse ileri derecede bilgi sahibi olsun bu hizmeti kullanabilir.
  • İşletme sahipleri: İşletme sahibi hizmeti kendisi kullanmayacak olsa bile, sitesi için hizmete dair temel düzeyde bilgi sahibi olması işletmeye fayda sağlar
  • SEO uzmanları veya Pazarlamacılar: İleri derecede pazarlama analizlerinde dijital pazarlamacılar Analytics, Google Trendler ve Google Ads gibi Google araçları kullanımının yanı sıra Search Console’dan da yararlanabilirler.

Search Console nasıl kullanılır?

Öncelikle kullanıcının websitesini Google Search Console’a eklemesi gerekiyor. Bunun için yapılması gerekenler ise adım adım şöyle:

  • Google Search Console’a giriş yapın, ardından “Özellik Ekle”ye tıklayın. Sol üst kısımda “Mülk Ekle” menüsünden websitenizin adını ekleyin.
  • Bu aşamada siteyi ekledikten sonra sitenin size ait olup olmadığına dair onay isteniyor. Google, websitenin HTML kodları arasına eklenmesi için özel bir kod yollayacaktır. Bu arada hemen belirtelim; HTML kodlarına eklenebilmesi için, sitede bulunan iki adet “head” etiketinin arasına kodu yerleştirerek doğrulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Eğer WordPress kullanıyorsanız bunun için şu adımları da izleyebilirsiniz: “Görünüm > Düzenleyici > Tema Üst Bilgisi” adımları izlendikten sonra aynı şekilde kod yerleştirme işlemini gerçekleştirip, “Güncelle” butonuna tıklayabilirsiniz.
  • Websitenizin aramalarda nasıl göründüğünü belirlemek için domain seçmelisiniz. Bilmeyenler için hemen belirtelim domain; sitenizin alan adı olarak ifade ediliyor. Domain tercihi yapmak isteniyorsa bunu şöyle yapabilirsiniz: “Ayarlar > Site Ayarlar” seçilerek tercih edilen domain görünümünün belirlenip kaydedilmesi gerekli.

Peki siz Google Search Console’u hiç kullandınız mı? Web siteniz var mı? En çok hangi Google hizmetinden yararlanıyorsunuz? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Google’da Arama Yapmanızı Kolaylaştıracak 10 İpucu!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Google Business Nedir, Nasıl Kullanılır?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Hayatınızı Kolaylaştıracak 8 Google Hizmeti!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Busenaz Mutlu

Busenaz Mutlu

Merhaba! Ben Busenaz, Sosyoloji alanında lisans eğitimimi tamamladım. Dijitali anlaşılır bir hale getirmek adına Moblobi’de yazılar yazıyorum. Moblobi’de yazılarımı disiplinlerarası bilgi birikiminden yararlanarak hazırlamaya gayret ediyorum. Yazılarımı incelemeniz için sizleri köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı